Cât de eficientă este pentru tineri metoda calendarului, ca metodă de contracepție?

670px-Conceive-a-Girl-Step-1-Version-2
Foto:Fotografie simbol PC: wikihow.com

Metoda calendarului este o metodă populară de contracepție. #diez a discutat cu medicii specialiști despre cât de eficientă este aceasta, și dacă e recomandată pentru tineri.

O bună informare va fi întotdeauna primul și cel mai important pas pe care un tânăr trebuie să-l facă, atunci când decide să-și înceapă viața sexuală. Acest fapt include o responsabilitate semnificativă, care presupune alegerea unei metode eficiente de contracepție dar și protecție împotriva infecțiilor sexual-transmisibile, diferențierea miturilor de adevăruri și neapărat responsabilitatea de a merge regulat, la medicul specialist.

De-a lungul timpului, au tot apărut noi metode de contracepție, deși cele vechi, cu toate că sunt mai puțin recomandate, au rămas să fie folosite.

Ce presupune metoda calendarului?

Metoda calendarului  reprezintă o metodă naturală de contracepție care se bazează pe identificarea perioadei. Determinarea perioadei fertile se face, de regulă, prin urmărirea duratei ciclurilor menstruale anterioare și stabilirea unei forme generale de evoluție. În această perioadă este recomandată renunțarea la contacte sexuale, pentru a se evita riscul fecundării ovulului de către spermatozoid.

Radu-Gutuleac2+color

De ce această metodă nu este recomandată pentru tineri, ne-a spus domnul Radu Guțuleac, medic urolog-androlog la CSPT „Neovita”:

Când se produce o sarcină?

O sarcină apare în urma fecundării ovulului de către spermatozoid, numai în zilele de fertilitate din jurul perioadei ovulației: 5 zile până la ovulație, 1 zi – ziua ovulației și 2 zile după ovulație. Teoretic, la un ciclu stabil de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerându-se drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruație.

Ciclul complet de maturizare a unui ovul are două faze: faza de formare și faza de erupere.

Deoarece perioada de erupere a folicului este diferită pentru fiecare și nu se întâmplă tot timpul exact la mijlocul ciclului menstrual, metoda calendarului este ineficientă. Câteodată se întâmplă ca prima fază (formarea) să fie mai lungă ca de obicei, de 18 zile sau 20 de zile, iar a doua fază (eruperea) mai scurtă – de 12, 10 zile. Dacă foliculul se rupe mai târziu decât este așteptat, perioada fertilă se începe mai târziu. Iar dacă în acest moment are loc o relație sexuală, se produce respectiv și conceperea.

Metoda este contraindicată, în special pentru adolescenți, din considerentul că în primii ani de la apariție, ciclul menstrual este neregulat și nu poate fi stabilită perioada exactă a ovulației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente