Dacă vrei să susții educația, ajută 33 de copii din satul Chetrosu, raionul Drochia, să meargă la 1 septembrie cu ghiozdanele pregătite. Activistele Nata Andreev și Elvira Drangoi au lansat o inițiativă prin care vor să colecteze fonduri cu ajutorul cărora vor fi procurate rechizite pentru elevii din familii social-vulnerabile.
Proiectul a pornit după ce Nata și Elvira l-au cunoscut pe Artur Cebotari, mediator comunitar.
Ne-a impresionat profund dedicarea lui pentru copiii din satul Chetrosu, raionul Drochia, și am decis că vrem să facem ceva concret pentru acești copii înainte de începerea noului an școlar.
Nata Andreev
Acesta le-a povestit activistelor că în această localitate sunt 33 de copii care vin din familii social-vulnerabile și au nevoie de ajutor. Dintre aceștia, 10 copii învață în clasele primare, 12 – în clasele gimnaziale, iar 11 – la liceu. În funcție de vârstă și nivelul de studiu, tinerele au creat o listă detaliată de rechizite pentru fiecare categorie.
Această alegere este în totalitatea bazată pe încrederea față de cunoștințele sale, astfel încât sprijinul nostru să ajungă acolo unde contează cel mai mult.
Nata Andreev
Pentru ca fiecare copil să meargă la școală cu toate rechizitele necesare, e nevoie de aproximativ 50.000 de lei. Până în luna august, poți dona orice sumă dorești, însă, dacă nu știi de unde să începi, iată câteva sugestii:
# 200 de lei – un zâmbet;
# 500 de lei – un penar plin cu surprize;
# 1.000 de lei – un ghiozdan cu toate rechizitele.
Donațiile pot fi făcute prin MIA sau PayPal, la numerele de telefon +37369297088 și +37367695919.
Până în data de 18 iulie, au fost colectați 23.149 de lei, ceea ce înseamnă că, deocamdată, 15 ghiozdane sunt pregătite să ajungă la elevi.
Evenimente cu și pentru copii
Pe parcursul campaniei „Un ghiozdan pentru primul sunet” vor avea loc și diverse evenimente. Pe 22 iulie activistele vor merge în satul Chetrosu pentru a petrece o zi cu tinerii din sat. Vor vorbi despre implicare civică și vor organiza un atelier creativ unde tinerii vor modela clopoței din lut, simbol al primului sunet.
Ulterior, în data de 9 august chișinăuienii sunt invitați la Centrul Comunitar 151 din capitală pentru a decora clopoțeii confecționați de tinerii din Chetrosu. În final, pe 16 august, tot la Centrul Comunitar 151, va avea loc o licitație tăcută (n.r. în engleză silence-auction) cu lucrări donate de artiști locali.
Nata Andreev este de părere că inițiativele care contribuie la susținerea educației sunt importante, deoarece fiecare copil merită să înceapă școala cu demnitate, încredere și cu cele necesare pentru a reuși.
Educația nu ar trebui să fie un lux, ci un drept. Când comunitatea se mobilizează, trimitem un mesaj puternic că ne pasă și că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Astfel de campanii creează poduri între oameni, crește solidaritatea și oferă o șansă reală copiilor care merită mai mult.
Nata Andreev