ADMITERE 2014: Cum alegi facultatea ca să nu devii șomer cu acte în regulă

IMG_9794-624×416
Foto:Admitere 2013/USM

Luni 21 iulie a început admiterea la facultățile din Moldova. Sesiunea de admitere se va desfășura în 30 de instituții de învățământ superior (19 instituții de stat și 11 instituții private).

Potrivit planului de înmatriculare pentru ciclul I de studii superioare de licență, sunt prevăzute un număr total de 19.519 de locuri, din care 6.480 de locuri cu finanțare bugetară și 13.039 de locuri cu finanțare în bază de contract.

Pentru cei mai mulți din candidați admiterea este un pas, în care ușa spre o profesie se poate închide sau deschide. Totodată, acest tip de alegere este unul care le va determina viața.

Angela Stafii, managerul de programe la Biroul Relatii cu Diaspora și autor al platformei de analize a politicilor publice Bloguvern, a venit în cadrul unui articol cu mai multe recomandări pentru viitorii studenți care urmează să-și aleagă o facultate. Iată cu ce sfaturi vine Angela Stafii:

Ce aceea este important să fiți informați, iar alegerea facultății să nu depindă de: Voința părinților, modă, povești cu zmei și zâne.

Auzim tot felul de istorii despre alegerea profesiei. De cele mai multe ori – urmăm sfaturi ale părinților. Aceste sfaturi sunt în majoritatea cazurilor utile și bine gândite. Dar și de mai multe ori, ele corespund cu un plan de viață, pe care părinții îl au pentru voi. Este dreptul lor să își dorească ca voi să deveniți juriști, economiști sau arhitecți. Și este dreptul vostru să fiți de acord cu ei. Dar este asta ceea ce vă doriți voi în viață? Dacă da – sunteți un caz fericit și nu are rost să citiți întreg articolul.

Se poate întâmpla însă să faceți trei ani de universitate și după aceea să vă treziți că aveți nevoie de o altă facultate. Toți acești trei ani costă timp, bani și nervi. Dacă planurile părinților merită toate astea – depuneți dosarele acolo unde vor ei.

Moda la învățat la drept, la economie și la medicină

Conform ultimelor date ale ANOFM la nivel naţional pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate sunt oferite 2.133 locuri de muncă, ce constituie 27% din numărul total de locuri de muncă vacante. Printre acestea se numără cam 127 de poziții de manager. Cele mai multe poziții sunt pentru medici. Înseamnă oare asta că există locuri de muncă pentru absolvenții Facultății de Management? Sau de Medicină? Și care este salariul propus de acești angajatori? Acestea sunt întrebări pe care ar fi bine să vi le puneți și la care să căutați răspuns.

Să presupunem că vreți să deveniți antreprenor. Facultatea de Economie este în acest sens una foarte utilă. Dar există niște abilități de care aveți nevoie. Acest articol este unul dintre multele care vă poate ajuta să înțelegeți dacă aveți potențial să deschideți și să dezvoltați o afacere. Scott Shane, profesor de Studii antreprenoriale la Cleveland’s Case Western Reserve University spune că genele sunt cele care determină capacitatea noastră de a face bani. Urmăriți atent istoria familiei voastre. Vă poate ajuta să înțelegeți dacă merită să urmați moda sau să alegeți ceea ce v-ar face fericit. Și cu bani.

Cei care fac mulți bani și urcă pe scară socială sunt oamenii cărora le place ceea ce fac. De aceea e importantă alegerea pe care o faceți zilele astea. Există mulți artiști bogați, și mulți juriști care au ajuns să lucreze „la Italea”.

Alegeți să faceți ce va care corespunde pasiunilor voastre. Găsiți teste care să vă ajute. Unul dintre ele este aici. Sau mergeți la un specialist în orientare în carieră.

Povești cu zmei și zâne

Isteria BAC-ului de anul trecut se transformă încet încet în isteria admiterii și taxelor. Noi avem nevoie de drame și de vești proaste pentru ca să putem să ”suferim în liniște”. Mai sîntem și iubitori de povești. Ajungem chiar să credem că zvonurile sunt adevăruri. Și creăm în cap povești cu zmei. Acum au început să circule povești despre universități: că se vor închide multe dintre ele (deoarece nu va avea cine învăța acolo), iar taxele vor crește mult.

Universitățile nu se închid. Iar dacă se vor închide – se va întâmpla după evaluarea realizată în anii următori. Pentru ca să evitați acest risc – alegeți universitățile care s-au recomandat deja. Evitați să vă înscrieți la universități marginale, care au sedii stranii și nu au sisteme de credite, de ex.

Chiar dacă în timp taxele pot crește, ceea ce este normal, dacă va crește calitatea studiilor – aveți toată posibilitatea să învățați și să obțineți burse, care calculate și cumulate – fac exact cât o sumă a taxe plătite pe ani.

Logistică pură

Fiecare universitate are propriile reguli de admitere. De aceea înarmați-vă cu răbdare și studiați atent.

Nu vă grăbiți să depuneți actele în prima zi. Rezultatele admiterii nu depind de ziua în care ați depus actele ci de o serie clară de criterii: media examenului de bacalaureat, media celor trei ani de studii în liceu, media la diverse discipline de profil plus nota la diferite probe (dacă acestea vor exista). Nicidecum ziua în care ai depus dosarul.

În rest – baftă! Ne vedem la toamnă la facultate!

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente