(foto, video) 10 fapte captivante despre viața scriitoarei engleze Jane Austen

Orgoglio-e-Pregiudizio
Foto:Keira Knightley în rolul lui Lizzie Bennet în filmul „Mândrie și Prejudeactă”. PC: listooo.com

Jane Austen a fost o femeie și o scriitoare uimitoare pe timpurile sale. A lăsat în urmă șase romane, fiecare dintre acestea fiind încă studiate în clasele de limbă engleză. Numele ei a devenit faimos în secolul al XIX-lea, fiind un star al literaturii, statut pe care îl are și în prezent.

Vă prezentăm 10 lucruri captivante despre renumita scriitoare engleză, pe care, probabil, nu le știați:

#1. Făcea parte dintr-o familie mare

 

Jane Austen

Era unul dintre cei 8 copii ai familiei și cea mai mică fetiță, însă nu cea mai mică dintre toți. Chiar dacă frații ei aveau, de asemenea, încercări literare, ea a fost unica, ale cărei lucrări au fost publicate. Ea și-a perfecționat aptitudinile de scriitoare pentru a-și distra familia, în mare parte. Tatăl ei, George Austen, era preot, iar mama sa, Cassandra, avea un statut social mai înalt, suferind o cădere în ierarhia socială, căsătorindu-se cu George, fapt ce nu a oprit-o.

#2. Tânără și realizată

La vârsta de numai 23 de ani, Jane finisase deja romanele „Northanger Abbey” („Abația Northanger”), „Sense and Sensibility” („Rațiune și Simțire”) și „Pride and Prejudice” („Mândrie și Prejudecată”).

 

Secvență din filmul „Mândrie și Prejudecată”

#3. Romanele ei sunt auto-biografice

Multe dintre lucrările sale reflectă situația reală a vieții lui Jane Austen. Spre exemplu, când tatăl ei a decedat, mama și sora sa au suferit o grea criză financiară, asemănătoare celei descrise în „Rațiune și Simțire”. Situația financiară a familiei a dus, de asemenea, la coborârea statutului în societatea Bath. Romanul „Abația Northanger” prezintă societatea Bath drept ceva pozitiv și luminos, însă romanul „Persuasiune”, scris după decesul lui George Austen, este destul de cinic și  demonstrează atitudinea lui Jane față de societatea pe care a ocolit-o intenționat.

 

Rațiune și Simțire

#4. Anti-fan

Mark Twain ura lucrările lui Jane Austen. A menționat chiar că o bibliotecă perfectă este cea care nu conține nici un volum scris de Austen, chiar dacă nu mai are nici o altă carte. Această atitudine ar putea fi și o încercare de trolling către colegul său, scriitorul și criticul William Dean Howells, care era un fan înrăit al lui Jane Austen.

#5. Nickname-urile fanilor

Fanii scriitoarei Jane Austen se numesc între ei „Austenites” sau „Janeites”. The Republic of Pemberley este unul dintre cele mai populare site-uri astăzi, care întrunește cei mai mulți fani ai săi. În America de Nord există și o societate închinată ei, iar în Canada și SUA se organizează anual, toamna, un eveniment în cinstea sa.

#6. Adaptări moderne la romanele lui Austen

 

Keira Knightley în rolul lui Lizzie Bennet din „Mândrie și prejudecată”

Romanele lui Jane Austen au cunoscut o mulțime de adaptări pe parcursul anilor, fiind produse diverse versiuni ale filmelor, scenariul cărora era bazat pe proza engleză, romanul „Mândrie și Prejudecată” fiind ecranizat de cele mai multe ori. Pe YouTube există și un jurnal video, numit „Jurnalul lui Lizzie Bennet” (protagonista din „Mândrie și Prejudecată”), adaptat la zilele de astăzi, ce conține 100 de episoade și a apărut timp de un, între 2012 și 2013.

#7. A făcut școala acasă

În timp ce frații ei au studiat la Universitatea Oxford, ea și sora ei Cassandra au făcut lecții acasă, împreună cu părinții lor. Datorită nivelului înalt al cunoștințelor pe care le deținea George Austen, el preda și altor câtorva băieți din împrejurimi, unii dintre ei trăind chiar în casa familiei Austen.

#8. În anonimat

Jane Austen își păstra anonimatul. Romanul „Rațiune și Simțire” a fost semnat „By a Lady”, iar „Mândrie și Prejudecată” a început simplu – „Autorul romanului „Rațiune și Simțire” ”. Tatăl ei a încercat să publice romanele „Mândrie și Prejudeactă” (pe atunci fiind intitulat „Primele impresii”) și „Abația Northanger”, fapt ce nu i-a reușit până în anul 1811, când a fost publicat „Rațiune și Simțire”.

#9. Pe navă

Frații ei Charles și Frank au efectuat ambii serviciul militar în Armata Marină Britanică. Ei au servit drept sursă de inspirație pentru romanul „Persuasiune” și i-au insuflat personajul – ofițer de navă, Frederick Wentworth.

#10. Care este conexiunea dintre ea și Kennedy

Jane suferea de o boală misterioasă niciodată diagnosticată, care a început în 1816 și a durat până la moartea sa, în 1817. În prezent, se consideră că Jane a avut boala Addison, o boală endocrină rară, care l-a atacat, de asemenea, și pe Președintele SUA, John F. Kennedy.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente