(foto) 20 cele mai ciudate sculpturi din lume

pizap.com14167566252101
Foto:Cele mai bizare sculpturi din lume

Majoritatea turiștilor sunt atrași de statui și sculpturi, înghesuindu-se să facă poze cu ele. În cele ce urmează, #diez ți-a pregătit o selecție cu sculpturile care au șocat lumea. Vei vedea că sculptorii au dat dovadă, în afară de originalitate, și de foarte mult umor!

#1. Sculptura de la galeria Futura, Praga, Cehia

La Galeria Futura din Praga, poți să te târăști într-o gaură de fund și să te uiți înăuntru. Vei vedea politicieni cehi, hrănindu-se unul pe altul, pe acordurile melodiei „We are the champions”. Capodopera aparține sculptorului ceh David Černý, născut pe 15 decembrie 1967 în Praga. A devenit vestit după ce a vopsit în roz un tanc sovietic, amplasat în centrul Pragăi. În urma acestui act, a fost, evident, arestat.

 

tuktuk.ro
Sculptura de la galeria Futura, Praga, Cehia, PC: tuktuk.ro

 

#2. Agățatul

Această sculptură, cunoscută și sub numele „Omul ce atârnă”, a circulat pe la mai multe expoziții din Praga, Berlin, Stockholm și Londra. Sculptura creată în 1997, are 220 de cm și îl înfățișează pe Sigmund Freud care atârnă de brațul drept și are mâna cealaltă în buzunarul stâng, se spune pentru a reflecta gândurile Černý cu privire la rolul pe care îl va juca intelectualul în noul mileniu.

 

expats.cz
Agățatul, PC: expats.cz

 

#3. 4 pistoale gigantice

Sculptura reprezintă patru arme gigante, agățate în cruce. Sculptura este o metaforă pentru violența domestică care distruge mai mult pe interior, decât gloanțele armelor reale ce distrug din punct de vedere fizic.

 

4 pistoale gigantice, PC: davidcerny.cz
4 pistoale gigantice, PC: davidcerny.cz

 

#4. Quo vadis?

Una dintre primele lucrări ale aceluiași David Černý, realizată în 1990, sculptura reprezintă o mașină Trabant din bronz cu patru picioare. Aceasta este un tribut adus celor patru mii de germani din est, care au ocupat grădină și sălile de atunci ale ambasadei Germaniei de Vest în vara anului 1989, pentru a primi permisiunea de a călători liber în Germania.

 

vicer.ru
Quo vadis? PC: vicer.ru

 

#5. Copii târându-se pe turnul TV din Zizcov

Înălțimea turnului de televiziune este 216 de metri, acesta fiind cel mai înalt turn din Republica Cehă. Deși arată înfricoșător, este una dintre cele mai populare sculpturi publice din Praga. Uimitor este faptul că sculptura lui David Černý a primit reacții unanim pozitive din partea locuitorilor Pragăi.

 

davidcerny.cz
Copii târându-se pe turnul TV din Zizcov, PC: davidcerny.cz

 

#6. Metamorfoza

Sculptura este amplasată în Charlotte, Carolina de Nord și reprezintă un cap de om din oțel inoxidabil, ce se transformă pe parcursul zilei, gestionat fiind de la distanță, prin internet, de către artist.

 

Metamorfoza, PC: davidcerny.cz
Metamorfoza, PC: davidcerny.cz

 

#7. Embrion

Este una dintre operele mai puțin cunoscute ale lui David Černý din Praga. Sculptura atârnă pe o țeavă de canalizare, pe fațada clădirii unui teatru. Instalată la 9 decembrie 2008, piesa a fost pusă acolo pentru a marca aniversarea a 50 de ani a teatrului. Noaptea, opera de artă strălucește.

 

Embrion, PC: disquecool.com
Embrion, PC: disquecool.com

 

#8. Cumulus

Statuia îl reprezintă pe Sf Wenceslas, călare pe un cal mort, surprins cu susul în jos. Una dintre piesele cele mai cunoscute ale lui David Černý, Cumulus este o structură masivă, agățată de tavanul din pasajul Lucerna. Černý a conceput sculptura ca o parodie ironică vizavi de statuia lui Wenceslas, situată în piața din fața palatului Lucerna.

 

PC: disquecool.com
Cumulus, PC: disquecool.com

 

#9. Piss

Piss reprezintă o instalație a doi bărbați care urinează într-un bazin, care are forma Republicii Cehe. Datorită mecanismului încorporat, pe durata acțiunii, bărbații își mișcă, pe rând, penisurile, scriind, cu jetul de apă, citate ale politicienilor cehi celebri.

 

Piss, PC: davidcerny.cz
Piss, PC: davidcerny.cz

 

#10. Nation to itself

Clădirea pe care este amplasată statuia, este Teatrul Național din Praga, aflat pe malul râului Vltava. Sculptura trebuia să fie instalată în mai 2003, chiar înainte de referendumul din Cehia despre integrarea în UE. Intenția a fost ca aburul să izbucni din sculptură, la intervale aleatorii de timp, adăugând un aer de surpriză pentru trecători.

 

Nation to itself, PC: davidcerny.cz
Nation to itself, PC: davidcerny.cz

 

#11. Statuia inversată a lui Charles La Trobe

Situată la intrarea Universității Charles La Trobe, statuia de 5 metri amplasată cu susul în jos, reamintește studenților și vizitatorilor că aceștia ar trebui să transforme și să întoarcă ideile pe toate părțile, nu doar să le accepte.

 

PC: travellingboard.net
Statuia inversată a lui Charles La Trobe, PC: travellingboard.net

 

#12. Dispozitiv de eliminare a diavolului

Inițial, sculptura era numită simplu – „Biserica”. Dennis Oppenheim însă, a schimbat numele pentru a evita viitoarele controverse. Cu toate acestea, noul nume atrage curiozitatea oamenilor mai mult decât denumirea veche.

 

flickr.com/whistlepunch
Dispozitiv de eliminare a diavolului, PC: flickr.com/whistlepunch

 

#13. Omul din apă

Situată în Stockholm, Suedia, sculptura e un adevărat mister, întrucât nimeni nu știe ce semnifică cu adevărat. Degetul îndreptat spre hotelul din spate însă, este la fel de interesant ca și statuia în sine.

 

Omul din apă, PC: flickr.com/tracyjill
Omul din apă, PC: flickr.com/tracyjill

 

#14. Bărbatul din zid

În timp ce te plimbi pe Montmartre, s-ar putea să te ciocnești de această statuie, ruptă, parcă, din articolul lui Marcel Aymé, despre un om pe nume Dutilleul, care descoperă în sine darul de a trece prin pereți. Statuia este situată într-un loc, numit după Marcel Aymé, în frumosul Montmartre din Paris, Franța.

 

Bărbatul din zid, PC: jolieaparis.com
Bărbatul din zid, PC: jolieaparis.com

 

#15. Scheletele îndrăgostite

Această sculptură este doar una dintre numeroasele sculpturi bizare din Sala Keoku, un parc cu tematică budistă și hindusă, dezvoltat de un călugăr din Laos în 1972.

 

flickr.com/peterkellystudios
Scheletele îndrăgostite, PC: flickr.com/peterkellystudios

 

#16. Wursa

Sculptura lui Daniel Firman reprezintă echilibrarea unui elefant, ce se sprijină pe trompa sa. La o distanță de 18.000 km de pământ, elefantul ar putea să se echilibreze pe trompa sa. Bazându-se pe anumite calcule științifice, Daniel Firman a ajuns la această concluzie, care sfidează certitudinile noastre în ceea ce privește gravitația.

 

flickr.com/dalbera
Wursa, PC: flickr.com/dalbera

 

#17. Șeful corporației

Această sculptură reprezintă un om cu capul blocat în perete. Aceasta este o descriere a șefilor și angajaților corporațiilor mari, ale căror capete sunt îngropate adânc în structura corporativă.

 

flickr.com/robfinlay
Șeful corporației, PC: flickr.com/robfinlay

 

#18. Călătorii

Sculptura incompletă a lui Bruno Catalano, descrie viața unui lucrător urban care devine invizibil în imensitatea și natura inumană a orașului modern. Aceasta este o metaforă a urbanizării dezumanizate.

 

whudat.de
Călătorii, PC: whudat.de

 

#19. Pantofi, pe malul Dunării

Această sculptură este un tribut adus celor care au fost uciși de Partidul Nazist din Ungaria în timpul Holocaustului. Aceasta servește ca o amintire sumbră despre acea parte întunecată a istoriei.

 

fineartamerica.com/Jon Berghoff
Pantofi, pe malul Dunării, PC: fineartamerica.com/Jon Berghoff

 

#20. Libertate

Cunoscută și sub numele „Străpunge și ieși din mucegaiul tău”, această capodoperă a lui Zenos Frudakis transmite, în mod clar, intenția artistului. Prin această sculptură, el încurajează oamenii să se elibereze de tot ceea ce îi împiedică să obțină succesul și libertatea.

 

dcmemorials.com
Libertate, PC: dcmemorials.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente