Ce trebuie să știe tinerii despre problemele de infertilitate?

IMG_2709
Foto:Ce spun specialiștii despre problemele de infertilitate ale tinerilor

Mai devreme sau mai târziu, cu toții ajungem să ne dorim o familie, construită din dragoste, având o relație frumoasă și sănătoasă. Infertilitatea este însă, un risc care ne poate da planurile peste cap. Iată câteva lucruri importante pe care ar trebui să le cunoaștem.

În urma unei vizite a echipei #diez la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, am discutat cu medicul ginecoloc-obstretician Nadejda Bordian despre mai multe probleme ale tinerilor, în ceea ce privește viața sexuală. Iată ce ne-a spus medicul despre problemele de infertilitate.

Infertilitatea poate fi provocată, în cele mai multe cazuri, de:

# Infecțiile cu transmitere sexuală
# Anumite probleme și schimbări hormonale
# Întreruperi de sarcină (avort), în special a primei sarcini

Ce trebuie să facă tinerii?

Sex protejat, pentru că s-au depistat mai mult de 34 de infecții care se transmit pe cale sexuală și multe din ele nu se manifestă prin simptome specifice. Acest lucru înseamnă că ele pot trece ușor neobservate și în timp afectează ovarele, trompele uterine ale fetei. Dacă cuplul sau tânăra în cauză nu se adresează la medic, infecția respectivă poate trece în formă cronică.

Despre infertilitate e bine să mai știm că aceasta poate fi:

Infertilitate primară – când fata nu a fost niciodată însărcinată și depistează că este infertilă după cel puțin un an de viață sexuală activă.

Infertilitatea secundară – când fata a avut în trecut o sarcină pe care a terminat-o cu o naștere sau un avort, iar ulterior nu poate rămâne însărcinată.

Ambele cazuri de infertilitate se tratează, însă sunt recomandate teste și tratamente specifice.

Contracepția nu afectează fertilitatea!

Tinerii trebuie să cunoască că metodele contraceptive nu afectează fertilitatea. Ba din contra, în cazul de exemplu a pastilelor contraceptive avem și efecte benefice necontraceptive: când ciclul menstrual este nergulat, pastilele contraceptive se iau cu scop de tratament pentru reglarea ciclului menstrual și pentru înlăturarea durerilor mentruale /a sindromului premenstrual. Uneori, la prescripția medicului, se folosesc pastilele contraceptive și pentru tratamentele de vindecare a acneei.

În momentul în care este întreruptă o sarcină, organismul are un șoc hormonal, și ca urmare medicul ar putea prescrie după caz anumite pastile contraceptive, care vor putea readuce organismul tinerei la starea reproductivă normală, tratament care este necesar de urmat timp de 3 luni.

Comunicarea cu medicii specialiști este cheia tuturor problemelor, de aceea tinerii ar trebui să devină prieteni cu Centrele de Sănătate Prietenoase, unde pot găsi ajutor și răspuns la orice întrebare. Pentru tineri este recomandată vizita la medic o dată la jumătate de an sau cel puțin o dată în an, cu scop profilactic. Tinerii (în special cei activi sexual) trebuie să se adreseze la medic imediat ce au observat anumite schimbări în organism, iar dacă au o viață sexuală activă, trebuie să fie responsabili și să practice sexul protejat.

Dacă nu doriţi o sarcină, nu vă lăsaţi pe seama întâmplării. Folosind o metodă modernă de contracepţie, evitaţi apariţia unei sarcini nedorite și, totodată o să preveniți infertilitatea. Pentru informații mai detaliate vă recomandăm consiliere şi supraveghere la un cabinet care oferă servicii de planificare familiă – vizita la un Centru de servicii prietenos tinerilor unde veţi obţine sprijinul necesar pentru cea mai bună alegere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente