Astăzi, 21 iulie, a început sesiunea de admitere 2014 în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Absolvenții au venit în număr mare pentru a-și depune actele la universitate, chiar din prima zi.
#diez a urmărit procesul de admitere la patru cele mai importante instituții de învățământ superior din Chișinău: Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”.
Universitatea de Stat din Moldova
La USM mulți absolvenți au venit dis-de dimineață, din diferite zone ale țării, fiind însoțiți de părinți. După ce s-au înscris în listă, au stat ore în șir, așteptând să li se citească numele.
Daniela este din raionul Soroca și a depus actele la mai multe facultăți, printre care Jurnalism și Drept. „La ora 7:30 eram deja aici. M-am înscris în listă, iar peste o oră și jumătate mi-a venit rândul. În interior, procesul de admitere a durat aproximativ două ore. Am decis să mă înscriu din prima zi, sperând că astăzi vor fi mai puțini absolvenți.”
O altă tânără a venit din Telenești. Ea a optat pentru Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. „La opt dimineața eram aici, iar totul a durat cam două ore. Nu a fost nimic dificil, am furnizat niște date, ne-au scanat documentele și cam atât.”
Academia de Studii Economice din Moldova
La ASEM nu era niciun rând la intrarea în blocul F, unde avea loc admiterea, iar înscrierea candidaților avea loc relativ rapid și fără nicio listă, fapt confirmat de Iurie:
„Tocmai am ajuns și urmează să îmi depun actele. Mi-a rămas doar să completez formularul și să ofer documentele necesare. Am fost astăzi la USM și UTM, dar aici admiterea se desfășoară mai repede.
Am decis să mă înscriu în prima zi, pentru că intenționez să plec peste hotare în următoarea săptămână.”
Universitatea Tehnică a Moldovei
Ca și anul trecut, pentru evitarea rândurilor la depunerea dosarelor de înscriere la facultăți este utilizat rândul electronic. Astfel, în holul instituției este afișat un panou cu numărul următorului candidat. Respectiv, fiecare absolvent își ia mai întâi un număr, în dependență la ce facultate dorește să se înscrie, după care așteptă ca acest număr să fie afișat.
La UTM am discutat cu Alexandru, care a a ales facultatea de Inginerie și Managementul în Construcția de Mașini.
„Am ajuns aici în jurul orei 10, iar admiterea a durat vreo două ore, deși am avut niște nereguli în documente. Rândul nu este mare, toți se stimează și respectă rândul. Cu sistemul electronic este mai comod, nu este îmbulzeală și nu sunt conflicte.”
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
La USMF întregul proces de admitere a fost foarte lung. Către ora 15:00 în listă deja erau înscriși mai mult de 350 de absolvenți, iar rândul era interminabil.
Mihaela este din Strășeni și a reușit, după mai bine de șapte ore, să iasă bucuroasă din incinta universității la care a aplicat. „Sunt aici de la ora 7:30. Unele persoane au venit și au stat în rând de aseară. După ce am furnizat toate documentele necesare, am susținut o probă la limba străină. Însă nu cred că admiterea durează atât de mult din cauza testului. Sunt mulți doritori de a se înscrie la această universitate, iar personalul este insuficient.”
Pentru sesiunea din acest an, planul de înmatriculare în universități ciclul I – studii superioare de licență prevede un număr total de 19.519 de locuri, dintre care 6.480 de locuri cu finanțare bugetară și 13.039 de locuri cu finanțare în bază de contract.
Reamintim că universitățile vor desfășura sesiunea de admitere în baza metodologiilor proprii aprobate de către Senatele universitare, elaborate în baza Regulamentului privind organizarea admiterii, aprobat de Ministerul Educației. Fiecare universitate a stabilit propriile termene de depunere a dosarelor, de desfășurare a concursului de admitere, de anunțare a rezultatelor intermediare şi finale etc. De asemenea, universitățile au stabilit formule proprii de admitere. Astfel, vor fi luate în calcul media examenului de bacalaureat, media celor trei ani de studii în liceu, media la diverse discipline de profil. La fel, unele universități vor organiza și probe de aptitudini.