6 lecturi simpatice pentru un început de toamnă perfect

Girl reading book outdoors
Foto:PC: bc-cl.ca

În luna septembrie, te vei delecta cu cele mai frumoase cărți ale acestui sezon. Şi pentru că ştim că adori poveştile speciale, numai bune de citit în serile reci de toamnă, ţi-am pregătit o selecţie a celor mai tari noutăţi beletristice.

Care Santos, AERUL PE CARE ÎL RESPIRI, ed. Humanitas

Când Virginia moşteneşte afacerea de familie, librăria Palinuro, printre vrafurile de manuscrise descoperă o serie de scrisori care îi dezvăluie istoria Carlotei Guillot şi povestea căutării disperate a unei cărţi. Aceasta a făcut parte din celebra bibliotecă particulară a unui sibarit din Barcelona napoleoniană şi e una interzisă. O călătorie halucinantă a cărţii prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconsti­tuirea unui amplu tablou al epocii, cu transformările spectaculoase prin care trece oraşul: dărâmarea zidurilor acestuia, urbanizarea şi apariţia celebrului bulevard Rambla.

Aerul-pe-care-il-respiri

Jón Kalman Stefánsson, ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT, ed. Polirom

Romanul lui J.K. Stefánsson, primul dintr-o trilogie islandeza tradusă până acum în douăzeci de ţări, e un roman al despărţirii de moarte, al speranţei şi maturizării, care nu înseamnă neapărat resemnare. Prozatorul face din unul dintre eroii cărţii, numit scurt băiatul, un personaj ce ramâne multă vreme în mintea cititorilor.
„Între cer şi pamânt” e deopotrivă cartea cerului plumburiu, a mării nemiloase şi romanul băiatului, al drumului său prin durerea de a-şi fi pierdut cel mai bun prieten, în încercarea de a găsi un sens pentru ceva de neînţeles când încă n-ai împlinit douăzeci de ani – adică pentru moarte.

Porochista Khakpour, ULTIMA ILUZIE, ed. Polirom

Ultima iluzie este o comedie neagră scrisă sub obsesia dezastrului petrecut în Statele Unite ale Americii la 11 septembrie 2001. Personajul central, Zal, este un tânăr iranian care, literalmente, a scăpat dintr-o cuşcă. Mama sa, înfricoşată de pielea şi părul lui deschise la culoare, de „diavol alb”, l-a ţinut închis zece ani într-o colivie pentru păsări. Scăpat ca prin minune de acolo şi adus în New York, Zal va încerca să se adapteze într-o lume care nu are nimic în comun cu ce a cunoscut în copilărie.

Maj Sjöwall, Per Wahlöö, DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ, ed. All

Martin Beck se vede nevoit să îşi întrerupă concediul ca să plece de urgenţă la Budapesta  în căutarea unui jurnalist suedez suspectat de trafic de droguri. Indiciile se acumulează treptat, dar investigaţia ajunge într-un punct mort, pentru că nicio pistă nu pare să îl pună pe redutabilul inspector pe urmele jurnalistului dispărut. Pe măsură ce Martin Beck se cufundă în lumea serviciilor secrete suedeze şi maghiare şi se familiarizează cu mafia drogurilor din Budapesta, o nouă întrebare începe să încolţească în mintea lui – dacă jurnalistul nici măcar nu a pus piciorul în Ungaria?

coperta_pdf

Haruki Murakami, LA SUD DE GRANIŢĂ, LA VEST DE SOARE, ed. Polirom

Viaţa liniştită a lui Hajime, proprietarul unui bar din Tokyo, este tulburată de amintirea unei poveşti de dragoste din tinereţe. Ceea ce îl obsedează pe erou nu e neapărat imaginea iubitei din trecut, ci caracterul unic şi irepetabil al relaţiei dintre doi oameni şi convingerea că destinul uman e o problemă de opţiune. Reîntâlnirea cu o fostă iubită echivalează cu o încercare disperată de a recupera timpul pierdut, fie şi cu riscul ruperii legăturilor cu prezentul.

Knut Hamsun, PAN. VICTORIA, ed. Humanitas

Knut Hamsun, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1920, surprinde iubirea şi singurătatea în două romane absolut impresionante. În Pan, obosit de viaţa în miezul civilizaţiei, locotenentul Glahn lasă în urmă normele unei societăţi în care nu-şi găseşte locul şi se refugiază în ţinutul Nordland, unde duce o existenţă retrasă. Viaţa lui Glahn ia o întorsătură neaşteptată când o întâlneşte pe Edvarda Mack. Iar în Victoria descoperim o poveste de iubire fascinantă, dintre doi tineri provenind din clase sociale diferite.

Pan_Victoria

Sursa: glamourmagazine.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente