Pe data de 31 august 2015, începând cu ora 12:00, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, va fi inaugurată ediţia a XXIV-a Salonului Internaţional de Carte, consacrată bibliologului şi poetului Alexe Rău, precum și ediţia a V-a a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii.
La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte vor participa circa 180 de edituri din 15 ţări. Programul Salonului cuprinde expoziţia-târg a peste 8000 de titluri de producţie editorială din ultimul an, lansări de cărţi noi, mese rotunde, briefing-uri, expoziţii tematice, ateliere de creaţie, expoziţii de pictură, cenacluri, momente literar-artistice, Gala Laureaţilor Salonului.
Programul Salonului va debuta cu un moment special consacrat memoriei bibliologului şi poetului Alexe Rău, ex-director general al Bibliotecii Naționale, plecat în nefiinţă la 8 aprilie 2015. Evenimentul va cuprinde deschiderea expoziţiei „Alexe Rău − filosof, homo faber, fragil şi înaripat”, lansarea cărţii de autor Alexe Rău „Sînge şi apă”, a publicaţiilor BNRM „Alexe Rău. Omul oglindirii polivalente”, „Biblioteca Naţională pe Calea Integrării Europene. Biblioteca Naţională sub egida directorului Alexe Rău” şi „Alexe Rău − născut în Zodia Cărţii: Periplu Biobibliografic”.
Pe parcursul zilelor de 31 august-1septembrie, la Biblioteca Naţională se vor desfăşura evenimente biblioteconomice cu participarea colegilor de la Biblioteca Naţională a României, Bibliotecile Judeţene din Iaşi şi Galaţi.
De asemenea, în această perioadă Biblioteca Naţională va găzdui cea mai impresionantă expoziție de steaguri și drapele ale voievozilor şi domnitorilor Moldovei. Exemplarele de unicat ale drapelelor constituie rezultatul muncii inspirate a colecţionarului Petru Costin, fondatorul Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Expoziţia va număra peste 30 de steaguri şi drapele, ce cuprind o perioadă istorică de-a dreptul impresionantă – de la primul steag al dacilor, până la drapelul actual al Republicii Moldova.
Un eveniment inedit va fi şi Masa rotundă: „Unde sunt creatorii de limbă?”, organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, la care vor participa cercetători din Bucureşti, Iaşi, Oradea, Sibiu.
Ajuns la a V-a ediție, Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii se va desfășura sub patronajul UNESCO și al Primei Doamne a Republicii Moldova, Margareta Timofti, și va fi susţinut de administrația publică locală în parteneriat cu instituțiile implicate în organizarea și promovarea cărţii şi a lecturii: școlile, instituțiile preșcolare, centrele de cultură etc. În teritoriu va fi organizată o suită de activități împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în cadrul inițiativei BiblioMobilizarea Pro-Lectura și a Campaniei Naționale „Copiii Moldovei citesc o carte”.
PROGRAM: