Raportul Kroll va fi făcut public în întregime, cu toate datele din el

banci
Foto:Cele 3 bănci: BEM, Banca Socială și Unibank PC: realitatea.md

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Andrian Candu a spus că raportul poate fi făcut public doar integral, respingând, astfel, unele vehiculări că ar putea fi publicat doar parţial.

„Raportul Kroll poate fi făcut public doar integral. Nimeni nu ar avea curajul să-l ciopârţească. El e un raport de 80 şi ceva de pagini, care dacă va fi dat publicităţii, trebuie să fie dat integral, ca să nu se rupă nimic din context şi să nu fie nimeni învinuit că se încearcă să se manipuleze într-un fel sau altul. Dar cum şi când va fi dat publicităţii este o chestiune deja tehnică pe care trebuie să o agreeze Banca Naţională cu compania Kroll, deoarece sunt unele chestiuni legate de investigaţii, de probe, de nume şi multe altele. Şi ar fi păcat ca raportul să se facă public, dar pe de altă parte să periclităm însuşi mersul investigaţiei”, a declarat Andrian Candu, informează Infotag.

Şeful legislativului a reiterat că i-a solicitat guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu să identifice soluţii pentru ca documentul să fie publicat. „Şi acum consider că trebuie făcut public. Şi dacă aş avea posibilitatea, l-aş face public chiar eu, dar totuşi trebuie să prevaleze abordarea profesională mai mult decât politică în cazul de faţă, deoarece o astfel de acţiune, dacă cumva duce la periclitarea mersului investigaţiei, eu aş avea mare reţinere de a-l face public. Am solicitat Băncii Naţionale, am discutat cu domnul guvernator să găsească posibilitatea să discute cu cei de la Kroll în aşa fel, încât să-l facem public. Aştept într-o zi-două să vedem care este rezultatul, dar presiunea în societate e mare şi ca să nu fie cineva învinuit că încearcă să ascundă ceva, sincer – poftim acesta e raportul, să-l citească toţi. Deşi va fi complicat probabil de tradus, fiindcă e în limba engleză”, a mai spus Candu.

Andrian Candu mai declară că sunt câteva instituţii care trebuie să răspundă la mai multe întrebări referitor la situaţia de pe piaţa bancară, dar, în acelaşi timp, a mai menţionat că abia a fost finalizată prima fază a investigaţiei, urmând să înceapă şi cea de-a doua, care, la fel, ar putea fi efectuată de compania Kroll. „Ar putea Kroll să continue şi faza a doua. Nu e nicio restricţie, ba poate ar fi bine Kroll să continue, deoarece deja este familiarizat cu subiectul, cunoaşte nume, cunoaşte situaţia. A doua fază poate să dureze o jumătate de an, de exemplu, dar, în acelaşi timp, este important să avem o investigaţie profesionistă şi în final cei care au încălcat legea să răspundă”.

Amintim că săptămâna trecută BNM a anunţat că Kroll a finalizat prima etapă a investigaţiei. Potrivit Băncii Naţionale, „rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012 – 2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente