Scoțienii și-au exprimat părerea cu privire la statutul politic al țării lor. Scoția rămâne în continuare parte componentă a Marii Britanii. Află ce reacții a produs evenimentul printre alte națiuni.
Reporterii BBC au publicat o recenzie a reacțiilor diferitelor popoare față de referendumul din Scoția.
Spania
Exemplul referendumului scoțian a fost poate cel mai reprezentativ pentru spanioli. Catalonia, o regiune din nord-estul Spaniei, plănuiește o acțiune asemănătoare pe 9 noiembrie, chiar dacă Guvernul Spaniol a declarat-o ilegală. Președintele Cataloniei a declarat că își dorea un vot pozitiv, pentru a demonstra că referendumurile pentru independență pot avea succes. Ministrul de externe Roger Albinyana, și-a păstrat optimismul, spunând că nu este întru totul dezamăgit de rezultate. Acesta a apreciat decizia lui James Cameroon de a permite desfășurarea referendumului, ceea ce nu se va întâmpla și în Spania.
India
Indienilor le-a fost greu să înțeleagă faptul că Marea Britanie ar fi renunțat atât de ușor la Scoția, permițându-le să voteze. Dacă scoțienii ar fi spus da, cu siguranță lucrurile puteau să se complice și în cazul Cașmirului, care din 1948 dorește organizarea unui astfel de referendum.
China
Chinezii au declarat că prea multă democrație a dus la instabilitate politică în Marea Britanie. Premierul Li Keqiang a lăsat să se înțeleagă că și-ar dori o „Uniune unită”. Motivul pentru această preferință este îngrijorarea de a nu încuraja minoritățile din Xinjiang, Tibet, Hong Kong și Taiwan să-și dorească același lucru.
Germania
„Sunt pe deplin ușurat”, a declarat unul din membrii Partidului Verde, la aflarea rezultatelor. „Previne o posibilă fragmentare a Europei”, a adăugat acesta. Deși încă nu au fost făcute declarații din partea guvernului, ministrul de externe Frank Walter Steinmeier, declara săptămâna trecută că ar prefera o Mare Britanie unită.
Italia
Fostul prim-ministru, Enrico Letta a postat pe twitter: „Scoția a decis. E bine pentru noi și pentru Europa. Și acuma haideți să nu ignorăm intoleranța și temerile ce vor încuraja separatiștii”. Cu siguranță fostul prim-ministru s-a referit în acest mesaj și către organizațiile separatiste din Italia.
România
Reprezentanți ai comunității ungurești din Transilvania au susținut că sunt mulțumiți de rezultatele scoțienilor, întrucât guvernul scoțian va avea cu siguranță mai multă autonomie pe viitor. Ei au mai spus că România ar trebui să învețe din această experiență, pentru că ceea ce ungurii cer este încă mai puțin decât în cazul scoțienilor. Cei aproximativ 800 000 unguri depun eforturi considerabile pentru a obține o autonomie ce este în permanență refuzată de către români.