De obicei, începem să prețuim sănătatea când avem probleme cu ea. Pentru a preveni problemele cu fertilitatea masculină după 30 de ani, trebuie să ai grijă de ea la 15. Mai jos, găsiți niște practici bune de la un specialist din România, care a participat la „Conferința Internațională pentru Reproducere Umană – Tehnologii Noi”, ce a avut loc la București, pe 27 septembrie.
Sorin Nedelea, medic și doctorand din București
Despre cauzele problemelor cu fertilitatea
În primul rând, problemele cu fertilitatea se referă la modul de viață. Unii tineri practică fumatul, consumă alcool, droguri. Deși nu sunt studii care ar dovedi că aceste obișnuințe provoacă infertilitate, fumatul scade calitatea spermatozoizilor, care la rândul său scade potențialul fertil al bărbatului. Dacă am întrerupt fumatul, efectul brusc pentru ciclul respectiv se va diminua, dar pe termen lung nu se știe la sigur. Plus, factorii de mediu. Mulți tineri se ocupă cu ciclismul, astfel apar traumatisme testiculare și pe această cale se formează anticorpi anti-spermatici. Mai sunt și expunerile toxice, care sunt mai rare, fiindcă sunt ocupaționale.
Despre auto-examinare
Tânărul, începând de la adolescență trebuie să se gândească la sănătatea sa. În primul rând, el trebuie să știe anatomia. Cum trebuie să arate organele lui genitale în mod normal. Examinarea se recomandă să fie făcută în cadă, în timpul băii, unde de obicei e mai cald. Totul e destul de simplu: trebuie examinat vizual penisul, testiculele și lichidul spermatic. Testiculele trebuie să fie de o consistență normală și să fie asemănătoare unul cu celălalt. Evident, nu trebuie să fie dureri sau iritații. E suficientă o auto-examinare pe lună. Tânărul poate merge la urolog pentru profilaxie și o dată la 3-4 ani, nu trebuie să-l viziteze frecvent dacă nu are probleme. Contează să știe să se auto-examineze, ca să apeleze la medic devreme, când apar modificări.
Despre masturbare și practici sexuale de cuplu
Masturbarea nu cauzează probleme cu fertilitatea. Ele pot apărea doar dacă se dorește o sarcină imediată, însă pe termen lung nu sunt probleme sau cel puțin studii care să arate asta. Nici anumite practici sexuale nu creează probleme, însă există cupluri prost instruite. Unii fac ejaculare întreruptă și consideră că e varianta normală, alții nu cunosc cum ar trebui să se întâmple sau când ar trebui să se întâmple. Obiceiurile sexuale nu sunt atât de importante, dar trebuie luate în considerație pentru orice eventualitate.
Despre vizitele la urolog
Femeile au o relație apropiată cu ginecologul. Bărbații însă nu au așa fel de relație cu urologul și ea ar trebui creată. Tumorile testiculare sunt de departe cel mai frecvent tip de cancer la persoanele tinere sub 30-35 de ani. El e asociat cu infertilitatea. Mai este varicocelul, care se găsește printre 15% din populația totală și dă infertilitate nu la toți bărbații și nu deodată, dar ar trebui căutat la controlul urologic normal, chiar dacă tânărul nu e infertil. O mare dramă la infertilitatea masculină e că nimic nu se întâmplă deodată. Lucrurile se întâmplă treptat.