La 1 mai 2015, la Milano, Italia, a avut loc inaugurarea oficială a expoziției universale Expo Milano 2015. Republica Moldova participă, în premieră, cu pavilion propriu, la această importantă expoziție mondială.
„Hrană pentru planetă. Energie pentru viaţă” este genericul ediției din 2015, unde 140 de state și organizații vin să prezinte ultimele inovații pentru a asigura securitatea alimentară la nivel global. Timp de jumătate de an cât va dura expoziția, aici sunt așteptați peste 21 mln. de vizitatori. Pavilionul Moldovei atrage zilnic mii de vizitatori din toate colțurile lumii, chiar din momentul inaugurării expoziției.
Participarea Republicii Moldova la Expo Milano 2015 este un eveniment de anvergură, ce reprezintă un element esenţial pentru creșterea notorietății și vizibilității Moldovei pe plan mondial, o oportunitate pentru promovarea industriilor agroalimentare, vitivinicole, textile și a turismului receptor al RM pe piața Uniunii Europene și o ocazie unică pentru a promova companiile moldovenești, interesate de parteneriate internaționale și extinderea relațiilor de export.
Conceptul pavilionului țării comunică energia și dragostea de viață a moldovenilor, reprezentând o triadă de elemente artistice:
#1. Floarea solară: cub triplu de oglinzi, în permanentă mișcare, care refractează razele solare pe tot teritoriul adiacent pavilionului.
#2. Moldova celeste: o expoziție din constelații unice, care pot fi văzute doar din Moldova
#3. JOC. Energia pură a vieții: proiectarea filmului de lung metraj despre binecunoscutul Ansamblu Național Academic de Dansuri Populare „JOC”.
Pavilionul țării a fost finalizat integral la data inaugurării, fiind rezultatul colaborării între artistul vizual autohton, Pavel Brăila și arhitecții studioului „Gorgona”.
Gazdele pavilionului, care întâmpină cu zâmbet milioanele de vizitatori ai Expo Milano 2015, sunt 5 (cinci) moldoveni din diaspora din Italia, angajați pentru a reprezenta țara pe întreaga durată a expoziției.
Din cele relatate de Dona Școla, directorul MIEPO și Vice-comisarul Pavilionului RM, bugetul proiectului de participare a RM la Expo Milano 2015, constituie 47,6 mln lei (cumulativ pentru 2014 și 2015), fiind compus, 70%, din costuri legate de pavilion și lucrări artistice, cost care va fi integral recuperat odată cu demontarea și transportarea lui în Moldova, unde pavilionul va funcționa ca spațiu public – locul și destinația acestuia urmând a fi definite prin consultări publice.
Pentru a îmbogăți experiența turiștilor și vizitatorilor străini în cadrul pavilionului, Organizația pentru Atragere Investiții și Promovare Exporturi din Moldova (MIEPO), în calitate de administrator al proiectului de participare a Republicii Moldova la EXPO Milano 2015, a pregătit un amalgam de activități tematice pentru fiecare lună, astfel încât să fie puse în valoare cele mai reprezentative trăsături ale țării. Luna iunie va demara în pași de dans, fiind desemnată luna dansului, după care va urma luna meșteșugurilor, apoi, în luna lui gustar, vizitatorii se vor bucura de unele delicii culinare în luna bucătăriei. Se va continua cu luna recoltei, în septembrie, pentru a culmina, în octombrie, cu nimic altceva decât vinul nostru legendar.
O agendă vastă și complexă de activității îi așteaptă și pe producătorii moldoveni care vor beneficia de o platformă de comunicare și negorieri, prin intermediul atelierelor și întâlnirilor de afaceri cu potențiali investitori chiar în cadrul pavilionului Republicii Moldova, unde, pentru aceste scopuri, este rezervat și amenajat etajul doi. Pe lângă prezentări de produs, seminare de promovare a atractivității turistice, vizite de lucru, producătorii locali vor avea de beneficiat și din explorarea pavilioanelor altor țări participante la expoziție, unde vor fi prezentate soluții și inovații în sectorul agroalimentar și cel industrial.
„EXPO” este una din cele mai importante expoziții mondiale generice. La EXPO 2015 vor lua parte 140 de țări și numeroase organizații internaționale. Numărul vizitatorilor va depăși cifra de 20 mln, iar suprafața totală a expoziției va constitui 1,1 mln km pătrați.