Luminiţa Suveică: Moldovenii tot timpul caută scuze să nu mănânce sănătos

suveica
Foto:Medic – șef Centrul de Sănătate Publică PC: perfecte.md

O doamnă plăcută, accesibilă, receptivă la iniţiativele tinerilor, ce ştie să ofere sfaturi preţioase din sectorul medical, ne vorbeşte despre generaţia de azi şi viciile ei alimentare.

Luminiţa Suveică este medic endocrinolog, nutriţionist şi lector universitar. Ea deţine toate răspunsurile la curiozităţile tinerilor privind un mod de viaţă sănătos. Aflăm lucruri interesante în interviul de mai jos.

Nutriţia este în vogă printre tineri

Trendul din ultimul timp este nutriţia corectă, mai ales în rândul tinerilor, care, frecvent, îşi pun întrebări de genul cum să combine alimentele, unde se găsesc vitaminele şi microelementele esenţiale organismului. Crescând într-un mediu în care se mănâncă bucate tradiţionale copioase, cu multe grăsimi şi zahăr, puţine fructe şi crudităţi, aceasta afectează stilul propriu de viaţă. Conform unor studii, moldovenii consumă 230 de kg de pâine pe an şi doar 16 kg de peşte. Astfel, calitatea alimentelor este una precară, în condiţiile în care, ar trebui să includem în meniul săptămânal două – trei porţii de peşte. Se recomandă a se face un meniu săptămânal cu o listă a cumpărăturilor şi, astfel, se observă mai bine de câte ori se mănâncă carne, peşte, lactate sau brânzeturi. Atunci când e ordine în meniul individului, este ordine şi în viaţa acestuia. S-a şi demonstrat că alimentaţia sănătoasă persistă mai ales în rândul persoanelor cu un grad mai înalt de inteligenţă. Şi, evident, problema economică nu permite tot timpul o varietate a produselor indicate.

Ce facem cu fast-food-ul?

În cazul consumului de fast-food, problema poate fi remediată prin promovarea modului sănătos de viaţă, oferirea de explicaţii privind efectele negative ale acestui tip de mâncare. Arătăm şi suntem ceea ce mâncăm, iar această educaţie ar trebui iniţiată din primii ani de viaţă. Frecvent se întâmplă ca, dimpotrivă, tinerii să fie aceia care vin acasă şi cer o alimentaţie corectă, ei fiind mai informaţi în acest domeniu. Ar fi chiar foarte necesar să se includă în curricula şcolară un obiect de acest tip, pentru că sunt mulţi medici dispuşi să vină să ofere lecţii elevilor.

Apelează moldovenii la nutriţionişti?

Moldovenii apelează rar la nutriţionişti, din motiv că această specialitate nu este inclusă în nomenclatura Ministerului Sănătăţii. De regulă, medicul endocrinolog se ocupă şi de probleme legate de nutriţie, pentru că lipsesc dietologii de altădată, pe când în străinătate sunt următoarele specializări: diabet, boli de nutriţie şi de metabolism, toate separate de endocrionologie. Totodată, un alt motiv este că poporul nostru consideră că ştie totul despre sănătate, deşi în alte ţări subiectul nutriției este mult mai des abordat, ei fiind interesaţi de caloriile consumate.

Moldovenii caută scuze

Moldovenii tot timpul caută scuze: ori că sunt ocupaţi, ori că este scump să frecventezi o sală sau să implementezi un stil de viaţă corect. La americani, chiar dacă au un grad ridicat de obezitate, dimineaţa parcurile sunt pline de persoane ce practică sportul, deci e posibil, fără a mai cheltui bani în plus. Cu câteva zeci de ani în urmă, elevii făceau 15 minute de înviorare la şcoală, iar acum mamele îşi eliberează odraslele de la orele de educaţie fizică.

Cartea „Bazele Nutriţiei”, scrisă în 2011

Ideea de a scrie cartea „Bazele Nutriţiei” a apărut când mi s-a propus să predau un curs de nutriţie la Universitatea de Stat, facultatea de Biologie. Predând acest curs, am realizat interesul studenţilor şi am hotărât să adun toate materialele acumulate de-a lungul timpului şi să editez o carte. Ea este bazată pe principiile unei alimentaţii sănătoase, sunt înscrise acolo produsele şi caloriile lor, sunt incluse capitolele „maladii” şi cum le aplanăm prin alimentaţie. Se regăsesc recomandări şi pentru mame, cărora le explic cum ar trebui să fie tratată din punctul de vedere al mâncării fiecare vârstă a copilului.

Cum slăbim eficient?

Slăbirea rapidă în kilograme poate avea consecinţe grave, precum optoza renală (lăsarea rinichilor). Slăbirea lentă şi fiziologică, de 500 de grame pe săptămână, este ideală şi de durată.

Tinerii de odinioară

Tinerii din generaţiile trecute erau mai activi, mergeau mai mult pe jos, mâncau mai ecologic din lipsa concurenţei alimentare, asta pentru că, în prezent, se spune că lumea este aşezată pe trei balene mari care susţin economia: alimentaţia nesănătoasă, medicamentele şi produsele cosmetice.

Meniul echilibrat al unui tânăr trebuie să arate conform procentajului de mai jos

Un tânăr ar trebui să-şi permită să consume de toate şi să respecte toate cele trei mese pe zi, mai ales micul dejun, care oferă energia necesară pentru tot parcursul zilei. Acesta trebuie să fie plin de calorii. Dacă e să ne referim de repartizarea caloriilor, la dejun se recomandă 20% din calorajul zilnic, la prânz – 30%, la cină – 10% şi restul procentelor vor fi primite la gustările între mese. La moldoveni se întâmplă paradoxal: 10% dimineaţa şi alte 90% seara, după serviciu, la cină, atunci când metabolismul este mult mai lent şi digestia nu e cea potrivită. În acest mod apare obezitatea.

Prin ce se face prezent Centrul Municipal de Sănătate Publică în viaţa noastră?

Centrul Municipal de Sănătate Publică, pe lângă faptul că supraveghează circa 28 de mii de obiective, fie alimentare, fie instituţii şcolare sau medicale, şi-a propus să marcheze Zilele Mondiale prin diverse activităţi de informare a populaţiei. El se face prezent în viaţa noastră prin serviciile pe care le oferă: dispune de patru laboratoare unde pot fi testate produsele alimentare, apa și  aerul la factorii chimici și fizici, plus eliberează avize sanitare, comentează D. Suveică, medic-şef la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău.

Ai alte întrebări pe care să i le adresezi?

Pentru a o avea în faţă şi a-i pune propriile întrebări ce te macină, eşti invitat la evenimentul „Sănătatea are Gust”, pe 27 noiembrie, ora 18:00, unde vei avea posibilitatea să stai la discuții şi cu alţi invitaţi speciali: Maria Marian, prezentator ACASĂ DEVREME JurnalTV și Danu Marian, bucătar și Fondator Lo Chef.
La serată, bucătarul Danu Marian, va dezvălui din secretele sale referitor la arta folosirii condimentelor în bucate, Luminița Suveică va vorbi despre alimentul în calitate de prim medicament, iar Maria Marian va descrie cum trebuie să arate un meniu zilnic echilibrat și sănătos.
Pentru detalii, accesaţi link-ul sau pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente