Inovațiile promise la ediția din 2015 a Moldova ICT Summit

655C0189
Foto:PC: Mmoldova ICT Summit

În această săptămână, pe 29 și 30 aprilie, va avea loc cel mai mare eveniment în IT din Moldova, eveniment destinat specialiștilor în IT, antreprenorilor, precum și studenților și oricărei persoane pasionate de acest domeniu.

Astăzi a avut loc conferința de presă care a oferit mai multe detalii despre marele eveniment. La conferință au fost prezenți Vitalie Tarlev, Vice-Ministrul Tehnologiei, Ana Chirița, director executiv ATIC și Ionela Titirez, reprezentant al Proiectului USAID-CEED II.

Deja de 15 ani, în urma unei colaborări frumoase dintre guvern, autorități publice, academie și industrie, este folosită această platformă comună de comunicare, iar deja de 6 ani evenimentul decurge în formatul Moldova ICT Summit.

Securitatea Cibernetică

„Summit-ul din acest an, ca de obicei, se axează pe una din temele de top ale industriei IT și anume pe securitatea cibernetică și asigurarea acesteia. Ministrul Tehnologiei, Pavel Filip, va veni cu o propunere de document de politici publice ce vizează securitatea în mediul cibernetic. Industria IT a evoluat ultimii ani, fapt ce a dus nu doar la succese, dar și la atacuri enorme. Iată de ce guvernele trebuie să adopte politicile necesare pentru a întări măsurile de securitate. Republica Moldova nu este o excepție pe harta virtuală a lumii. Avem și noi o agendă de acasă pe care trebuie să o implementăm în acest sens”, explică Vitalie Tarlev.

Mai detaliat, documentul pe care-l va propune Ministrul Filip vine să structureze o serie de acțiuni, să propună un set complex de tehnici ce ar oferi posibilitatea domeniului de a contribui la o mai mare coerență a acestuia și la soluționarea unor aspecte mai slabe a ceea ce vizează securitatea cibernetică. „Setul de acțiuni va fi prezentat spre discuții publice în ziua de miercuri. Respectiv, în sesiunea ministerială, care vine în debutul Summit-ului, raportorii ce vin să susțină acest mesaj vor discuta timp de aproximativ două ore subiectul dat, important pentru întreaga industrie și societate. Desigur, vor urma și alte sesiuni importante de actualitate pentru industria IT”.

 

PC: Mmoldova  ICT Summit
PC: Mmoldova ICT Summit

Dezvoltarea antreprenoriatului IT

„Până în prezent, deja peste 800 de persoane s-au înregistrat pentru eveniment. Summit-ul din acest an va fi una dintre cele mai mari reuniuni de miniștri, oameni de afaceri, antreprenori, reprezentanți ai mediului academic”, adaugă Ana Chirița. „Va avea loc o sesiune dedicată educației și anume care sunt ultimile tendințe de a utiliza TIC-ul în sistemul de învățământ, care sunt politicile pe care le promovează alte state și ce facem noi la acest capitol, care au fost proiectele implementate la noi în ultimii câțiva ani și cât de bine le sunt simțite rezultatele și care sunt așteptările din partea instituțiilor de învățământ la acest capitol”, a explicat directorul executiv ATIC.

De asemenea, direcția business-ului a adunat circa 200 de viitori participanți cărora le vor fi prezentate soluții în rezolvarea unor probleme în domeniul afacerilor, de eficientizare a businessului în cadrul întreprinderilor de diferite tipuri și dimensiuni, inclusiv la capitolul de securitate cibernetică.

Femeile din sfera IT din Moldova 

O altă sesiune este cea direcționată spre societatea civilă și cum poate aceasta beneficia și utiliza anumite softuri dedicate ei și cum poate fi ea dezvoltată cu ajutorul unui click. De asemenea, va fi o sesiune dedicată profesioniștilor și una dedicată implicării femeilor în industria IT și oaspeții evenimentului vor afla mai multe detalii despre proiectul GirlsGoIt.

„În acest an, va fi acordată o atenție deosebită antreprenorilor și specialiștilor IT în devenire, care doresc să dezvolte o afacere în domeniu pe viitor sau care deja au obținut anumite succese la acest capitol”, adaugă Ionela Titirez. „Avem un număr mare de speakeri de peste hotare, aceștia fiind sau antreprenori de succes, cu o experiență interesantă, sau investitori care ar putea fi interesați de anumite idei discutate în cadrul Summit-ului”.

Talente din Moldova 

Prima zi de conferință se va sfârși cu o serie de prezentări a proiectelor deja existente în Moldova, destinate prezentatorilor evenimentului, care ar putea eventual oferi un feedback și poate chiar o finanțare, iar a doua zi va culmina cu un seminar prezentat de doi specialiști din SUA care au dezvoltat startup-uri de succes cu zeci de milioane de utilizatori și au atras finanțări de milioane.

„Toți acești oameni vin să ne demonstreze că, deși nu suntem în Silicon Valley, ci doar în Republica Moldova, avem talente care merită a fi descoperite, dezvoltate, chiar în cadrul ecosistemului internațional de la noi”, punctează Ionela Titirez.

Pentru înregistrare, agenda Moldova ICT Summit 2015, informaţie despre sesiuni şi speakeri şi alte detalii relevante, accesaţi http://moldovaictsummit.md/. Participarea în cadrul evenimentului este posibilă doar în baza înregistrării prealabile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente