Liderii PLDM, PD și PL au anunțat în această noapte că negocierile privind formarea unei noi coaliții de guvernare s-au încheiat și aceștia au ajuns la un consens. Potrivit liderilor politici, acordul va fi semnat în zilele următoare.
„Acordul de constituire a majorității parlamentare a fost parafat. Am convenit asupra tuturor punctelor discutate în tot acest interval de timp de negocieri. Este un acord politic bun, echilibrat, care vine să asigure majoritatea stabilă parlamentară a Republicii Moldova și care urmează să investească în timpul cel mai apropiat Guvernul, care trebuie să facă regulă în țară și să rezolve problemele cu care se confruntă oamenii”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.
„AIE, care părea că este moartă, a început să se miște, ceea ce înseamnă un semnal bun și pentru cetățeni și pentru partenerii noștri europeni și pentru cei care ne-am asumat acest lucru în 2009”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
„Putem constata, la această oră, finalizarea negocierilor pe marginea constituirii majorității parlamentare și a unei noi alianțe politice care să asigure această majoritate. Precum au menționat și colegii, finalizarea acestor negocieri s-a încheiat nu doar cu terminarea propriu-zisă a discuțiilor și dezbaterilor, dar și cu parafarea acestui acord. Ceea ce ne așteaptă în continuare, probabil mâine, este că ne vom întâlni din nou pentru a vedea componența nominală a cabinetului de miniștri care va fi coordonată colegial, după care vom purta în mod evident consultări cu președintele țării, iar într-un termen foarte scurt va trebui să intrăm în Parlament cu aprobarea premierului, cabinetului de miniștri și programul său de activitate”, a mai adăugat liderul PD, Marian Lupu.
Acordul urmează să fie semnat în următoarele două zile, atât de liderii partidelor, cât și de toți deputații care fac parte din majoritatea parlamentară. Îndată ce va fi semnat, acesta va fi făcut public. Potrivit liderului PLDM, acordul nu va conține anexe secrete.
Liderii coaliției au făcut declarații și despre cum vor fi împărțite principalele funcții în stat. Astfel, candidatul la funcția de prim ministru va fi înaintat de către PLDM, funcția de președinte al Parlamentului de către PD, iar funcția de șef al statului va fi aleasă într-o manieră consensuală. În acord este prevăzut un punct privind organizarea unui referendum privind alegerea șefului statului. Astfel, poporul urmează să decidă dacă președintele țării trebuie să fie ales de deputați în Parlament sau prin vot direct.