„Ferma animalelor” este un roman distopic scris de George Orwell. Publicat în Anglia în 17 august 1945, cartea reflectă evenimentele care au dus la și din perioada numită era lui Stalin. Revista Time a ales cartea ca fiind una dintre cele mai bune 100 de romane scrise în limba engleză între 1923 și 2005, plasând-o pe locul 31 pe lista celor mai bune romane din secolul XX.
1. Omul este singura fiinţă care consumă fără să producă. El nu dă lapte, nu face ouă, e prea slab ca să tragă plugul, nu poate fugi destul de repede ca să prindă iepuri. Cu toate astea, el e stăpân peste toate animalele. El le pune la muncă şi le dă înapoi abia cât le este necesar ca să nu moară de foame; restul păstrează pentru el.
2. Nu ştiu când o să vină această revoluţie, poate într-o săptămână, poate într-o sută de ani, dar ştiu, la fel de sigur cum văd paiele astea sub picioarele mele, că, mai devreme sau mai târziu, se va face dreptate.
3. Omul nu serveşte niciodată interesele vreunei alte creaturi, în afară de el însuşi.
4. Belciugele atunci vor cădea în zeci. Nimeni şa-n spate nu-şi va mai propti, Zăbale, pinteni vor rugini pe veci, Biciuri crunte nicicând vor mai plesni.
5. TOATE ANIMALELE SUNT EGALE.
6. Uneori munca era grea.
7. Răspunsul lui la orice problemă şi la orice impediment era: „O să muncesc mai mult!” ― şi pe acesta îl adoptase ca deviză personală.
8. Toată primăvara şi toată vara munciră câte şaizeci de ore pe săptămână, iar în august Napoleon anunţă că avea să se lucreze şi în după-amiezile de duminică. Această muncă era strict voluntară, dar orice animal care absenta de la ea urma să aibă raţiile reduse la jumătate.
9. Napoleon era foarte conştient de rezultatele proaste care ar fi putut apărea dacă situaţia reală a hranei ar fi devenit cunoscută, aşa încât se hotărî să-l folosească pe domnul Whymper pentru a răspândi o impresie contrară.
10. Fiinţele de afară priviră de la porc la om şi de la om la porc şi din nou de la porc la om: deja era imposibil să mai spui care era care.