(vox) Ai un prezervativ la tine?

collage
Foto:Participanții vox-ului. Colaj #diez.

Dilema prezervativelor este una veche, fiind alimentată de stereotipuri și mituri. Trebuie fata să aibă prezervativ cu ea? E nevoie întotdeauna să porți unul cu tine? De unde să afli informația necesară?

Răspunsurile la aceste întrebări redacția #diez a decis să le afle de la tineri și părinți.

 

Maxim crede că partenera la fel trebuie să aibă prezervativ.
Maxim crede că partenera la fel trebuie să aibă prezervativ.

Maxim

„În mod normal, am la mine prezervativ. El apără de SIDA, diverse boli și de sarcină nedorită. Ar fi bine ca și fetele să aibă prezervativ la dânsele, mai ales când ele sunt inițiatoarele. Am întâlnit câteva fete, care purtau cu ele prezervativ, dar ele se rușinau de acest fapt. Nu cred că aș considera asta drept un semn că e ușuratică, dimpotrivă că se gândește la sănătatea sa. Dar pe de altă parte, dacă poartă un prezervativ înseamnă că are relații libere și nu știu dacă asta îi face cinste.”

 

Cristina consideră că în primul rând un băiat trebuie să aibă un prezervativ la el.
Cristina consideră că în primul rând un băiat trebuie să aibă un prezervativ la el.

Cristina

„Nu port cu mine de obicei prezervative, n-am necesitatea. Mai degrabă un băiat trebuie să le poarte cu el dacă e responsabil, dar depinde de relațiile în cuplu. Nu spun că nu e normal ca ambele persoane să aibă prezervativ, dar în majoritatea cazurilor, în primul rând, băiatul ar trebui să-l aibă.”

 

Nasim a dorit să rămână anonim.
Nasim a dorit să rămână anonim.

Nasim

„Nu am nevoie de prezervative, fiindcă nu le folosesc. Nu am de gând să am relații la vârsta asta, fiindcă sunt musulman.”

 

Danu este cel mai tânăr dintre respondenți.
Danu este cel mai tânăr dintre respondenți.

Danu

„Eu întotdeauna am cu mine prezervativ. Cred că așa e corect, după părerea mea. Mie mi se pare asta o practică sănătoasă și e cinstit față de mine și față de parteneră.”

 

Georgeta are un băiețel de 10 ani.
Georgeta are un băiețel de 10 ani.

Georgeta, părinte

„Părinții nu au discutat cu noi problema asta și am învățat totul singuri, dar am fost educați că nu trebuie să facem sex înainte de timp. Acum, eu cu copiii discut deschis. Desigur, nu în toate detaliile, fiindcă copilul este încă mic și multe nu înțelege. Ceea ce aude din stradă lui nu-i este clar, dar ceea ce îi lămuresc e destul de accesibil. Eu cred că în școli trebuie să fie educație sexuală. Profesorul va fi mai bine pregătit decât mine și va explica totul mut mai corect. În clasa I o să-ți spună într-un fel, în a V-a – altfel, iar în a XII-a vei ști tot de ce ai nevoie. E bine copilul să afle de mic, fiindcă toate problemele cu bolile și sarcinile nedorite apar de la faptul că tinerii nu sunt informați la timp. Și problema asta e pe umerii tuturor: și a părinților, și a școlii, și a statului.”

 

Anișoara la Gustar 2014.
Anișoara la Gustar 2014.

Anișoara

„Ar fi bine ca ambii să aibă prezervative, fetele cu educație sexuală știu că trebuie să poarte unul cu ele. Însă fiecare decide singur cum obține cunoștințele necesare. În general, ar trebui să fie educație sexuală în școli, undeva de la 17 ani, chiar înainte de majorat. Nu am prezervativ la mine, dar deseori port. La urma urmei, mai poți folosi contraceptivele sau să recurgi la cea mai sigură măsură – abstinența.”

#####

s_12-300x288Natalia Zarbailov, formator național în domeniul sănătății reproducerii

„Faptul că tinerii nu au cu ei prezervative nu e numaidecât un semnal de alarmă. Poate ei nu sunt sexual activi sau le țin lângă pat. Însă dacă porți cu tine prezervative, trebuie să ai minim trei, pentru orice eventualitate, cum ar fi ruperea unuia dintre ele. Mai mult decât atât, el trebuie utilizat inclusiv în cazul sexului oral și anal, despre care la noi se vorbește foarte puțin.

Protecția cu prezervativ e eficientă la 98% împotriva bolilor cu transmitere sexuală, însă împotriva unei sarcini nedorite are o eficiență medie. Din acest motiv, este recomandat să se folosească și contracepția orală combinată. În plus, vor fi o serie de alte efecte pozitive: se va îmbunătăți starea pielii, va dispărea ceea ce se numește acneea vulgaris, părul devine mai puțin gras, glandele sudoripare lucrează mai puțin intens etc.

În scopuri profilactice, atât fata, cât și băiatul trebuie să vină la control o dată pe an. Ginecologi și andrologi pot fi găsiți la Cabinetele de Sănătate Reproductivă din cadrul tuturor Centrelor Medicilor de Familie din ţară, la Centrul de Sănătate Prietenoasă Tânărului. Pentru întrebări, mă puteți contacta la nr: 069481481.”

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente