Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din municipiul Chișinău este unica instituţie de învăţământ superior de Stat cu profil pedagogic din Republica Moldova. Pentru anul de studii 2015-2016, aceasta pune la dispoziția absolvenților 500 de locuri cu finanțare bugetară și 784 de locuri contra plată. Cei care doresc să se înscrie la această universitate o pot face în perioada 20-28 iulie curent.
Cota-parte la admiterea din acest an va fi de 90% pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat și 10% pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu). UPS „Ion Creangă” dispune de opt facultăți și iată care sunt acestea:
# Facultatea de Filologie
# Facultatea de Limbi și Literaturi străine
# Facultatea de Pedagogie
# Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială
# Facultatea de Istorie și Geografie
# Facultatea de Arte Plastice și Design
# Facultatea de Științe Exacte și Tehnologii Informaționale
# Facultatea de Formare continuă a cadrelor didactice și a celor cu funcții de conducere
În dependență de facultatea și specialitatea aleasă, viitorii studenți vor achita diferite taxe de studiu. Cele mai mari contracte sunt la facultatea de Limbi și Literaturi Străine, unde taxa pentru un an de studiu este de 6.000 de lei. În top urmează specialitățile de Psihologie – 5.200 de lei și specialitățile Informatică, Matematică și cele de la Facultatea de Arte Plastice și Design, unde suma contractului este de 5.100 de lei. Cel mai mic contract este în domeniul Geografie, Istorie și Educație civică, unde un student trebuie să plătească pentru un an de studiu 4.100 de lei. Mai multe informații privind taxele UPS „Ion Creangă” găsiți aici.
Totuși, se stabilește înmatricularea cu finanțare bugetară pentru 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate) pentru următoarele categorii de candidați: copiii orfani sau aflați sub tutelă; copiii din familiile cu patru și mai mulți copii, copiii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, copiii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate, copiii ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova, războiul din Afganistan sau lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, copiii din familii de romi și tineri care au efectuat serviciul militar în teren.
Pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:
# actul de studii, cu anexa respectivă;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigația suplimentară obligatorie, cu includere în certificatul medical – MRS;
# 5 fotografii 3 x 4 cm;
# copia și originalul buletinului de identitate;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru cei angajați);
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale la următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, limba română, limbi moderne, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc., organizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Sănătății;
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);
# chitanța de plată a taxei de înscriere.
Candidaţii la concursul de admitere la specialităţile din cadrul Facultăţii de Arte Plastice şi Design, Facultăţii de Pedagogie, specialitatea Dans sportiv şi modern, Dans popular vor susţine probe de aptitudini care vor fi evaluate cu note de la unu la zece. Pentru absolvenții care se vor înscrie la aceste facultăți concursul de admitere se va efectua în baza următoarei formule:
MC = 0,4 MEA + 0,4 PA +0,2 MAS, unde:
MC – media de concurs;
MEA – nota medie a examenelor de absolvire;
PA – proba de aptitudini;
MAS – nota medie pentru anii studii.
La probele de aptitudini candidaţii se prezintă cu buletinul de identitate (paşaportul) şi cu Fişa-tip de concurs eliberată de secretariatul Comisiei de admitere. Pentru ceilalți candidați, concursul de admitere se va efectua în baza mediei de concurs, calculată conform următoarei formule:
MC = 0,4 MEA+ 0,6 MAS, unde:
MC – media de concurs;
MEA – nota medie a examenelor de absolvire;
MAS – nota medie pentru anii studii.
Candidații care au obținut performanțe recunoscute în concursuri internaționale sau naționale au dreptul să fie înmatriculați în afara concursului, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară.
Termenele de organizare și desfășurare a concursului de admitere:
Depunerea cererilor de participare la concurs: 20-28 iulie 2015;
Desfășurarea probelor de aptitudini: 29 iulie;
Anunțarea rezultatelor intermediare: 30 iulie 2015;
Depunerea actelor în original: până la 4 august 2015;
Anunțarea rezultatelor finale: 2 august 2015.
În cazul în care rezultatul concursului de admitere nu vor fi acoperite toate locurile din planul de înmatriculare aprobat, va fi anunțat un concurs repetat pentru locurile neacoperite:
Depunerea cererilor de participare la concurs: 5-10 august 2015;
Desfășurarea probelor de aptitudini: 11 august 2015
Anunțarea rezultatelor intermediare: 12 august 2015;
Depunerea actelor în original: până la 17 august 2015;
Anunțarea rezultatelor finale: până la 18 august 2015.
În cazul în care după concursul repetat vor mai rămâne locuri neacoperite, sesiunea de admiterii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va continua. Termenele de organizare și desfășurare a acesteia vor fi anunțate ulterior. Studenții înmatriculaţi, care nu se vor prezenta la Universitate timp de cel mult zece zile de la începutul anului universitar şi care nu prezintă, în acest termen, acte de justificare a absenţei, vor fi exmatriculaţi. Pe locurile devenite vacante se vor admite următorii candidaţi din listă.
Universitatea colaborează cu diverse instituţii de învăţămînt din: România, Rusia, Germania, SUA, Marea Britanie, Turcia, Italia, Suedia, Portugalia, Bulgaria, Polonia, Austria, Franţa, Belgia etc.
Universitatea dispune de:
# 6 blocuri de studii;
# 6 cămine studenţeşti;
# 3 săli sportive;
# 2 cantine;
# o bibliotecă modernă cu 6 săli de lectură şi mediatecă;
# săli de calculatoare conectate la reţeaua Internet;
# o tipografie etc.
Studenţii pot beneficia de:
# locuri în unul din cele 6 cămine studenţeşti;
# burse de studii/burse sociale;
# premii pentru reuşită;
# abonamente pentru transportul urban (cu reduceri);
# o bibliotecă modernă cu 6 săli de lectură şi mediatecă;
# săli de sport;
# cantină studenţească;
# internet gratuit;
# Cursuri la Centrul de Educație Artistică și Instruire Complimentară
# asistenţă şi practică lingvistică în centrele din cadrul universităţii (Centrul Britanic, ETRC, filiala DAAD, etc.) ;
# o tipografie etc.
Angelina Mașcauțan