Moldcell trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă fraudă, tot mai frecventă în Republica Moldova. Este vorba despre o schemă de înșelătorie, în care persoane rău intenționate se prezintă drept angajați ai unui operator de telefonie mobilă și încearcă să obțină acces la datele și dispozitivele utilizatorilor.
Escrocii contactează victimele prin aplicații de mesagerie, sub diferite pretexte, precum activarea serviciului 5G, trecerea automată la rețeaua 5G, desfășurarea unor lucrări tehnice, prevenirea blocării numărului de telefon.
Aceștia trimit linkuri malițioase care, odată accesate, pot instala aplicații ce oferă control neautorizat asupra telefonului. Consecințele pot fi grave: furt de date personale, informații bancare sau chiar preluarea completă a controlului asupra dispozitivului.
Ce poți face pentru a evita fraudele online?
În acest context, Moldcell vine cu un set de recomandări simple, dar esențiale pentru protejarea datelor personale și evitarea fraudelor online.
Fii atent la identitatea persoanei care te contactează. Un angajat real al unei companii nu va solicita acces de la distanță la telefonul tău și nu va cere instalarea unor aplicații.
Nu accesa linkuri primite de la persoane necunoscute. Dacă mesajul pare ciudat, alarmist sau urgent – ignoră-l și șterge-l.
Nu oferi niciodată date personale, parole sau coduri de autentificare prin telefon sau chat. Niciun angajat de la Moldcell nu le va cere în acest mod.
Verifică orice informație direct la sursă. Accesează site-ul oficial sau sună la numărul de contact al companiei
Instalează aplicații doar din magazine oficiale (Google Play, App Store). Aplicațiile din surse externe pot conține viruși sau software spion.
Activează autentificarea în doi pași (2FA) pentru conturile tale importante – inclusiv aplicații bancare sau de e-mail.
„Fiecare utilizator trebuie să fie conștient că un click neatent poate deschide ușa către pierderi serioase. De aceea, este important să verificăm sursele de informație și să nu luăm decizii pe baza unor mesaje suspecte. Pentru orice nelămurire, cel mai sigur este să accesați site-ul oficial sau să apelați serviciul nostru disponibil nonstop la numărul 444 pentru abonații Moldcell sau 022444444 din alte rețele”, au declarat reprezentanții Moldcell.
În lupta împotriva fraudelor online, Moldcell investește constant în educație digitală prin campanii de informare și ateliere de siguranță online organizate de Fundația Moldcell, pentru a ajuta cât mai mulți oameni să navigheze în siguranță în mediul digital. Un exemplu concret este programul Cybersecurity Academy, desfășurat în parteneriat cu E-Governance Academy, în cadrul inițiativei Moldova Cybersecurity Rapid Assistance, finanțată de Uniunea Europeană.
Moldcell încurajează utilizatorii să consulte secțiunea dedicată pe www.moldcell.md pentru informații detaliate despre fraudele prin inginerie socială și sfaturi utile de protecție.
Fiți precauți. Protejați-vă datele. Informați-vă din surse sigure!