Cele mai ingenioase curiozități de Ziua Internațională a Cărții

large
Foto:PC: weheartit.com

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.

Prin sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărții, din anul 1995 și până în prezent, este adus un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, sunt încurajați toţi cititorii, dar în special tinerii, să descopere plăcerea lecturii.

23 aprilie marchează trecerea în neființă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: peruanul Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915), informează Wikipedia.

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se va consemna sărbătoarea profesională – Ziua Bibliotecarului.

 

PC: weheartit.com
PC: weheartit.com

Cu această ocazie, descoperă cele mai interesante curiozități despre cărți și scriitori:

#1. Cea mai mică carte din lume îi aparține lui Anatol Konenko. Cartea sa cuprinde o versiune a povestirii „Cameleonul”, de Anton Cehov. Aceasta este mai mică de un milimetru pătrat și include trei ilustrații colorate de mână.

#2. Cea mai veche carte din Europa se află în Biblioteca Naţională a Marii Britanii. Manuscrisul de mărimea unei palme datează din secolul al VII-lea. El este o copie a Evangheliei după Ioan şi a fost descoperit în mormântul Sfântului Cuthbert, în anul 1104.

#3. Cea mai mare carte din lume, ale cărei pagini au o lungime de 3,2 metri şi o lăţime de 2 metri, cântărește 250 de kilograme și se numește „Cele mai bune dintre gândurile universale”. Aceasta cuprinde 160 de pagini şi conţine diverse aforisme şi maxime provenind de la peste 2.000 de scriitori şi personalităţi precum Confucius, Gabriel Garcia Marquez, Shakespeare, Gandhi şi Maica Tereza.

#4. Un scriitor croat a înregistrat un nou record mondial, realizând cea mai grea carte din lume – un volum despre viața fostului lider croat Franjo Tudjman. Cartea gigantică are 3.604 de pagini și cântărește 12 kilograme.

#5. Cea mai vândută carte pentru copii este Harry Potter, comercializată în 400 milioane de copii. Povestea micului magician cu ochelari a luat naștere pe ruta Manchester – Londra, când autoarei J.K.Rowling i-a venit în minte lumea fantastică a eroului.

 

PC: playbuzz.com
PC: playbuzz.com

#6. Autorul trilogiei „Stăpânul inelelor”, J. R. R. Tolkien, era un şofer foarte nepriceput, sforăia într-atât de tare, încât era nevoit să înnopteze în baie pentru a nu o deranja pe soţie şi ,de asemenea, era un francofob înverşunat – ura francezii începând de la Wilhelm Cuceritorul.

#7. Lev Tolstoi avea o înălțime de peste 2 metri. Acesta avea însă un obicei foarte prost: jocurile de cărți pe bani. În timpul unui joc de trei zile și două nopți acesta și-a pariat casa pe care a pierdut-o.

#8. Inițial, romanul „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen se numea „Primele impresii”.

 

PC: scritub.com
PC: scritub.com

#9. Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea se numără o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărţi de istorie, una de science fiction în care anticipează avionul, televizorul şi maşina şi 12 volume de memorii.

#10. Emily Dickinson, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieţii ei. Ieşea arareori din casă, iar majotitatea membrilor familiei sale nu ştiau că ea scrie.

#11. În 1939, Ernest Vincent a scris un roman care avea peste 51.000 de cuvinte, însă niciunul nu conținea și litera „e”.

#12. Marin Preda scria doar cu un stilou cu penița de aur și niciodată cu pixul sau creionul. După moartea sa, stiloul nu a mai scris niciodată, deoarece penița era tocită și, pentru a-l putea folosi, trebuia să știi cum să îl poziționezi, lucru pe care nimeni nu a putut să îl facă.

#13. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din „Pădurea Spânzuraţilor”, inspirându-se din viaţa familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidelă a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimeş în 1917.

 

PC: elefant.ro
PC: elefant.ro

#14. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.

#15. În Brazilia, dacă ești în închisoare și citești cărți, ți se scad 4 zile din sentință pentru fiecare carte citită. Poți face asta doar până când se adună 48 de zile scăzute într-un an.

#diez vă dorește lecturi frumoase!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente