Aproape tot ce trebuie să știi despre procedura de obținere a unei burse pentru un program MBA în SUA

Kellogg01
Foto:stacyblackman.com

Recent la Chișinău a avut loc un eveniment de informare pentru tinerii din Moldova privitor la cum pot obține o bursa SEED pentru un program de MBA în SUA. Din cele povestite de reprezentanți ai programului, absolvenți ai programului din Moldova, dar și tineri ce-și fac în prezent studiile MBA în State, noi vă prezentăm succint cam ce trebuie să știți dacă plănuiți să urmați un program MBA american.

Ce este un MBA?

Master of Business Administration (MBA) este un program universitar recunoscut la nivel internațional ce are drept scop dezvoltarea abilităților specifice pentru o carieră în Business și Administrare. Valoarea unui MBA nu este însă limitată strict la lumea afacerilor. Un astfel de program poate fi de asemenea folositor pentru persoanele care vor să urmeze o carieră de manageri în sectorul public, guvernare, industrie sau alte domenii. Programele MBA conțin de obicei cursuri de contabilitate, economie, marketing dar și alte cursuri alese de participanți în funcție de interesele lor.

Ce înseamnă SEED Grant?

SEED Grant este un program finanțat de organizația Western NIS Entreprise Fund, care oferă suport financiar tinerilor din Moldova și Ucraina ce sunt admiși la una din top 50 programe MBA din SUA, angajându-se să se întoarcă în țara de origine după studii, investindu-și cunoștințele acumulate în dezvoltarea țării lor. WNISEF este un fond regional inițiat pe o perioadă de 20 de ani, ce vizează Ucraina și Moldova și are ca scop investițiile în companiile mici și mijlocii din aceste țări.

Motivația? Studiile făcute arată că Moldova și Ucraina sunt unele din cele mai slab reprezentate țări la nivel de candidați pentru programele MBA în Statele Unite, iar principalul motiv pentru acest lucru este taxa de școlarizare mult prea mare pentru un tânăr moldovean sau ucrainean.

Ce acoperă un astfel de grant?

SEED grant acoperă de la 1 la 100% din taxa de școlarizare a unui program MBA, iar media unei burse este de 100 000 de dolari pentru un student, ceea ce înseamnă că aveți toate șansele ca taxele de școlarizare pentru un astfel de program să vă fie achitate în proporție de 100 %. Una dintre condițiile grantului SEED este ca studenții să se întoarcă în țara lor pentru cel puțin trei ani. În acest timp:

# puteți lucra pentru companii internaționale și puteți călători în alte țări;

# sunteți încurajați să vă inițiați startupuri.

Cum să te pregătești pentru un program MBA?

Elena Plescan, o tânără din Moldova a fost acceptată la un program MBA pe care-l va urma din toamna acestui an. Ea vă oferă câteva sfaturi din perspectiva experienței câștigate de ea în procesul de pregătire pentru a deveni un candidat. Elena spune că s-a pregătit timp de un an și în cele din urmă a fost acceptată la Kellogg School of Management, dar de obicei este posibil ca acest proces să dureze până la un an și jumătate. Un ghid care vă poate ajuta să vă pregătiți îl puteți descărca de pe seedgrant.md.

  • Elaborați o listă cu școlile la care vreți să mergeți. Vă puteți înregistra la cât de multe școli vreți, doar că trebuie să luați în considerare faptul că fiecare dintre acestea are o taxă de participare, care variază între 200 și 250 de dolari. Elena recomandă 4-5 școli, printre care să se găsească atât școli foarte bune la care crezi că șansele tale sunt minime cât și școli mai accesibile la care să fii sigur că intri, așa încât eforturile tale de un an să fie în zadar.
  • De la 4 până la 6 luni de pregătire veți avea nevoie pentru testele TOEFL și GMAT. TOEFL este un test internațional de limba engleză, iar GMAT-ul este un test necesar de admitere pentru școlile de afaceri din întreaga lume. Trebuie să vedeți condițiile fiecărei școli pentru că unele școli pot cere doar GMAT-ul. Ambele teste pot fi susținute la Chișinău. Pentru TOEFL veți achita o taxă de 170 de dolari (este valabil doi ani), iar pentru GMAT – o taxă de 250 de dolari (este valabil 5 ani).
  • În perioada septembrie – noiembrie se deschid înregistrările la școli și deja puteți accesa școlile dorite pentru a vedea condițiile lor. De obicei, școlile cer eseuri de motivare, scrisori de recomandare, iar dacă sunteți selectat în prima etapă, în a doua etapă va trebui să treceți un interviu.
  • Pentru taxele de înregistrare la școli cât și cele pentru TOEFL și GMAT poți obține o bursă de la Centrul de Informații Universitare.
  • Atrageți o atenție deosebită activităților extracurriculare și datelor importante în CV.
  • Nu vă temeți să negociați pentru anumite condiții, chiar dacă par a fi bătute în cuie.
487d269d-0aeb-48df-8cc1-3841a2100137
PC: Yana Covaci

Câteva detalii despre costuri

  • Grantul SEED acoperă doar taxele de școlarizare (parțial sau total). Media unei astfel de burse este de 100 000 de dolari;
  • Școlile îți pot oferi și ele o bursă. De obicei, cu cât mai bogată este școala, cu atât mai multe șanse ca să-ți ofere un suport financiar;
  • Costurile de trai sunt estimate între 20.000 și 30.000 de dolari pentru întreaga perioadă de studii, în dependență de regiune;
  • În lipsa oricărui sprijin financiar, nu trebuie să vă fie teamă de un împrumut la bancă sau la prieteni, întrucât un program MBA este cu siguranță o investiție.

Povești de succes din Moldova

Cristina Harea, directoarea Camerei de Comerț Americane în Moldova, a urmat un MBA la Duke Fuqua Business School, SUA: Eu știam că vreau să-mi schimb viața, eram condusă de o motivație internă. Pe mine mă pasionau discuțiile care erau în afara cercului meu de studii. Întotdeauna competiția este mare, dar acest lucru nu contează. Dacă vreți și știți de ce vreți asta, trebuie să încercați. Pentru mine, dat fiind faptul că veneam cu un background diferit, tot ce am făcut la MBA a fost nou. Cea mai bună impresie mi-a fost lăsată de calitatea profesorilor, calitatea colegilor de clasă. Este foarte important să beneficiați de networking-ul ce se creează într-un astfel de mediu și să încercați să comunicați cât mai mult, ieșind din zona de confort. Chiar dacă știți foarte bine în ce domeniu doriți să activați după acest program, este bine să vă luați și cursuri din alte domenii. Nu veți reuși să faceți 100 % din cursuri, dar încercați săvă stabiliți prioritățile în funcție de interesele voastre.

Carmina Vicol, CEO Prime Capital, a urmat un MBA la Grenoble Business School: La momentul în care am decis să urmez un program MBA, ocupam o poziției de micro-management dar simțeam că trebuie să fac un salt. Am beneficiat foarte mult de acest program și sunt bucuroasă că am îndrăznit. Am avut parte de profesori foarte buni și de colegi extraordinari, cu mulți dintre care mai țin legătura și astăzi. Am avut parte de o comunicare armonioasă, întrucât aveam colegi cu experiențe mai bogate în domeniu și alții tineri cu mai puțină experiență dar cu idei noi. Vă îndemn să încercați și să beneficiați la maxim de fluxul de cunoștințe pe care-l primiți acolo.

ea2a5019-8d7f-43bb-9f60-d65ccdf8df88
PC: Yana Covaci
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente