UTM: Realizări frumoase, învățământ ingineresc de calitate și viitor prosper

utmdinfata
Foto:PC: yupi.md

Între 20 și 25 octombrie, UTM celebrează 50 de ani de activitate educațională. Echipa #diez vă va povesti un scurt istoric despre fondarea universității.

De fapt, istoria Universității Tehnice a Moldovei pornește de la Universitatea de Stat. În anul 1959, ultima a deschis patru specialități tehnice, în baza cărora în 1964 a fost fondat Institutul Politehnic din Chișinău (IPC). Astăzi, Institutul poartă denumirea de Universitate Tehnică și este cea mai mare instituție de stat din Republica Moldova. Istoria acestuia poate fi cercetată în revistele „UTM între 1964 – 2004” și „UTM între 1964 – 2014, Album jubiliar de 50 de ani”.

 

PC: Facebook/ UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei
PC: Facebook/ UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei

Istoria UTM-ului parcurge trei etape importante, și anume etape în care au fost 4 rectori, care au activat în cadrul insituției, au depus și depun în continuare eforturi enorme pentru a dezvolta noțiunea calității învățământului superior în cadrul universității.

 

Radautan

În anii 1964 – 1973, rector a fost academicianul Sergiu Ion Rădăuțan. Politehnica, din start, a avut parametrii următori: trei blocuri de studii, două cămine, 264 de cadre didactice, contingentul de două mii de studenți la secția de zi și trei mii de studenți la frecvență redusă, 17 specialități. Spre sfârșitul perioadei indicate, activau peste 750 de cadre didactice, având un contingent total de peste 10 mii de studenți divizați la 27 specialități. Patrimoniul universității, de asemenea, a crescut la șase blocuri de studii, șapte cămine, două baze de odihnă.

 

 

antoseac

În anii 1974 – 1992, rectori au fost profesorul Vladimir Gh. Antoseac (dreapta) și profesorul Vasile S. Calmuțchi (stânga).

Rector Vasile S. Calmuțchi

În această perioadă a crescut calitatea corpului didactic, adică peste 50% din membrii acestuia aveau grade științifice. Fusese date în exploatare blocurile de studii nr. 3, nr. 5 și nr. 6 la campusul Râșcani. În sectorul Botanica au fost construite blocurile de studii nr. 9 și nr. 10, precum și patru cămine noi, atelierul mecanic, depozite, garaje și un complex alimentar. Contingentul a atins numărul de 10 mii de studenți.

 

Din 1993 și până în prezent, rector este domnul Ion A. Bostan. Întrucât între anii ’89 – ’92 ai secolului trecut au avut loc schimbări politice și sociale, acestea au avut un impact important asupra învățământului ingineresc. Instruirea inginerească trecuse în limba română. Au fost totalizate 61 de specialități, ceea ce a consolidat independența republicii în asigurarea cu cadre inginerești autohtone. A fost conformat și sincronizat învățământul ingineresc la experiențele învățământului european în contextul procesului de la Bologna. De asemenea, învățământul a fost transferat integral la proiectarea asistată de calculator. Nu poate fi negat faptul că cercetări se fac, mai ales în contextul cooperărilor internaționale ale universității cu Programele de susținere a învățământului și cercetării. În 1996, au fost oferite 58 de hectare pentru crearea „Orășelului Universitar”. În 2003, a fost consolidată baza tehnico-mataerială, prin apariția blocului de studii nr. 11, FIU.

 

Rectorul și academicianul Ion Bostan, PC: UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei
Rectorul și academicianul Ion Bostan, PC: Facebook/ UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei

 

La momentul actual, UTM poate fi descris și prin următoarele date statistice:

 

PC: „UTM între 1964 - 2014, Album jubiliar de 50 de ani”
PC: „UTM între 1964 – 2014, Album jubiliar de 50 de ani”

UTM poate fi lăudat prin mai multe succese, însă pe parcursul istoriei sale, aceste etape sunt extrem de important de cunoscut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente