La mai bine de patru ani de la evenimentele din aprilie 2009, procurorii au reuşit totuşi să obţină sentinţă de condamnare pentru doi dintre poliţiştii, învinuiţi de torturarea unui minor, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Generală.
Cazul a avut loc pe 10 aprilie 2009, cînd ofiţerii Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, aflîndu-se în preajma Guvernului Republicii Moldova s-au apropiat de un minor şi fără temei l-au condus în automobil cu care s-au deplasat în regiunea Uzinei de tractoare.
În timpul deplasării, inculpaţii i-au acoperit minorului faţa şi pentru a-l impune să recunoască că a participat la dezordini în masă şi a aruncat cu pietre în clădirile Preşedinţiei şi a Parlamentului i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii pînă victima a leşinat.
Văzînd starea gravă în care l-au adus pe minor şi urmărind astfel scopul de a se eschiva de la răspundere pentru torturarea acestuia poliţiştii s-au deplasat la sediul Comisariatului de Poliţie al sectorului Buiucani unde au încercat să-l predea ca persoană bănuită de participare la dezordinile în masă. La rîndul lor, reprezentanţii CPs Buiucani, văzînd starea sănătăţii în care se afla victima, au refuzat să-l primească.
Astfel, inculpaţii l-au îmbarcat pe minor în automobil şi s-au deplasat în regiunea Spitalului Clinic Militar Central din sectorul Buiucani, unde l-au lăsat să zacă în stradă fără cunoştinţă.
În urma acţiunilor violente comise de poliţişti, victima s-a ales cu: „Traumă cranio-cerebrală manifestată prin comoţie cerebrală; fractura închisă treimea medie a osului tibial gambei din stînga cu deplasarea fragmentelor; Osteopifizializa osului tibial fără deplasarea fragmentelor, contuzia ţesuturilor moi ale feţei şi capului; contuzia nervului fibular”.
Prin sentinţa Judecătoriei Buiucani din 27 decembrie 2011 poliţiştii au fost achitaţi deoarece fapta nu a fost comisă de inculpaţi.
Procurorii au considerat drept ilegală şi neîntemeiată sentinţa de achitare a celor doi şi au atacat-o, obţinînd rejudecarea cauzei penale într-un alt complet de judecători.
Astfel, în baza probelor incontestabile prezentate de procurori, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a pronunţat recent o nouă hotărîre, prin care poliţiştii au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi pentru tortură la cîte 5 ani de detenţie, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în organele MAI pe un termen de 3 ani.