Unirea Republicii Moldova cu România este un lucru pe care doar Bucureştiul îl poate oferi şi doar Chişinăul îl poate accepta. Iar dacă Chişinăul nu va accepta, nimeni nu-i va impune pe moldoveni să se unească cu România.
Declaraţia aparţine candidatului pentru funcţia de preşedinte al României Klauss Iohannis şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” a postului chişinăuian de televiziune „TV 7”, realizată la Sibiu, România, transmite IPN.
Klauss Iohannis a dat asigurări că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, va opta pentru menţinerea şi dezvoltarea în continuare a relaţiilor moldo-române. „Persoana mea înseamnă o schimbare pentru România şi va însemna o schimbare şi pentru Republica Moldova. Între România şi Republica Moldova există o relaţie care vine din istoria noastră comună şi relaţiile noastre comune în Uniunea Europeană. Această relaţie trebuie să continue, dar nu oricum, ci să fie mereu îmbunătăţită”, a declarat candidatul la preşedenţia României.
În acest context, Iohannis a spus că îmbunătăţirea relaţiilor moldo-române nu constau doar în acordarea suportului material şi financiar, dar, luând în considerare că România este membră al Uniunii Europene, „trebuie să-i învăţăm pe funcţionarii moldoveni cum să funcţioneze instituţiile statului într-o ţară europeană, să-i învăţăm pe politicienii de la Chişinău cum să-şi construiască relaţiile în Uniunea Europeană”.
Potenţialul preşedinte al României a mai spus că aşteaptă cu nerăbdare rezultatele scrutinului parlamentar din 30 noiembrie şi speră că alegătorii din Republica Moldova „vor alege calea occidentală de dezvoltare”. „Ca şi în cazul României, şi în Republica Moldova există mulţi cetăţeni care studiază, muncesc sau pur şi simplu călătoresc în Europa, iar când revin acasă povestesc despre nivelul de trai de acolo. Cred că nu este niciunul care să nu dorească să trăiască în ţara sa la fel ca în Uniunea Europeană. Este o ecuaţie simplă”, a spus primarul de Sibiu.
Klaus Iohannis a precizat că nu este deranjat de faptul că premierul moldovean, Iurie Leancă, a făcut declaraţii în susţinerea contracandidatului său Victor Ponta, însă i se pare straniu când fruntaşul unui partid politic, care face parte din Partidul Popular European, face propagandă electorală pentru reprezentantul unui partid de stânga, în condiţiile când există o înţelegere între membrii PPE de a-şi susţine reciproc candidaţii. Iohannis a mai adăugat că nu este supărat nici pe faptul că în Republica Moldova Victor Ponta a câştigat un număr mai mare de sufragii, ci pe faptul că Guvernul de la Bucureşti nu a organizat un număr suficient de secţii de votare.