Azi e ziua de naștere a lui Timofti, dar și cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din 2015

astronomiccollage
Foto:Două evenimente marcante ale zilei de 22 decembrie 2015

Data de 22 decembrie marchează solstiţiul de iarnă, când avem cea mai scurtă zi a anului, de opt ore şi 50 de minute, urmată de cea mai lungă noapte – 15 ore şi 10 minute, iar Nicolae Timofti împlinește azi 67 de ani.

Despre solstițiul de iarnă

După momentul solstiţiului de iarnă, durata zilei începe să crească şi se egalează, treptat, cu noaptea, până la momentul echinocţiului de primăvară. Ulterior, durata zilelor creşte continuu, iar cea a nopţilor scade până la solstiţiul de vară. La aceeaşi dată, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, adică are loc solstiţiul de vară, momentul marcând începutul verii astronomice pentru emisfera australă a Terrei.

 

Solstițiu de iarnă

Solstiţiile au loc datorită înclinării axei planetei faţă de planul orbitei terestre cu circa 66 de grade. Din acest motiv, în mişcarea sa aparentă, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit „ecliptică”, a cărui înclinare faţă de ecuatorul ceresc este de 23 de grade.

În momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23 de grade sud faţă de ecuator, astrul efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Următoarele date ale solstițiului de iarnă:

2016 – 21 decembrie
2017 – 21 decembrie
2018 – 22 decembrie
2019 – 22 decembrie
2020 – 21 decembrie.

Despre Nicolae Timofti

 

PC: presedinte.md
PC: presedinte.md

Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie în anul 1948 în Ciutulești, Florești, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Părinții săi sunt originari din raionul Cantemir. Tatăl, Vasile Timofti, originar din satul Gotești, iar mama, Elena Timofti (până la căsătorie Bujac), originară din satul Ciobalaccia.

Bunicul său, Tudor Timofti, în 1940, sub amenințarea de a fi omorât de „noua putere”, a fost forțat să se retragă în minele Donbasului. A revenit în Moldova în 1946, dar fără dreptul de întoarcere la locurile natale. Se stabilește cu traiul, împreună cu familia, în satul Ciutulești, unde, la 22 decembrie 1948, se naște Nicolae Timofti.

La începutul anului 1949, toată familia Timofti se mută în orașul Florești.

La 6 iulie 1949, bunicul Tudor Timofti, cu soția și patru copii, sunt deportați în regiunea Amur, unde Tudor Timofti a decedat în 1953.

În familia Elenei și a lui Vasile Timofti au crescut cinci copii.

După studiile medii școlare din orașul Florești, din 1964 până în 1965 a fost funcționar al departamentului ce era răspunzător de starea drumurilor din Raionul Florești. Apoi, până în 1967, a lucrat ca pădurar. Nicolae Timofti a urmat Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în perioada (1967-1972). După universitate a fost recrutat în armată timp de doi ani (1972-1974), în Germania de Est, unde a obținut gradul de locotenent major.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente