(vox) De ce tinerii din Moldova au acceptat provocările la Ice Bucket Challenge?

collage
Foto:O parte din tinerii care au acceptat provocarea găleții cu gheață, PC: colaj #diez

La 16 august 2014, a luat naștere mișcarea Ice Water Bucket Challenge Moldova pentru Hospice Angelus, unde echipa #diez a devenit elementul promotor al acesteia. Sute de tineri, precum și câteva organizații, companii, echipe ale unor televiziuni locale, și alții, au luat parte la acest fenomen viral. Iată de ce #diez a întrebat 16 tineri care a fost motivul acceptării provocărilor în cadrul mișcării IWBC.

Artur ProcaArtur Proca
În primul rând, mi-a plăcut ideea, întrucât are ceva analogii cu un film, pe care l-am văzut fiind copil. Subiectul filmului era bazat pe istoria vieții unui om, care a dat start unei reacții asemănătoare: el a făcut un bine la trei persoane, iar celelalte – încă la altele trei. Sigur, nu am făcut-o doar din considerentul că e o mișcare faină și amuzantă; totuși vom pleca cu colegii de muncă și vom dona bani pentru această organizație, care luptă pentru a salva viețile persoanelor, ce au nevoie de îngrijire paliativă.

 

Cornelia Corlatean

Cornelia Corlatean
Ice Bucket Challenge a fost inițiat datorită unei boli foarte urâte, rar întâlnite, scleroza. Mulți nu cunosc adevăratul motiv pentru care se toarnă apă rece în cap, dar este unul simplu – este imperativ ca lumea să cunoască că această boală există și are consecințe fatale. Faptul că se donează bani, este extraordinar, dar cel mai important e ca noi să fim conștienți că o astfel de boală poate aduce jertfe.
Având în vedere că scleroza este o condiție rar întâlnită la noi, echipa de la #diez a început provocarea în conformitate cu realitatea moldovenească, mai exact de a se dona bani pentru organizația Hospice Angelus, care le face sfârșitul decent celor care trec prin faza terminală a cancerului și care din păcate, sunt în număr mare la noi țară. Mulți au donat bani și pentru alte cauze, ceea ce este îmbucurător, întrucât aceasta demonstrează că lumea de la noi nu este indiferentă când vine vorba de suferința cuiva.

 

FloreaSașa Florea
Știind cum se răspândește o informație în internet, am hotărât să accept provocarea și să provoc alte 3 persoane care vor transmite ștafeta mai departe. Persoanele care le-am ales, eram aproape convins ca nu vor accepta și vor dona, acesta fiind și impactul meu adus acestei cauze. După părerea mea, aceste provocări au adus un impact pozitiv asupra popularizării unei cauze nobile.

 

Evelina Mocanu


Evelina Mocanu

În ziua când trebuia să-mi îndeplinesc provocarea, m-am ales cu o febră bunișoară. Atunci m-am gândit: un duș răcoritor nu va fi de prisos. De ce am provocat mai departe alți oameni? To spread the IWBC, YAY!

 

 

Andrei CiobanuAndrei Ciobanu
Mi s-a părut interesantă ideea, mai ales că am adăugat un mic „twist” de-al meu: m-am bazat pe minunatul joc de cuvinte „bucket” („găleată”) și  „букет” („buchet”), care te duce cu gândul la unul din vermuturile moldovenești „Букет Молдавии.” Totuși, am observat că mișcarea a fost una puternic virală și mulți au uitat de scopul inițial al acesteia, participând pentru distracție și afișare.

 

Cristina SirbuCristina Sîrbu
Am acceptat provocarea în special pentru Hospice Angelus Moldova. Îmi place foarte mult cu ce se ocupă această organizație și cred că este foarte util. De asemenea, în clipulețul meu am și remarcat că din păcate acest challenge și-a pierdut sensul iniţial, și că oamenii o fac doar pentru că sunt provocaţi și li se pare amuzant, fără ca să se intereseze cel puțin care sunt scopurile ONG-ului Hospice Angelus. Eu doream să reamintesc scopul iniţial al mișcării și, până la urmă, să ajut această organizaţie pentru mediatizarea ei. În urma provocării, am decis să donez bani, de asemenea, aplicând să devin una din voluntarele ei.

 

Adrian HanganuAdrian Hanganu
Înainte de a fi provocat, găsisem un challenge filmat de un bărbat care a fost diagnosticat cu ALS. În video el își exprimă fericirea, pe care o trăiește, odată ce IWBC a devenit într-atât de viral, deoarece problema lor nu a beneficiat de multă mediatizare până la moment. Odată cu răspândirea provocării găleții cu gheață, tot mai multă lume le cunoaște situația și, astfel, apar tot mai multe șanse de a primi donații. Personal, m-am simțit obligat să devin o „verigă” a lanțului, astfel cu puțin să ajut cauzei lor.

 

RuxandraRuxandra Ghimp
Eu tare nu doream să mă bag în „chestia” asta, dar am făcut-o for fun, refuzând să nominalizez alte persoane mai departe. Mi-a plăcut ideea de a fi mai original, de a merge contra efectului turmei. Şi ulterior am vrut să transmit un mic mesaj de genul că pentru a fi mai bun, mai darnic nu trebuie să aştepţi să fii nominalizat la IWBC. Întregul fenomen al găleții cu gheață a demonstrat că la nebunie lumea, de pe întregul glob pământesc, poate fi unită.

 

Eugeniu Ganta

 

Eugeniu Ganța
Am fost provocat la un Ice Bucket și am filmat un video chiar de ziua mea de naștere. Am acceptat această provocare, doar pentru că am fost provocat.

 

 

Dana GuzunDana Guzun
De ce nu? Până la urmă, ideea e foarte bună, promovează o cauză nobilă, face oamenii să zâmbească și aduce un impact pozitiv în societate. Am fost surprinsă când am fost provocată, consider că oamenii implicați trebuiau să fie oameni publici, pentru ca impactul să fie unul mai vizibil, din acest motiv și am ales să provoc alți 3 tineri pe care îi cunoaște lumea, astfel ideea urma să se răspândească în direcția corectă. Plus la toate, eu spun că nu doar donația banilor ar fi fost fost un rezultat pozitiv, ci chiar și faptul că organizația Hospice Angelus s-a făcut mai cunoscută în rândul tinerilor. Ice Bucket Challenge a fost o idee bună pentru a încheia frumos vara anului 2014.

 

Vlad LedniovVlad Ledniov
Să nu uităm că IWBC a fost un eveniment viral și am vrut să fac parte din el. Prin urmare, mi-am dorit ca și alte persoane din anturajul meu să o accepte și să participe. De asemenea, pentru mine a avut loc și ceva nou – a fost prima dată când am făcut o donație. Încerc să urmez ideea de a face ceva bun în fiecare zi. Așa și văzusem inițial scopul: să faci ceva util nu atât pentru tine, cât mai mult pentru lume, printr-un mod, aș spune, mai interactiv.

 

 

Vlad Calus
Vlad Caluș

Am dorit să promovez activitatea celor de la Hospice Angelus, pentru ca e o organizație frumoasă, cu oameni care investesc timp și efort în ea, iar noi avem nevoie de astfel de organizații, astfel oamenii devin mai sensibili unii față de alții.

 

 

Mihai SochircaMihai Sochircă
Eu dintotdeauna eram pro să fac lucruri neobișnuite, uneori care par ciudate, pentru ca după aceasta, colegii, prietenii, oamenii din apropierea mea să-și schimbe părerea despre unele idei.
Am și observat că unele persoane, care mă critică și ceartă pentru că particip la acțiuni mai neobișnuite, într-un final ajung parte a acelorași acțiuni. Dar nu uit de contradicțiile și critica de la început. După părerea mea, lumea are nevoie de persoane progresiste și lipsite de frică, pentru ca să demonstreze altora că astfel de lucruri pot fi acceptate.

 

Adrian PlescaAdrian Pleșca
Provocarea a fost acceptată în primul rând pentru că e o inițiativă foarte creativă care are și un scop bine-definit. Dacă sincer eu nu țin minte vreo campanie internațională de genul ăsta, care ar fi mai bună. Eu fac voluntariat și ajut mulți oameni, dar din păcate sunt unul dintre puținele astfel de persoane și am găsit în această inițiativă o modalitate de promovare a altruismului între tineri. Dar și, desigur, din cauză că așa e la modă acum, iar moldovenii trebuie să încerce tot ce e la modă.

 

Ion Draganel

Ion Drăgănel

Am acceptat provocarea, pornind de la ideea inițială venită de peste ocean: conștientizarea existenței unei boli ca scleroza laterală amiotrofică (ALS). Să nu uităm că prin aceste provocări, este sporit gradul de conștientizare și că sunt donați bani, care încurajează continuitatea cercetărilor în domeniu.

 

 

MihaiMihai Pociumban
Cunosc de ceva timp cu ce se ocupă organizația Hospice Angelus Moldova. Am și experiență de voluntariat în cadrul ei. Scopul acceptării provocării a fost în primul rând mediatizarea cauzei nobile, iar în al doilea – mediatizarea organizației. Ar trebui să recunoaștem că mult mai mute persoane deja știu ce face organizația, și asta o vedem și din sumele donațiilor acordate acesteia. Voi continua să ofer ajutorul meu organizației în măsura posibilităților mele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente