A ști să savurezi vin este o adevărată știință. Cinci vinuri selecte au fost degustate joi seara în cadrul unui Master Class și Seară cu Somelier la restaurantul My Cafe. Degustarea a fost una tematică cu mâncare preponderent din pește.
Dar, dacă lipsește vinul, lipsește tot, de aceea localul poartă cu mândrie logoul „Wine Friendly Restaurant” și acolo oaspeții au găsit o selecție extraordinară de vinuri, un meniu creativ și o atmosferă prietenoasă. Dar mai mult decât atât, echipa restaurantului împărtășește o pasiune deosebită pentru vinurile de calitate, pe care le-au servit ca la carte.
Degustarea a fost ghidată de către somelierul Sergiu Gălușca și bloggerul Andrei Curăraru, cei care i-au introdus pe oaspeți în lumea gustului vinului.
Sergiu Gălușcă, vinificator de meserie și vicepreședinte cofondator al Asociației Micilor Producători de Vinuri:„Degustarea unui vin este un joc al excluderii. Încet, încet în acest joc sunt excluse mai multe elemente, ca într-un final să rămână doar gustul vinului, care trebuie respectat și servit la temperaturi potrivite.”
Vinul Bostovan – DOR, vin select alb, Traiminer Chardonay, 2014
Vinul Dor de la Bostovan a fost primul care a deschis serata. Este un vin select alb, care alină dorul pentru vară. Culoarea auriu deschisă este acompaniată de de o aromă de fructe exotice și petale de trandafir. Gustul nobil mătăsos descoperă o combinație perfectă între vanilie și mierea de flori de câmp. Post-gustul este lung, armonios, cu o subtilă și elegantă amărăciune de migdale.
Vinul Poiana – Sauvignon Blanc, 2014
Sauvignon Blanc a fost al doilea vin al serii apreciat de către oaspeții localului, licoarea provocând mii de senzații noi.
Este un vin tânăr, are o culoare gălbuie aurie cu aromă de coacăză și flori de tei. Gustativ, el oferă o textură de fructe tropicale. Se recomandă a fi servit la 10-12 grade cu bucate pregătite din fructe de mare, pește, cașcaval.
Vinul Purcari 1827 – Pinot Grigio, 2014
Unul dintre cele mai așteptate vinuri ale serii a fost Purcari 1827 Pinot Grigio. Alb sec, este un vin obținut din struguri recoltați și selectați manual, vinificați prin metoda tradițională. Purcari 1827 are o culoare galben mai deschis, strălucitoare. Aroma proaspătă este ușor conturată de note de mere verzi și pere, iar invitații au apreciat gustul fructat și revigorant plăcut. Acest lucru este posibil datorită acidității bine echilibrate, prezentând nuanțe armonioase în post-gustul de durată.
Vinul Gitana Winery- La Petit Sophie, 2013
Oaspeții localului au rămas impresionați și de vinul La Petite Sophie de la Gitana Winery din 2013. Băutura are o culoare aurie și un gust armonios suav și elegant ca pașii unei mici balerine. Vinul a fost dedicat micuței Sophie, fiica vinificatorului. Combinarea a trei soiuri de struguri selecți conferă vinului un caracter unic și personal.
După maturarea în barriq-uri, vinul Sophie este gata să transmită cu noblețe, gingășie și mândrie apogeul calității. Temperatura de servire este de 10-12 grade, ca și în cazul celorlalte vinuri. Băutura este savuroasă alături de bucate din sos alb, pui și pește la grătar, homar și carne albă.
Oaspeții au simțit din prima aroma de pepene galben și ananas, care echilibrează în mod fin vanilia provenită în urma maturării în vas de stejar.
Andrei Curăraru, blogger: „70 % dintre strugurii cultivați pe teritoriul Moldovei sunt soiuri europene. 30 % sunt autohtone. În decursul veacurilor, vinificatorii moldoveni au demonstrat că pot produce vinuri la standarde mondiale. Dacă soiurile europene oferă consacrare vinurilor, cele moldovenești oferă unicitate vinurilor noastre.”
Vinul Chateau Vartely – Taraboste, Cabernet Sauvignon, 2011
Vinul Taraboste Cabernet – Sauvignon din 2011 este unul de calitate, unul matur, unul aristocratic. El a fost maturat timp de 24 de luni în barriq-uri franceze și îmbuteliat în doar 9 200 de sticle. Cabernet Sauvignon Taraboste se remarcă prin complexitate și finețe. În ansamblul aromelor de vișină și coacăză neagră, ușor mieroase, se distingea o inimă de condimente cu nuanțe de nuci și vanilie, contribuind astfel la un gust final de excepție. Vinul este unul remarcabil, deoarece va continua să-și potențeze aromele și calitățile gustative, prelungindu-și maturitatea în sticlă. Somelierul a sfătuit oaspeții să lase vinul 20 de minute înainte de consum.
Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Programul este susținut de către partenerul strategic al ONVV – proiectul USAID de Competitivitate.
Cele 12 restaurante care au primit deja distincția de „Wine Friendly” sunt: Pani Pit, Codru, Oliva Rîșcani, Kiku, Propaganda, Buffalo, Pegas, UpTown, Qbar, Gastrobar, Vatra Neamului și My Cafe.
Astăzi, logoul „Wine Friendly” urmează a fi revăzut la Master Class-ul din incinta localului Pegas. Degustarea din această seară va fi moderată de către somelierul Elizaveta Breahnă și bloggerul Alexandr Barbov. Mai multe detalii despre eveniment aflați pe pagina de Facebook.