Folosirea contraceptivelor, face parte din seria de reponsabilități pe care trebuie să le iei odată ce ți-ai început viața sexuală. În ziua de azi, varietatea de metode de contracepție este mare, de aceea este important să cunoști care ar fi cea mai potrivită pentru tine. #diez a dorit să afle ce cred tinerii despre utilizarea pastilelor contraceptive, dincolo de mituri și stereotipuri create în societate.
Valeria
Eu consider că întrebuințarea contraceptivelor e o decizie pe care fiecare cuplu trebuie să o ia de comun acord. Din cauza lipsei de informații există multe păreri pro și contra contraceptivelor, dar acest lucru nu trebuie să influențeze decizia respectivă. Consider că, atât timp cât este consultat un medic în prealabil, orice fată poate să întrebuințeze această metodă de contracepție. Fiecare fată are un corp diferit și nu pentru oricare sunt potrivite aceleași pastile. Mulți tineri, din diverse motive, nu folosesc prezervativul și, în asemenea situații, este esențial să fie folosită o altă metodă de contracepție. Tinerii nu trebuie să se sperie când aud de aceste pastile și să nu creadă în toate miturile despre ele, dar să consulte un medic și să folosească pastilele, dacă asta e ceea ce consideră corect pentru ei înșiși.
Irina
Metodele de contracepţie reprezintă una din invenţiile care au schimbat viaţa a generaţii întregi. Noi suntem norocoşi pentru faptul că avem acces la contraceptive moderne, deoarece pe parcursul secolelor s-au practicat diferite metode primitive, pe care ar fi ridicol să le utilizăm astăzi. De exemplu, consumarea unor mici cantităţi de mercur pentru prevenirea sarcinii, metodă ce se utiliza în China Antică. Fiecare tânăr trebuie să cunoască informaţia de bază despre sănătatea reproductivă (încă de la şcoală), metodele de contracepţie, utilizarea corectă a acestora şi consecinţele neutilizării acestor metode. Ruşine ar trebui să ne fie, deoarece avem atâtea instrumente pentru a preveni o sarcină nedorită sau o infecţie cu transmitere sexuală, însă majoritatea tinerilor aleg riscul, care duce la consecinţe ce îi marchează pe viaţă.
Claudiu
Consider că un sex în siguranță, este un sex care nu îți face „surprize” mai târziu. În cazul în care nu ne dorim copii și dorim să ducem o viață sexuală activă, contraceptivele sunt cea mai bună soluție. Deja, depinde de fiecare cuplu, ce decizie ia cu privire la modul de protejare. În societatea noastră, la subiectul contraceptivelor, părerile sunt împărțite pentru că, există mulți factori de influență: entitățile religioase, politice, dogmele, care nu sunt tocmai obiective. Contraceptivele trebuie văzute ca ceva obișnuit. Ele nu sunt împotriva vieții și demnității umane, ba din contra. Unui copil adus pe lume planificat și nu din întâmplare, i se va deschide un orizont mult mai mare de posibilități și nu va reprezenta o povară pentru părinți. Protecția înseamnă responsabilitate, siguranță și lipsă de griji. Cine nu și-ar dori toate acestea?
Maria
Sunt pro, însă folosirea doar a pastilelor, duce la apariția riscului infecțiilor cu transmitere sexuală. Ele se recomandă pentru fetele care au o viață sexuală regulată, dar și un unic partener (partener fidel). În cazul relațiilor sexuale neregulate se recomandă folosirea prezervativului, dar pentru a ne informa trebuie să consultăm medicul sau educatorii de la egal la egal.
Galina
Eu pledez pentru utilizarea contraceptivelor. Fiecare persoană trebuie să-și mențină bunăstarea fizică, morală și socială. Este foarte important ca tinerii să cunoască metodele de contracepție moderne, dar și mai important este să le utilizeze corect.
Victor
Opinia mea este că întrebuințarea contraceptivelor este o obligație pentru noi, tinerii. De ce din cauza lipsei responsabilității noastre, ar trebui să sufere sufletele mici în case de copii sau fetele să facă avort la o vârstă fragedă?
Victoria
Metodele contraceptive sunt indispensabile tinerilor, fiindcă ele urmăresc să prevină apariția și dezvoltarea unei sarcini nedorite. În alegerea metodei potrivite de contracepție, trebuie să ținem cont de vârstă (tinerilor le sunt mai puţin indicate metode cum ar fi dispozitivele intrauterine sau sterilizările chirurgicale) și de cât de eficientă este metoda aleasă (metodele naturale, gen coitus interruptus şi metoda calendarului sunt ineficiente). Pentru a face o alegere corectă, trebuie să ne informăm de la medici de profil, centre specializate, educatori de la egal la egal, broșuri și să nu dăm crezare miturilor.
Nadejda Bordian, medic ginecolog-obstetrician la CSPT „Neovita”
Pentru fiecare pacientă, recomandăm diferite tipuri de contraceptive moderne, în funcție de vârstă, masa corporală și alte criterii care se stabilesc la un control individual. Odată ce o fată a decis să ia pastilele contraceptive, este important să cunoască faptul că, pastilele se iau în fiecare zi, chiar dacă fata nu are încă un partener stabil și încă experimentează. De asemenea, nu trebuie să uităm că pastila contraceptivă previne apariția unei sarcini, dar nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. De aceea, este importantă și folosirea prezervativului. Dacă vorbim despre contracepția de urgență, această pastilă se ia în primele 72 de ore după actul sexual, iar cu cât este luată mai devreme, cu atât este mai eficientă.