În perioada 5 – 6 decembrie, la Chișinău, a avut loc CodeCamp, un eveniment dedicat profesioniștilor IT, care facilitează comunicarea, schimbul de experiență, transferul de bune practici, inițierea și dezvoltarea de colaborări între membrii comunității IT locale.
Evenimentul a fost organizat de CodeCamp Iași cu suportul Microsoft, Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Endava, Maxcode, ITCamp. Discuțiile s-au focusat pe o serie de tehnologii de actualitate maximă: Windows Azure și Windows Phone 8.1.
Istoria CodeCampului pornește din anul 2006 în Iași, unde, timp de 3 zile, 30 de participanți aveau șansa să afle mai mult decât ceea ce se preda la universități sau se practică la locul de muncă. Acum, în cadrul acestei conferințe ce durează doar o zi, participă peste o mie de oameni, care pot alege între multitudinea de subiecte și sesiuni realizate în paralel.
#diez a discutat cu unul din cei 4 speakeri ai evenimentului ce a avut loc la Chișinău și anume cu Florin Cardasim, Group Head of Development în Endava România. Florin a menționat că a devenit parte a CodeCamp-ului în anul 2008. „Nu am o funcție anumită în cadrul acestei conferințe. În asemenea comunități noi avem nevoie de oameni care să se implice, dar care nu au nevoie să fie plasați în anumite funcții. Prin urmare, sunt contribuitor și mă bag în seamă la același nivel ca și colegii mei, însă suntem toți fondatori, organizatori, frumoși, entuziaști, deștepți și interesanți.
În comunitatea noastră se implică foarte multe persoane, că așa trebuie să fie spiritul. Colega mea, Cristina Danilov, este mereu pragmatică și clasifică noțiunea de „evoluție” a comunității în cifre. Prin urmare, de la 30 de persoane am ajuns la 1.000 de persoane care vizitează și sunt parte a campului nostru. Eu, fiind mai filozof, spun că noi mergem din bine în mai bine. Organizăm evenimentul de două ori pe an. Problema pe care o întâlnim noi este spațiul – avem nevoie de unul mai mare, că poate atunci vor veni și mai multe persoane.
Numerele menționate se referă la piața muncii în domeniu, anume din zona Iașiului, unde sunt aproximativ 5 mii de persoane active în software development și cam 7 – 8 mii în suport. În plus, vin și studenți cu toate nivelurile de experiență, dar și seniori care au în spate deja ani buni în domeniu.
Ne implicăm și în alte evenimente IT în România, cum ar fi IT Camp din Cluj, iar în București ne dorim să organizăm un CodeCamp destinat unei piețe mai mari de muncă. În Chișinău venim cu scopul de a dezvolta piața locală. Interesul specialiștilor moldoveni este mare, însă interesul companiilor nu pare a fi la același nivel. Prin acest stadiu trecuse și Iașiul: oamenii nu prea se simțeau susținuți. Însă pe parcursul ultimilor ani, companiile s-au implicat foarte mult, mai ales la capitolul sponsorizare. Prin urmare, întrucât la CodeCamp România sunt mai multe seminare simultane pe domenii ca IT, economie sau marketing, oamenii care vin pot să-și dezvolte abilitățile de public speaking, iar companiile lor îi încurajează să vină la asemenea evenimente. Totuși, comunitatea de IT este formată din companii, oamenii din acestea, precum și alte servicii pe orizontal, cum ar fi companiile de training sau, mai nou – unii furnizori de mașini sau de servicii de health care. Concluzia e că piața de IT este o piață unde poate să se implice toată lumea, iar o mulțime de persoane încearcă să-și orienteze serviciile spre acest domeniu.
Vom încerca pe viitor să venim de două ori pe an cu evenimentul CodeCamp la Chișinău. Prima noastră sesiune a avut loc acum doi ani, unde au participat circa o sută de persoane. Nu sună mult, însă potențialul țării pare a fi enorm și ne așteptăm ca pe viitor să fie cel puțin la fel ca în Iași. În acest caz, avem nevoie de sprijinul din partea comunităților de IT și companiilor locale. De altfel, mai avem și un track în ICT Summit, un eveniment pentru profesioniștii în IT”, a povestit echipei #diez Florin Cardasim.
În prima zi de CodeCamp au venit circa 70 de participanți, iar pentru a doua zi erau așteptate circa 100 de persoane înregistrate.
Urmăriți activitatea Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC pentru a fi la curent și a valorifica oportunitățile de participare în cadrul evenimentelor dedicate profesioniștilor în IT din Moldova.