Legea anti-fumat: În țară, legea ar putea fi respectată în proporție de cel mult 20%

aneta1collage

Într-o emisiune televizată, Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” cât și Constantin Dascăl, președintele Asociației Obștești „Fumătorii Responsabili” au discutat despre avantajele cât și lacunele legii anti-fumat care trebuie să intre în vigoare de la 31 mai 2016.

Aneta Zasavițchi
Aneta Zasavițchi

Cea mai mare problemă raza de 10 metri da de la intrarea în spațiu închis, unde pot fi amenajate locurile pentru fumători. 98 % din localuri nu au acest spațiu unde pot fi amenajate locuri pentru fumat, a explicat Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova”, scrie infotag.md

Ea a arătat că noile prevederi sunt practic alogice. Astfel, dacă un client al unui local aprinde o țigară, acesta trebuie să fie somat de angajații localului, iar dacă nu se conformează – să cheme poliția. „Practic noi intrăm în conflict cu oaspetele localului. Având în vedere situația social-economică actuală noi încă și ne mai alungăm oaspeții. Clientul nu va mai reveni”, a explicat Aneta Zasavițchi.

„Neclaritățile trebuie anticipate. La terase vara aceasta va trebuie să ne ocupăm de educația clienților noștri, lucru de care ar trebui să se ocupe Ministerul Sănătății”, a mai opinat ea.

În plus, autoritățile pe de o parte încearcă să combată fumatul excluzând fumătorii, sau limitându-le drepturile, dar nu interzicând țigările sau majorarea prețului lor, astfel ca să fie mai puțin accesibile, a arătat Aneta Zasavițchi.

„Va fi o perioadă foarte grea pentru că riscăm să primi multe sancțiuni, să ne pierdem oaspeții”, a anticipat sursa citată.

Constantin Dascăl
Constantin Dascăl

Președintele Asociației Obștești „Fumătorii Responsabili” Constantin Dascăl susține că legea este nobilă, dar sunt anumite lacune – nu se constată clar locurile unde se poate și nu de fumat, mu prevede expres amenajarea spațiilor pentru fumat de către instituțiile publice, informarea populației nu a fost asigurată la nivelul necesar. „Să presupunem că la Chișinău și Bălți va funcționa mai bine de 50%. În localitățile rurale va fi imposibil de urmărit aplicarea legii. Agentul constatator nu va pute urmări toate persanele care fumează în locuri interzise”, a arătat el.

Mai mult, interzicerea fumatului în localuri le va aduce prejudicii considerabile, iar ca urmare va avea de suferit bugetul. El a dat exemplul României, unde recent a intrat în vigoare o lege similară, iar în prezent autoritățile încearcă să o modifice. Acolo s-au întâmplat multe cazuri când clienții localurilor ieșeau să fumeze și nu se mai întorceau să achite nota.

Constantin Dascăl a exprimat dubii că legea, în varianta e acum, va putea fi aplicată. „Sunt sceptic în privința respectării acestei legi care va fi respectată în proporție de cel mult 20%. Este imposibil de urmărit fumătorii într-un stat unde aproape 40% din populație fumează”, a concluzionat el.

Petiția nr. 1

Reamintim că Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” a elaborat anterior o petiție către conducerea Guvernului și Parlamentului în care solicita mai multe clarificări în privința reglementării fumatului în localurile de agrement și așa-numitelor „locuri special amenajate pentru fumat”.

Asociația a solicitat de la autoritățile RM să vină cu reglementări și indicații clare referitor la amenajarea și amplasarea locurilor speciale pentru fumat și clarificarea termenilor „spații deschise și semideschise”, dar și altor aspecte care țin de consumul produselor de tutun. În aceeași petiție, Asociația și-a exprimat îngrijorarea că în scurt timp de la intrarea acestor prevederi în vigoare, organele abilitate vor demara o campanie de verificare și control a respectării normelor legate și, în condițiile Republicii Moldova, orice dubiu va fi interpretat în defavoarea contribuabilului persoană juridică.

Petiția nr. 2

De asemenea, Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili” a elaborat o petiție către autorități în care critică mai multe prevederi ale așa-numitei legi antitutun și cere să fie asigurate mai multe condiții pentru fumători. Asociația cere mai multe condiții pentru fumători. Spre exemplu, să fie obligate instituțiile publice să amenajeze locuri pentru fumat, să fie reglementate și permise fumuare în incinta spațiilor închise, conform practicii europene. În special pentru baruri și cluburi. De asemenea, să fie excluse din lista produselor interzise consumului în spații publice de tip închis a țigaretelor electronice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente