Plăţile informale în sistemul de învăţământ în perioada examenelor de bacalaureat s-au redus în 2014 la 80 de milioane de lei, de la 180 de milioane în 2013. Datele au fost prezentate de către ministrul Educaţiei, Maia Sandu, la o conferinţă de presă.
Aceasta a declarat că reducerea nivelului de percepere a mitei în sistemul de învăţământ se datorează, în primul rând, măsurilor de securitate implementate la susţinerea examenelor de bacalaureat.
„Nu este o singură soluţie pentru eradicarea corupţiei în sistem, abordările trebuie să fie diferite. Nu spunem că salariile mari vor fi o soluţie în combaterea corupţiei, dar salariile mici sunt o problemă. De aceea, ne-am propus să venim în acest an cu o nouă modalitate de salarizare a profesorilor pentru a reduce presiunea pe plăţile neformale în sistem. Noua modalitate îşi propune să crească competitivitatea de salarizare a profesorului în comparaţie cu ceilalţi angajaţi. Nu este corect să comparăm salariul mediu pe educaţie cu salariul mediu pe economie şi ne dorim să trecem peste această limită. Totodată, vrem să introducem un element de performanţă şi să promovăm astfel profesorii care au rezultate şi depun eforturi în munca pe care fac”, a declarat ministrul educaţiei.
Maia Sandu a mai spus că Ministerul Educaţiei îşi propune să eficientizeze cheltuielile instituţiilor de învăţământ, pentru că atunci când banii acordaţi de stat vor fi gestionaţi riguros, se va micşora şi presiunea pe părinţi, care contribuie la anumite lucruri pe care statul nu le poate asigura. În acest sens, în toate instituţiile de învăţământ urmează să fie instituit un consiliu de administrație, care va monitoriza dacă managerii instituţiilor de învăţământ ştiu să administreze corect banii alocaţi de stat şi dacă resursele financiare respective sunt îndreptate spre necesităţile reale ale instituţiei de învăţământ.