Dicționar LGBT: incorect vs corect

lgbt-flag
Foto:Este important să știm a vorbi corect. Colaj: #diez

Terminologia LGBT deseori este utilizată incorect ducând astfel, inconștient, la discriminare. #diez a decis să îți prezinte termenii recomadați pentru utilizare în contextul LGBT.

Este INCORECT a spune:

# Homosexualism, lesbianism – sufixul „-ism” este caracteristic patologiilor, bolilor, ceea ce contravine termenilor LGBT. Aceasta nu este o boală.

# Minorități sexuale – minoritate sexuală pot fi considerate grupurile ce preferă practici sexuale mai puțin obișnuite: sex anal, zoofilie, pedofilie – practică considerată infracțiune.

# Orientare sexuală netradițională – este incorect a vorbi despre orientare netradițională așa cum practicile LGBT au o istorie mai veche, fiind cunoscute încă din perioada antică.

# Albastru – termenul „albastru” se referă la persoanele de viță nobilă, cei care au „sânge albastru”. Relațiile LGBT reprezentând un tip de distracție pentru ei.

Este CORECT a spune:

# Homosexual(i) –  persoană care manifestă atracție pentru indivizi de același sex.

# Homosexualitate – atracție sexuală pentru indivizi de același sex.

# Gay – homosexual.

# Lesbiană – homosexual de sex feminin. Termenul a fost instituit de poetesa Sapfo și provine de la numele populației de bază a insulei Lesbos de unde era și originară.

# Persoane LGBT – este o abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay (homosexuale), bisexuale și transgen. Acest termen este astfel mai cuprinzător decât „homosexual” sau „gay”, dorind să definească comunitatea persoanelor cu o orientare sexuală diferită de cea heterosexuală într-un mod cât mai cuprinzător.

# Queer – este un cuvânt englezesc care înseamnă „ciudat”. În ultimele decenii a devenit un termen colectiv pentru cei care se consideră înafara normelor heterosexuale.

#Androginitate – fenomen prin care persoana manifestă concomitent (nu numaidecât în măsură egală) calităţi şi feminine, şi masculine; androginitatea psihologică se determină prin indicii sporiţi, paralel, pe ambele scale – cea a masculinităţii (asemănarea cu un bărbat), şi cea a feminităţii (asemănarea cu o femeie).

#diez recomandă: „Fii atent cum te exprimi”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente