Astăzi, 17 iulie, „doamna de fier” a Germaniei împlinește frumoasa vârstă de 60 de ani. #diez a decis să scoată în evidență latura mai puțin cunoscută a cancelarului, și anume – personalitatea Angelei Merkel, cu fobiile și pasiunile ei.
Expresia preferată a Angelei este „pas cu pas”. „Nu există nicio alternativă” – o altă aserțiune foarte des auzită în discursurile ei.
Însă, în ultimii trei ani sloganul ei a fost: „Dacă euro se va devaloriza, Europa se va devaloriza”. Aplanarea crizei în zona euro a devenit piatra de temelie a carierei sale politice. Este o provocare istorică, dar Merkel o abordează ca pe un caz științific ce trebuie rezolvat.
Angela Merkel și-a creat o imagine publică de femeie puternică, necruțătoare și foarte directă. Îmbrăcată mereu în aceeași combinație de sacouri colorate, încheiate la toți nasturii, și în pantaloni la dungă, cancelarul și-a demonstrat indiferența față de orice tendințe fashion. Însă, ridurile de la râs în jurul ochilor ei trădează o ispită constantă de a vedea partea amuzantă a vieții.
Umorul ei poate fi răutăcios, și potrivit celor care o cunosc mai bine, știe să mimeze absolut genial. „Angela are un simț al umorului foarte uscat”, spune biograful ei, Margaret Heckel. „În particular ea poate fi extrem de amuzantă, astfel că este capabilă să distreze o sală întreagă”.
Întrebată odată dacă are încredere în Silvio Berlusconi (la acel moment Prim-ministru al Italiei), ea nu a spus nimic, ci a ridicat doar ochii spre tavan. Apoi s-a întors la Sarcozy, aflat în apropierea ei, cu un zâmbet neastâmpărat, și a răspuns în maniera ei diplomatică. Berlusconi a demisionat șase zile mai târziu.
Merkel s-a născut în 1954, în Hamburg, vestul Germaniei. Era fiica cea mai mare a lui Horst and Herlind Kasner. Tatăl ei s-a născut în Berlin, iar mama în Silezia, situată acum în Polonia. Când avea doar șase săptămâni, tatăl ei a fost nevoit să se mute din vestul capitalist în estul comunist.
Copilăria petrecută în est, și formarea sa ca om de știință sunt cele două elemente care o fac diferită de ceilalți, și care, totodată, i-au asigurat succesul în politică. „Ea este foarte suspicioasă”, zice Heckel. „Motivele acestei însușiri se pot ascunde în formarea ei în estul Germaniei. Crescând într-un regim dictatorial, ceea ce oamenii vorbeau în particular în casele lor, era diferit de ceea ce vorbeau pe stradă.”
Unul din consilierii apropiați ai lui Merkel spune că cea mai mare plăcere să lucrezi cu ea vine din faptul că Angela încearcă să înțeleagă esența problemei – și nu doar ceea ce îi trebuie ca să supraviețuiască în politică încă o săptămână. De asemenea, ea este foarte silitoare și străduitoare, și poate fi văzută foarte des dibuind prin geantă în căutarea telefonului mobil, exact în mijlocul ședinței Bundestagului.
Angela Merkel are fobie de câini, de când în mijlocul anilor ’90 a fost mușcată. Atunci când ea, în calitate de cancelar, a vizitat pentru prima dată Kremlinul, Vladimir Putin i-a dăruit un câine de pluș. Dar președintele rus nu s-a oprit aici, și la următoarea întâlnire în reședința sa de pe malul Mării Negre, el a permis să intre în sala de discuții labradorului său negru, Kony. Din fotografie vedem că Merkel a înmărmurit de groază, în timp ce Putin stă relaxat și cu un zâmbet sardonic pe față.
Încă de pe timpurile Republicii Democratice Germane ea a învățat să-și ascundă sentimentele, iar atmosfera socială încordată a lăsat-o cu o antipatie profundă față de ideologiile de orice gen.
Astăzi Merkel are un cerc foarte restrâns de persoane de încredere. În biografa sa, Margaret Heckel consideră că formarea ei ca savant (cancelarul a absolvit Universitatea din Leipzig cu un doctorat în fizică) o deosebește mult de ceilalți colegi din politică. „Ea privește cu câțiva pași înainte și examinează orice opțiune, în comparație cu alți politicieni. Angela într-adevăr încearcă să fie pregătită pentru orice situație. Eu nu cunosc niciun bărbat politician care să lucreze așa.”
Cancelarul insistă că în pofida greutăților, încă îi place mult politica. „În politică e amuzant faptul că niciodată nu știi dimineața ce se poate întâmpla până seara. Faptul că evenimentele ce au loc, te fac să înfrunți diferite situații. Întâlnești mereu oameni noi, iar mie îmi place să comunic cu oamenii. Singurul lucru care-mi displăcea în activitatea mea de savant era lipsa de interacțiune cu oamenii pe parcursul zilei.”
Pasiunea ei în politică este să „rezolve probleme cu bunăvoință și un pic de creativitate”.
Angela este încă privită ca „fata din est” de mulți colegi de partid. „Ea este o străină, nu are nicio bază la nivel local. Respectată, dar nu iubită”, a comentat odată cineva din colegii ei. „A doua zi după ce-și va pierde funcția de cancelar, va fi dată afară și din funcția de lider de partid.”
Acum însă, „doamna de fier” a Germaniei trăiește cu un sentiment foarte puternic de limită a propriilor puteri. „Puterea este o noțiune relativă în sistemul politic german. Totul se bazează pe puterea de a-i convinge pe alții. Sunt nevoită mereu să conving cetățenii, partidul meu, partenerii mei de coaliție”, recunoaște Angela.
Acesta ar fi încă un motiv al eficienței sale în politică. Ea nu renunță niciodată și nu privește un pas înapoi drept o înfrângere.