Europa pentru Moldova: Povestea tânărului care a renunțat la visul american pentru a-și construi o afacere acasă

collageeuro
Foto:Povestea tânărului care a renunțat la visul american pentru a-și construi o afacere acasă, într-o Moldovă mai optimistă

După ce a revenit din Statele Unite ale Americiii, Denis Țurcanu a inițiat o afacere acasă, iar timp de 5 ani a reușit să obțină rezultate de succes. Peste 3000 de persoane au absolvit deja școala auto START, iar alții sunt pe cale să facă același lucru. Protagonistul acestei povești spune că investește foarte mult în disciplina muncii sale, iar „atunci când ai o atitudine serioasă față de obligațiunile de serviciu, roadele le culegi singur”, ne spune el.

După absolvirea studiilor economice în Moldova, Denis Țurcanu s-a trezit în aceeași situație în care se regăsesc mulți absolvenți de la noi: „Am încercat să fac mai multe aici, acasă și am întâlnit probleme birocratice, probleme legate de indiferența șefilor, specifice unui sistem învechit și care nu mai era productiv. Am nimerit într-un val de pesimism național, atunci când moldovenii erau împărțiți în două lagăre: o parte care pleacă și alta care rămâne. Am decis să plec”, spune tânărul.

Împins de dorința de a acumula experiență, dar și de setea de a cunoaște și a călători, Denis Țurcanu a trăit acel vis american de care am auzit cu toții. În State a locuit și a lucrat timp de 5 ani, în Miami, Florida. Variate au fost domeniile în care a activat acolo, preponderent însă în domeniul serviciilor.

Denis Țurcanu
Denis Țurcanu

În 2009, când revenea acasă, situația era mai optimistă, spune el: „Motivul pentru care am revenit a fost faptul că pe atunci mă convinsesem că Moldova și-a asumat un vector european. Dacă ar fi fost să mă întorc acum, probabil aș fi avut îndoieli dacă să revin sau nu. Speram că, totuși, poate fi altfel decât era”.

Aici s-au ivit noi provocări și astfel a fost creat un mediu propice pentru dezvoltarea unei afaceri acasă. Astfel, Denis Țurcanu a fost printre primii beneficiari ai programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, program care își propune să susțină lucrătorii migranți sau rudele acestora să-și deschidă o afacere.

„M-am întregistrat la program în 2010, iar după înregistrare am trecut la etapa următoare – un curs de instruire. Am făcut-o din curiozitate, dar și pentru a verifica cum funcționează astfel de programe la noi în Moldova”, spune Denis Țurcanu.

De calitatea cursului de instruire a rămas plăcut impresionat, mai ales că la început era sceptic atunci când a văzut programul acestuia și faptul că se baza mai mult pe teme introductive. Acum le recomandă tuturor celor care se înscriu la program, dar au tendința să nu frecventeze cursurile, să-și găsească timp pentru acestea, pentru că sunt utile.

În ce constau cursurile?

Tânărul antreprenor ne-a spus că din momentul instruirii a înțeles foarte clar ce are de făcut, pe pași bine structurați și asta pentru că, spune Denis, „cursul este bun pentru toți, dar mai ales pentru cei care nu au experiență în domeniul afacerilor. Mi-a plăcut că profesorii au fost persoane cu experiență în domeniul businessului, oameni care au știut să facă față celor 30 de persoane care se aflau în fața lor și care erau înarmați cu întrebări practice ce țin de economia Moldovei și condițiile în care poți face afaceri. Un alt plus este că aici cunoști și oameni cu diferite experiențe în domenii diverse, din multe regiuni, care au lucrat în diferite țări”.

„Este important ca planul de afaceri să fie adaptat la realitățile din Moldova”, spune omul de afaceri. „Persoanele ale căror planuri sunt respinse ar trebui să fie, de fapt, recunoscătoare pentru faptul că nu au reușit să se implice într-o afacere care nu le-ar fi adus succes.”

 

Școala auto este dotată cu tehnologii inovatoare PC: Arhiva personală
Școala auto este dotată cu tehnologii inovatoare PC: Arhiva personală

Peste hotare lucrați legal”

Denis Țurcanu spune că, deși mulți oameni originari din Moldova lucrează peste hotare, cei care lucrează ilegal nu-și pot demonstra veniturile și activitatea de acolo și, deci, nu vor putea primi asistența PARE 1+1. „Fie că o faci pentru acest program sau nu, este bine să-ți documentezi veniturile pentru orice eventualitate. Nu merită să economisești pentru moment niște bani, pentru ca mai apoi să nu poți demonstra că ai lucrat. E mai bine să fiți asigurați, lucrând oficial”, recomandă tânărul.

De ce o școală auto?

„Am fost mereu pasionat de tot ceea ce ține de automobile. În lista mea de viitoare afaceri erau mai multe genuri de activități. Acesta era în top 3, iar în acel moment avea cele mai mari perspective de dezvoltare. Având în vedere condițiile și circumstanțele din Moldova, la ora actuală este o afacere care stă bine pe poziții.”

PC: Arhiva personală

Din State n-am luat tehnică sau alte lucruri sofisticate. Am luat atitudinea.”

„Atitudinea mea și a angajaților mei față de obligațiunile de serviciu și față de client este cea mai importantă. Acesta este un lucru pe care l-am învățat acolo. În cadrul întreprinderii noastre, fiecare persoană este tratată cu respect. Nu am avut situații în care să lăsăm omul să plece nedumerit, confuz sau supărat.”

Eu le-am explicat angajaților mei că în timpul pe care îl petrecem la serviciu nu este loc pentru frustrări sau grosolănii

„Deși din punct de vedere tehnologic nu stăm mult mai rău decât țările dezvoltate, în Moldova nu avem disciplină de muncă”, spune antreprenorul. „Dacă ești supărat sau nervos, asta trebuie să rămână în interior, în afara orelor de serviciu. Clientul tău nu este vinovat pentru frustrările personale pe care le ai. Ai să înțelegi mai târziu că tu vei fi cel care va strânge roadele, pentru că oamenii te vor trata la fel.”

Tânărul spune că această atitudine poate fi schimbată prin motivare, dar nicidecum nu trebuie să fie insuflată prin bani, pentru că astfel, nicicând nu se va ajunge la un rezultat eficient și de lungă durată. Sunt alte căi: atitudinea în colectiv, respectul reciproc, întâlnirile cu echipa, acitivitățile comune.

„După doi ani de acitvitate, am reușit să selectez colectivul care corespunde acum acestor caracteristici. Este greu de format o echipă de muncă calificată, iar acesta e un mesaj în special pentru cei care publică un anunț în ziar despre faptul că recrutează angajați și așteaptă ca într-un termen scurt de timp să-și formeze echipa. În alte cazuri, este nevoie și de jumătate de viață pentru a forma o echipă bună și profesionistă. Suntem 15 persoane în echipă, dar am ajuns să fim o familie.”

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Sunt mulțumit când oamenii la final îmi întind mâna și îmi mulțumesc”

Până acum, școala a fost absolvită de peste 3.000 de clienți, serviciul fiind solicitat, în mare parte, de tineri: liceeni și studenți.

„Programul nostru este structurat astfel, ca cel care vine să nu se plictisească. Omul care începe să se plictisească, nu este eficient. Din această cauză și cursurile sunt interactive. Folosim simulatoare, smartboarduri, iar toate astea fac instruirea mai interesantă”, spune tânărul.

Este foarte important să susținem tinerii, mai ales pe cei care au migrat. Ei vor să se întoarcă dar nu au siguranța: merită sau nu? Noi nu avem timp.”

„Asistența post monitorizare din partea Pare 1+1 s-a încheiat după doi ani de activitate”, ne-a spus Denis Țurcanu, dar „ei sunt bineveniți la noi, așa cum și noi suntem bineveniți. Mereu când avem nevoie, putem apela la ei”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente