Mihai Sochircă este un tânăr din Moldova care a câștigat programul Benjamin Franklin Transtlantic Fellowship Summer Institute, și a fost în SUA, iar 4 iulie 2013 a fost în perioada cât Mihai s-a aflat acolo. Astfel echipa #diez la întrebat cum a sărbătorit Ziua Independenței în SUA.
Participând în cadrul programului Benjamin Franklin Transtlantic Fellows Summer Institute am avut unica și rara ocazie să fiu în Statele Unite în perioada uneia dintre cele mai importante serbări pentru națiunea americană. În ziua de 4 iulie a fost proclamată independența SUA, zi în care timp de câteva sute de ani se sărbătorește independența, libertatea, dar și mai este o posibilitate pentru poporul american de a se simți parte a unei națiuni mărețe, parte a unei mari entități globale.
Pe data de 4 iulie noi nu am avut cursuri, de dimineață puteam percepe spiritul de sărbătoare din emoțiile oamenilor din jur, tonalitatea vocii, privire, mers etc.
Întreaga experiență a fost culminată de trei evenimente, trei activități tipic americane pentru această zi.
Prima activitate memorabilă a fost picnicul, când grupul nostru de 45 de tineri, împreună cu echipa de mentori, a plecat la aer liber. Mâncare americană, multe fructe, multe steaguri, multă mișcare, ne-am făcut de cap cu freesbee-ul, am familiarizat prietenii noștri de peste ocean cu ce numim noi fotbal, am jucat două meciuri, la fel televiziunea locală ne-a făcut o vizită pentru a afla cum petrec europenii și cum se simt în state.
După picnic ne-am deplasat de pe teritoriul campusului universitar spre centrul orașului vecin, unde a avut loc concertul și în special parada. A fost prima dată când am vizitat orașul, am atras mult atenția la arhitectură, la clădiri, dar uimitor a fost traficul din micuțul oraș. Automobilie, motociclete, mii de oameni pe străzi, fiecare având o ocupație proprie. Atunci mi-am dat seama cât de adânci sunt rădăcinile tradițiilor americane, văzând mii de oameni așezați în scaunele proprii în preajma străzilor principale.
Seara, când deja s-a înnoptat, cu toții am plecat pe podul din apropiere, unde, fiind înconjurați de alte sute de oameni, am admirat zgomotoasele focuri de artificii. Cultura americană este fenomenală, spiritul patriotic se poate de simțit în aerul care vibrează datorită multitudinii de evenimente ce se petrec în fiecare minută. Iar pe lângă multele impresii pe care le-am acumulat, am tras și o mică lecție pentru mine: atunci când admiri focurile de artificii este deajuns de a le face câteva poze, iar restul timpului trebuie dedicat show-ului fără a ne distrage atenția pe înregistrarea unor video de lungă durată.