8 cărţi care au prevăzut viitorul tehnologiei

science-fiction-wallpapers_1280x960_29427
Foto:PC: mi9.com Viitorul tehnologiilor prevăzut în cărţi

Greu ne putem imagina că un scriitor poate anticipa viitorul în ştiinţă sau tehnologie. Cu toate acestea, există numeroşi autori „vizionari” care au anticipat în cărţile lor science-fiction evoluţia societăţii noastre.

În continuare #diez vă prezintă câteva cărţi care au descris viitorul:

#1. Romanul de aventuri scris în 1870 „O mie de leghe sub mări” de Jules Verne. El a prevăzut inventarea submarinului.

PC:descopera.ro „Călătorii Extraordinare” de Jules Verne
PC:descopera.ro „Călătorii Extraordinare” de Jules Verne 

#2. „Războiul Lumilor” de H.G.Wells, care a descris în romanul său o navă spaţială. În acest roman H.G.Wells a prevăzut şi invenţia bombei atomice. Chiar dacă acest lucru s-a întâmplat şi distrugerile provocate de folosirea acestor bombe în război sunt imposibil de contestat, cel puţin fizicienii nu au reuşit încă performanţa descrisă de autor: realizarea unei bombe care după ce este lansată să provoace o explozie continuă.

PC: descopera.ro Ilustraţie din romanul „Războiul Lumilor”, de H.G. Wells
PC: descopera.ro Ilustraţie din romanul „Războiul Lumilor”, de H.G. Wells

#3. Cartea „Looking Backward”, de Edward Bellamy, publicată în 1887. Autorul îşi imagina o societate utopică, în care toţi cetăţenii aveau un card pe care era încărcată o sumă de bani cu care puteau cumpăra diferite produse şi servicii. Cu siguranţă aţi recunoscut descrierea unui card de debit. Tot Bellamy este cel care a prevăzut şi construirea mall-urilor.

PC:ahs.aps1.libguides.com  Cartea "Looking Backward", de Edward Bellamy
PC:ahs.aps1.libguides.com „Looking Backward”, de Edward Bellamy

#4. Romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury. ecranizat ulterior, a descris o societate distopică, în care oamenii nu aveau voie să citească şi cărţile erau arse, iar cei care se opuneau acestei decizii plăteau cu viaţa. Dincolo de acest viitor sumbru, care din fericire nu s-a împlinit deocamdată, Bradbury a descris în carte folosirea unor căşti care se introduc în urechi, asigurând astfel comunicarea secretă la distanţă.

PC:thefunambulist.net Imagine simbol romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury
PC:thefunambulist.net Imagine simbol romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

#5. „2001: Odiseea Spaţială” de Arthur C. Clarkeeste o capodoperă a genului science-fiction. Aceasta prezintă o societatea a viitorului, în care călătoria în spaţiu nu mai este de mult un vis. Unele detalii care poate i-au făcut să zâmbească pe primii cititori ai seriei (scrisă în 1968) sunt acum uşor de recunoscut: „hârtia digitală”, de pe care oamenii citesc ştirile (tableta), inteligenţa artificială care poate scăpa de sub control (computerul HAL 9000, care este capabil să vorbească, să recunoască feţele oamenilor, să citească de pe buze, să joace şah şi să interpreteze emoţiile oamenilor), turismul în spaţiu. Totodată, în carte este prezentat videofonul. Deşi avem în prezent tehnologia care poate transforma orice telefon mobil în videofon, multe persoane ar putea respinge această idee, care deocamdată nu a fost concretizată. Clarke a prevăzut şi o procedură medicală încă destul de controversată: animaţia suspendată. Astfel, echipajul navetei spaţiale care se îndreaptă spre Jupiter se află într-o stare similară animaţiei suspendate, până când va ajunge la destinaţie. Metoda a fost aprobată recent de autorităţi doar în scop medical, în cazul unor răni foarte grave, pentru care medicii au nevoie de mai mult timp ca să poată salva viaţa pacientului.

PC: nemira.ro Arthur C. Clarke
PC: nemira.ro Arthur C. Clarke

#6. Cartea „Moxon’s Master”, de Ambrose Bierce. El a descris în 1910, într-o scurtă povestire, computerul Watson, care poate învinge la şah orice persoană.

PC: sffaudio.com Cartea "Moxon's Master", de Ambrose Bierce
PC: sffaudio.com Cartea „Moxon’s Master”, de Ambrose Bierce

#7. Romanul „The Machine Stops”, E.M. Forster publicat în 1909, prezintă comunicarea la mare distanţă, prin videochat. Chiar dacă el îşi imagina că acest sistem funcţionează prin intermediul unei „farfurii rotunde strălucitoare” în locul unui ecran de calculator, ideea este uşor de recunoscut: o femeie discută cu fiul ei care se află la celălalt capăt al Pământului şi cei doi se pot vedea ca şi când ar sta faţă în faţă.

PC:kvg1974.wordpress.com imagine simbol la cartea The Machine Stops", E.M. Forster
PC:kvg1974.wordpress.com imagine simbol la cartea The Machine Stops”, E.M. Forster

#8. „1984”, de George Orwell, scrisă în anul 1948, când supravegherea permanentă a tuturor cetăţenilor părea într-adevăr de domeniul ficţiunii. Acum există însă camere de supraveghere, care pot fi montate oriunde, chiar şi în televizor, în plus activitatea pe Internet a utilizatorilor poate fi uşor monitorizată, pentru a afla temele lor de interes, persoanele cu care comunică şi locurile pe care le vizitează.

PC: flavorwire.com „1984”, George Orwell
PC: flavorwire.com „1984”, George Orwell

Sursa: Descoperă.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente