De câteva mii de ani, omenirea cunoaște acțiunea miraculoasă a uleiurilor eterice naturale, proprietățile lor curative și purificatoare, aromele lor irepetabile. Apelând la înțelepciunea antică, ne putem recăpăta echilibrul dereglat de ritmul agitat al vieții contemporane.
Terapia prin arome este o ramură a fitoterapiei şi se bazează pe principiile active ale plantelor care conţin sute de molecule din uleiurile esenţiale. Aromaterapia menţine şi întreţine starea de sănătate, energizează, stimulează şi relaxează organismul, fiind întrebuinţată în următoarele domenii: sănătate, frumuseţe şi îngrijire, pentru echilibrarea stărilor organismului şi în calitate de afrozidiac.
Uleiurile aromaterapeutice sunt de două tipuri:
Ulei esenţial – este un extract concentrat, obţinut prin distilarea plantelor sau a arborilor cu vapori de apă. El este alcătuit din molecule aromatice volatile.
Ulei vegetal – se obţine din seminţele şi sâmburii plantelor prin diverse procedee (ex. presare la rece). Uleiurile vegetale sunt folosite la diluarea celor esențiale.
Cum funcţionează aromaterapia?
Aromaterapia, una din laturile medicinii alternative, funcţionează prin faptul că fiinţa umană este foarte receptivă la arome, reacţionând pozitiv în contact cu acestea. Esenţa degajată prin vaporizare/difuzare, acţionează asupra organului olfactiv, care transmite creierului un semnal ce declanșează, în replică, un impuls asupra organismului sau psihicului.
Scurt istoric:
La începutul secolului XX, chimistul francez R.-M. Gattefosse, făcând cercetări în laboratorul său, şi-a ars accidental mâna pe care a înmuiat-o în vasul alăturat cu ulei de lavandă. Spre mirarea acestuia, arsura s-a vindecat mult mai rapid decât de obicei, fără a lăsa urme de cicatrice. Astfel, el a început să studieze detaliat proprietăţile uleiului de lavandă. Gattefosse a publicat rezultatele cercetărilor sale în lucrarea „Aromaterapia”, fiind și cel care a propus termenul „aromaterapie” (< fr. aromatherapie).
În prezent, nu e vorba de întoarcere la medicina tradiţională antică, ci de o nouă dezvoltare prin folosirea datelor cunoscute şi verificate de secole despre arome şi implementarea altor noi, elaborate la un nivel ştiinţific avansat şi bazate pe cunoaşterea detaliată a biologiei umane.
Metodele de folosire:
# Aromacandelă (lampă de aromaterapie);
# Inhalări;
# Băi aromatice (uleiurile se diluează doar în grăsimi, de aceea se recomandă aplicarea câtorva picături de ulei în lapte şi apoi vărsarea lui în cada cu apă);
# Comprese;
# Fricțiuni;
# Masaj;
# Îmbunătățirea produselor cosmetice (se aplică uleiul doar în cazul în care suntem siguri de calitatea produselor de înfrumuseţare).
Cum alegi un ulei esenţial de calitate
# În cazul uleiurilor esenţiale, nu e suficient ca un produs să aibă scrisă pe etichetă denumirea. El trebuie să aibă precizat, în primul rând, numele ingredientului principal, alături de acesta fiind trecută în întregime şi denumirea lui în latină. Spre exemplu, uleiul de rozmarin trebuie să aibă scris pe el şi rosmarinus officinalis, acesta fiind numele său latin. Eticheta trebuie să conţină şi informaţii despre partea plantei din care a fost extras uleiul, precum şi zona geografică din care provine ea, pentru că şi locul de origine este un aspect important. În general, ele sunt extrase din frunze, scoarţa copacilor, rădăcini, seminţe, răşină şi flori.
# Uleiurile esenţiale de calitate sunt asemenea vinurilor. El depinde de felul în care a fost ingrijită şi recoltată planta, de anul de producţie şi modul de preparare. Timpul cuprins între momentul în care a fost culeasă planta şi acela în care a fost supusă distilării şi durata acestei distilări sunt primordiale. Cu cât planta este supusă mai repede distilării şi cu cât durează mai mult această etapă, cu atât uleiul va avea o calitate mai bună.
# Totuşi, este bine să alegem pentru combinaţiile de uleiuri doar pe acelea care ne plac atunci când le mirosim; aromele pe care le respingem, dar alegem să le folosim, ne pot face mai mult rău decât bine.
Sănătate:
# Uleiul de laur: Stimulează memoria.
# Uleiul de bergamotă: Analgezic, antiseptic, antispasmodic, întărește sistemul imunitar.
# Uleiul de mușețel: Reduce febră, combate insomnia, calmează.
# Uleiul de camfor: Deosebit de util în combaterea simptomelor răcelii. Nu se recomandă epilepticilor.
# Uleiul de cardamom: Elimină durerile de cap.
# Uleiul de scorțișoară: Eficient în combaterea răcelilor.
# Uleiul de coriandru: Alungă oboseala.
# Uleiul de eucalipt: Eficient în cazul virozelor respiratorii.
# Uleiul de geranium: Combate stresul.
# Uleiul de ghimbir: Eficient în cazul crampelor stomacale și al indigestiilor, contribuind și la înviorarea gândirii.
# Uleiul de isop: Vindecă rănile și relaxează.
# Uleiul de iasomie: Antispasmodic, ajută la decongestionarea căilor respiratorii.
# Uleiul de lavandă: Scade tensiunea, este antiseptic, calmează și relaxează. Nu este recomandat femeilor însărcinate.
# Ulei de lămâie verde: Elimină febra, combate durerile de gât și durerile de cap.
# Uleiul de portocale: Calmează și stimulează apetitul.
# Uleiul de patchouli: Limpezește gândirea și este excelent pentru afecțiunile gingivale. Este, totodată, antidepresiv, antiinflamator, antimicrobial, antiseptic, antitoxic și astringent.
# Uleiul de mentă: Revigorează, limpezește gândirea și elimină durerile de stomac.
# Uleiul de trandafir: Cel mai scump ulei esențial – relaxant și afrodiziac.
# Uleiul de rozmarin: Reduce oboseala mentală.
# Uleiul de santal: Elimină stresul, epuizarea mentală și crește agilitatea gândirii.
# Uleiul din arbore de ceai: Cel mai nou descoperit ulei esențial, este utilizat la scară largă, în special în tratarea acneei și a diferitelor răni.
# Uleiul de busuioc: Excelent în combaterea durerilor de cap, a stresului și a epuizării.
# Uleiul de vetiver: Antiseptic, combate durerile reumatice și curăță sângele de toxine.
# Uleiul de ylang-ylang: Combate depresiile, stresul, oboseala mentală și are un excelent efect afrodiziac.
Despre celelalte domenii de utilizare, urmează să vorbim în continuare.
Informaţiile au fost selectate şi completate cu ajutorul medicului fitoterapeut la Centrul Medical „Ana Maria”, Veronica Kalcev.