(doc) ADMITERE 2015: Câte locuri de studii oferă statul în acest an la buget și contract

studenta_admitere_basarabenisibiu_wordpress_com
Foto:PC: basarabenisibiu.wordpress.com

Ministerul Muncii a publicat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la planul de pregătire a cadrelor de specialitate, pe meserii, specialități şi domenii generale de studii, în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi superior pentru anul de studii 2015−2016.

Astfel, potrivit proiectului, în învățământul profesional tehnic secundar se propune admiterea la 104 meserii solicitate pe piața muncii a 11.000 persoane, fiind în creștere cu 60 de persoane față de numărul de persoane înmatriculate în anul 2014: 9.831 de persoane cu finanțare bugetară sau 89,4% din numărul total și 1.169 de persoane pe bază de contract (10,6%). La solicitările agenților economici care duc lipsă de cadre muncitorești, s-a propus inițierea pregătirilor muncitorilor la 27 de meserii noi, inclusiv pe domeniile:

Agrar – cultivator de legume și fructe, lăcătuș la repararea mașinilor și utilajelor agricole, pomicultor și viticultor-vinificator;

Construcții – dulgher, electromecanic ascensoare, învelitor cu materiale în rulou sau în foi, lăcătuș la lucrări de intervenție și reconstrucție, placator-mozaicar, montator pereți și plafoane din ghips carton, constructor de acoperișuri, electrician în construcții;

Industria alimentară – ciontolitor tranșator carne, formator mezeluri;

Transporturi – lăcătuș redresare caroserii, mecanic auto și lăcătuș-electrician automobile și acumulatoare;

Telecomunicații – antenist-pilonist și montator echipament de telecomunicație;

Industrie – reglor dispozitive și aparate radio-electronice, electro-montor utilaje de dispecerat și tele automatică, asamblor-montator articole de marochinărie, finisor articole din lemn, tâmplar din lemn, tâmplar mobilă etc.

În învățământul profesional tehnic post-secundar (colegii) se propune admiterea, în total, a 9.002 persoane, menținându-se, practic, la nivelul admiterii efective din anul precedent, din care 4.281 persoane cu finanțare bugetară sau 47,6% din numărul total și 4.721 de persoane (52,4%) pe bază de contract.

La studii superioare de licență (ciclul I) se prevede admiterea la 170 de specialități a 17.928 de persoane, cu 824 de persoane mai mult față de admiterea la studii realizată în anul 2014. Se prevede admiterea a 6.105 persoane cu finanțare bugetară sau 34,1% din numărul total de înmatriculări și 11.823 persoane (65,9%) – pe bază de contract, cu o majorare a admiterii la acest nivel cu 6,8% față de admiterea realizată în anul precedent.

La studii superioare de master se prevede admiterea a 3.415 persoane, iar la studii de rezidențiat și de secundariat clinic respectiv 435 și 40 de persoane.

Pentru onorarea obligațiunilor Republicii Moldova în cadrul tratatelor internaționale, se propune admiterea la studii a 325 de persoane – cetățeni străini, din care 254 persoane – la studii superioare de licență și 41 de persoane la studii superioare de master.

De asemenea, reieșind din experiența anilor precedenți, ce denotă interesul studenților din diverse țări pentru mobilități de scurtă durată, în instituțiile de învățământ din Moldova se planifică admiterea a 30 de cetățeni străini (300 de luni/burse pentru mobilitate academică), fapt ce ar conduce la sporirea fluxurilor de mobilitate academică.

Potrivit datelor preliminare ale Ministerului Educației, la examenele de absolvire a gimnaziului sunt înscriși circa 32,9 mii elevi. La susținerea sesiunii de BAC sunt înscriși circa 26,7 mii elevi, inclusiv 14,3 mii absolvenți ai anului trecut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente