65 de lucrări ale candidaţilor la primul examen de BAC, limba şi literatura română pentru alolingvi, au fost anulate, iar tinerii prinşi copiind sau fraudând examenul vor putea susţine bacalaureatul tocmai la anul viitor.
Despre aceasta a comunicat viceministrul educaţiei, Igor Grosu, în cadrul unui briefing de presă.
La primul examen au participat circa 5 mii de candidaţi în 70 de centre de BAC. „A fost totul în regulă, atmosfera a fost în general bună. Avem câteva exemple izolate de încălcări. Vor fi luate măsurile de rigoare în timpul apropiat. Experienţa ne-a arătat că decizia de a instala camere video a fost una justificată. Am cerut tuturor să se conformeze regulilor, din păcate mesajul nu a fost auzit de către toţi participanţii, au fost tentative de fraudare”, a comunicat viceministrul.
Cu toate că la intrarea în centrele de BAC candidații eu au declarat pe proprie raspundere ca nu introduc în sala de examen obiecte interzise, unii dintre ei au introdus materiale şi mijloace electronice de copiere. Acești elevi au fost eliminați din sălile de examen, iar asistenții li se vor acorda sancțiuni disciplinare. „Modalitatea cea mai răspândită pentru fraudare a fost telefonul mobil. Camerele video şi-au făcut treaba, mai puţin unii asistenţi. În 29 de centre putem afirmă că asistenţii au tolerat copiatul. Va continua procedura de verificare a înregistrărilor video şi dacă vom depista candidaţi copiind, lucrările acestora vor fi anulate. Elevii vor afla dacă au luat sau nu BACul la capitolul copiat la 27 iunie”, a spus Ion Grosu. El a mai spus că, dacă vor fi încălcări majore, se va ajunge chiar la anularea examenului la centrul dat.
Totodată, viceministru a mai îndemnat elevii să nu tolerez pe acei colegi care copie la examen, pentru că aceștia le iau locurile la facultați. „Unii elevi, au copiat fără nici o jenă la examen, iar aceasta sa vazut foarte bine pe camerele video” a menționat acesta.
Un elev din Căușeni a fost prins copiind chiar de către Igor Grosu, care se afla la Chișinău și care l-a observat pe elev în imaginile camerelor de supraveghere care erau transmise online. Aceeași soartă au avut-o și alți doi liceeni de la Comrat.
Viceministrul, Ion Grosu, a mai spus că, din păcate, se practică şi colectarea banilor pentru a li se permite să copieze. Mesajul autorităţilor este ca nimeni să nu rişte. Dacă au dat bani pentru a li se permite copiatul să-i ia înapoi, deoarece examenele vor fi monitorizate la fel de atent, iar riscul de a copia înseamnă pierderea unui an. Ministerul Educațiie și CNA cercetează cîteva cazuri de colectare de bani, cînd elevii au achitat câte 1500 lei – 400 euro pentru a li se permite să copieze la BAC.
Reamintim că Ministrul Educației a decis să instaleze în toate cele 103 centre de BAC camere video în sălile de examene în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei de la BAC. Pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei a plătit 7,3 milioane de lei. În total, se vor cheltui 13 milioane de lei, acesta fiind cel mai scump bacalaureat de până acum.