5 motive pentru care ar trebui să citești cartea „Homo Aggressivus” de Dorian Furtună

_IMG_4566

Cinci tineri activi din Republica Moldova au venit cu câte 5 argumente în favoarea lecturării cărții lui Dorian Furtună – „Homo Aggressivus”.

Prima carte de etologie umană și psihologie evoluționistă din Republica Moldova – „Homo Aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența” de Dorian Furtună a apărut în vara anului 2015 și este o carte despre agresivitate, instincte, comportamente umane și fenomene sociale.

Marcel Spatari, economist, președinte de onoare al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectualehomo4

  1. … din curiozitate

Lucrarea lui Dorian Furtună este o adevărată enciclopedie a naturii umane. Agresivitatea și violența nu sunt decât două puncte de plecare în această captivantă călătorie prin creierul și sufletul omului. Nimeni nu poate vreodată descifra în întregime „Omul”, dar „Homo Aggressivus” cu siguranță reprezintă un pas înainte în această provocare aproape alchimică.

  1. … pentru că e captivantă

Sexul și violența se vând bine. Această rețetă a succesului este foarte bine cunoscută de realizatorii de filme de la Holywood și, se pare, de Dorian Furtună. Capitolele despre evoluție și războaie, sex și competiție se citesc dintr-o răsuflare, ca adevărate romane de succes.

  1. … pentru autocontrol

Deși cartea nu este un manual despre cum să îți controlezi emoțiile și să construiești relații de succes, multiplele exemple te vor face să te regăsești în multe situații și să îți analizezi experiențele și trăirile, aplicând modele și matrici apropiate de metoda științifică. Te poate ajuta chiar și în viața de cuplu și în educația copiilor.

  1. … pentru a fi mai tolerant

„E uman să greșești” – cu toții cunoaștem acest dicton, dar cât de multă intoleranță este în jur. „De ce devin intelectualii șovini și agresivi” este titlul doar unuia dintre multiplele capitole care își pun problema legăturii dintre cunoaștere, liderism, putere și agresivitate. Înțelegerea comportamentului „celuilalt”, pe care ne-o poate oferi această carte, poate fi un prim pas spre depășirea blocajelor și frustrărilor care trezesc reacții agresive.

  1. … pentru că e a noastră

Dorian Furtună este un cercetător ambițios care înaintează teorii novatoare în știința pe care o studiază cu multă pasiune. Este unul dintre puținele domenii ale cunoașterii în care specialiștii din țara noastră pot propune teorii și modele de analiză care să devină universal acceptate. Sunt convins că această lucrare are potențialul de a depăși frontierele Republicii Moldova și de a servi drept referință în studiile etologice moderne.

 

Diana Guja, blogger, jurnalistă; fondatoarea blogului Alo BEBE homo2

# Pentru a ști cine suntem acum, trebuie să știm cine am fost ieri. Pentru mine „Homo aggressivus” este o sursă inepuizabilă de informații, în primul rând, despre mine, ca om luat aparte.

# Pentru a înțelege de ce astăzi avem civilizația pe care o avem și care sunt factorii care au stat la baza ei. Totul are un motiv, iar „Homo aggressivus” este anume despre aceste motive.

# Pentru o lecție de istorie foarte bună. Deși am avut în școală 10 la istorie, cititind „Homo aggressivus” am înțeles că nu știu aproape nimic despre cum a evoluat specia umană.

# Pentru că risipește câteva mituri despre oameni. Și asta întotdeauna bucură.

# Pentru că e voluminoasă, iar asta înseamnă câteva luni de lectură bună garantată.

 

Angela Cibotaru-Starinschi, jurnalistă, purtător de cuvânt al CNA homo5

# Pentru că e complicată, ca gen de literatură, dar atât de accesibilă ca expunere! Limbajul de specialitate e foarte bine tălmăcit. Autorul a avut grijă să facă precizările necesare pentru a lărgi spectrul de grupuri-ţintă. Printre ele sunt şi eu.

# Cartea a avut o superbă campanie de promovare. Şi ea nu s-a oprit. O lucrare atât de complexă merită să ajungă la cât mai multă lume. Sunt mai multe capitole care ar trebui recitite periodic. În special de guvernanţi. Ei, bine, şi de cei care organizează proteste, de mulţimea care protestează.

# E o lucrare care spune foarte multe despre autor. E documentată la greu. Asta dacă cineva vrea să citească nu doar cartea, dar să cunoască şi omul care a scris-o. Despre Dorian Furtună pot spune un lucru cert: omul operează cu argumente. Şi asemenea oameni ne cam lipsesc în ultimul timp.

# Am mai spus-o şi cu altă ocazie. Poţi citi „Homo agressivus” doar cu creionul în mână, făcând notiţe. Pentru că e atât de consistentă, încât informaţia trebuie cumva stocată în cap. Deci e un manual pe care neapărat trebuie să-l ai în bibliotecă.

# Dorian a oferit răspuns la multe întrebări. Chiar şi la acele întrebări pe care niciodată nu mi le-am pus. Mie mi se părea că inhibarea instinctelor e un lucru bun. E o chestie de autocontrol care te face un om cumpătat şi înţelept. Autorul însă susţine că dacă bagi instinctele sub presiune, sare capacul şi porneşte avalanşa. Şi are dreptate. Un fel de: teme-te de omul răbdător.

 

Veronica Vragaleva, magistru al jocurilor intelectuale, viceministră a Finanțelor homo1

# Pentru că spune despre lucruri complicate în cuvinte simple și despre lucruri simple în raționamente și concluzii multi-etajate.

#Pentru că e o antologie ce îți zâmbește frumos (da, da, chiar dacă denumirea pare mai puțin prietenoasă) invitându-te să te cunoști (și să te recunoști) pe tine însuți în paginile cărții, deoarece nu e nimic mai interesant ca noi înșine și cartea îți dă o doză importantă de EU îmbrăcată în realități istorice universal.

# Pentru că e o briză academică rebelă din punct de vedere intelectual pe tărâmul beletristicii autohtone oarecum asemănătoare.

# Pentru că nu te lasă cu una-două pagini citite pe zi, ci te ține captiv până la momentul când îți apare un zâmbet pe față (de la aceea că te-ai regăsit printre rânduri sau ai descoperit o legitate socio-psihologică nouă, sau pentru că îți place să îți petreci timpul în compania acestei cărți extraordinare).

# Pentru că este un motiv extraordinar să te reîndrăgostești în lecturi calitative, altele decât cele din sfera profesiei tale.

 

Octavian Sajen, doctor în științe medicale, Laureat al Premiului Național pentru Tineret 2015 homo3

# Pentru că e o încercare reușită de a dezvălui originile și mecanismele agresivității umane. După lecturarea cărții totul devine limpede (sau aproape totul).

# Cartea „Homo aggressivus” merită citită, deoarece informația prezentată acolo este bine argumentată și bine fundamentată. Are peste o mie și ceva de surse bibliografice.

# Citirea cărții permite atât cunoașterea mai profundă a comportamentelor umane, cât și autocunoașterea. Și noi cu toții dorim să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

# Cartea răspunde la o serie de întrebări care nu prea au fost tratate sau sunt evitate la nivel social. Unele lucruri au fost și rămân un tabu pentru cercetare. Autorul a încălcat acest tabu cu îndrăzneală, iar ceea ce a scos la suprafață este uluitor și captivant.

# Cartea întrunește în ea atât de multe domenii științifice: biologie, sociologie, psihologie, antropologie, medicină etc., încât pare enciclopedică. E o carte de sinteză a multor cunoștințe despre natura umană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente