În fiecare an, Guvernul Ungariei oferă circa 40 de burse pentru studenții moldoveni care își doresc să urmeze un program de licență, masterat sau doctorat peste hotare. Din 2015 și până în prezent, Mihaela Ctitor, o tânără originară din Republica Moldova, învață la Budapesta datorită programului de burse „Stipendium Hungaricum”. Dacă ești în ultimul tău an de facultate sau liceu și îți dorești să experimentezi studiile peste hotare, Mihaela îți oferă câteva sfaturi care te vor ajuta să treci cu brio peste etapele selecției.
Bursa „Stipendium Hungaricum” își propune să pregătească specialiști care, la revenire în Republica Moldova, să se implice în dezvoltarea țării. Chiar dacă bursele sunt repartizate pentru cele trei cicluri de studii, Mihaela precizează că numărul acestora nu corespunde întotdeauna cu numărul candidaților. „Există ani în care majoritatea studenților aleg să meargă la licență sau ani în care nu se suplinesc toate locurile. În asemenea cazuri, numărul de burse este determinat de numărul candidaților, dar nu de ciclul de studii.”
Potrivit studentei, în prima etapă de obținere a bursei nu există criterii specifice de eligibilitate, decât dovada că ai finalizat liceul, studiile de licență sau masterat, în funcție de ciclul la care vrei să aplici.
Pentru a completa formularul de înregistrare vei avea nevoie de următoarele acte:
# o fotografie recentă;
# o scrisoare de intenție (minimum o pagină, Times New Roman 12, scrisă în limba de studiu a programului selectat sau în maghiară);
# certificatul internațional de limbă (în funcție de limba de studiu a programului ales);
# certificatele de absolvire a ciclului de studiu anterior, foaia matricolă;
# certificatul medical;
# copia pașaportului;
# Statement for application (acesta se completează online, nu este necesară încărcarea separată);
Mihaela îți recomandă să fii atent(ă) la cerințele din partea universității în momentul în care aplici, fiindcă unele dintre ele nu acceptă orice certificat internațional de limbă. „Unele instituții nu acceptă TOEFL cu nivelul B2. Cerința minimă poate fi C1 sau chiar C2.” În procesul de redactare a scrisorii de motivație, Mihaela îți sugerează să studiezi valorile universității la care aplici și să cauți cât mai multe informații despre aceasta.
Pentru candidații la studii de doctorat va mai fi nevoie și de:
# planul de cercetare;
# două scrisori de recomandare din partea unor profesori sau coordonatori academici.
Toate documentele trebuie prezentate în limba de studiu a programului ales sau în maghiară. Dacă acestea nu au o versiune în una dintre aceste limbi, atunci se vor prezenta traduceri oficiale. Atât înregistrarea pentru această bursă, cât și examenele de admitere sunt gratuite.
După examinarea dosarului de către comisia de admitere vei fi invitat(ă) la un interviu. În acest caz, ar putea apărea întrebări specifice despre cunoștințele tale, notele pe care le-ai obținut, ce îți dorești să obții după finalizarea studiilor. Interviul durează aproximativ 15 minute și are loc în limba în care alegi să-ți faci studiile – germană, franceză, maghiară sau engleză. De cele mai multe ori, reprezentanții facultății la care ai aplicat sunt cei care îți vor adresa întrebările. La această etapă, tânăra te îndeamnă să fii foarte atent(ă) la motivația interioară care a stat la baza alegerii tale. „Cei care intervievează sunt interesați să înțeleagă inclusiv perspectiva umană, pe lângă argumentele academice. Vor să afle de ce ai ales acest drum și ce planuri ai.”
Beneficiile bursei
# Învățământ fără școlarizare – scutire de la plata taxei de școlarizare.
# O indemnizație lunară, care contribuie la cheltuielile de trai în Ungaria, timp de 12 luni pe an, până la finalizarea studiilor.
# Loc gratuit în cămin sau o contribuție lunară pentru costurile de cazare pe toată durata perioadei de bursă.
# Asigurare medicală – servicii de îngrijire a sănătății conform legislației maghiare relevante și asigurare medicală suplimentară pentru o persoană.
Mihaela recunoaște că valoarea bursei nu a crescut semnificativ în ultimii ani. De exemplu, anul trecut, indemnizația lunară a studenților era de aproximativ 105 euro, iar contribuția pentru cazare ajungea la aproximativ 97 de euro. Pentru cei care își doresc să închirieze o locuință în Ungaria, studenta spune că ar trebui să scoată din buzunar între 300 și 1.000 de euro pe lună. „Odată cu creșterea numărului de studenți, odată cu inflația, au crescut mult și costurile pentru chirii. Partea bună o reprezintă faptul că studentul este asigurat cu toate cele necesare când vorbim despre suporturi pentru curs, cărți. Acesta nu este obligat în niciun fel să contribuie financiar la studiile sale.”
Pentru tinerii care reușesc să ajungă în Ungaria datorită programului „Stipendium Hungaricum” Mihaela are un mesaj de încurajare. „Atâta timp cât aveți energie, sunteți tineri, curioși și dornici să descoperiți lumea, profitați de orice oportunitate. Plecați, explorați, dar obligatoriu întoarceți-vă acasă. Atâta timp cât trăim într-o lume care ne oferă atât de multe posibilități, este un mare păcat să nu ne folosim de darurile civilizației. Îi îndemn pe toți cei care au curiozitate de viață să plece, să descopere, dar să nu uite să revină acasă.”
Procesul de aplicare pentru programul de burse „Stipendium Hungaricum” începe în luna noiembrie și se încheie în luna ianuarie. Te încurajăm să urmărești pagina web a proiectului pentru a afla primul (prima) când va fi deschis procesul de înregistrare. Studiile pentru anul academic 2026/2027 vor începe până pe 30 septembrie 2026.
Mai multe detalii despre programul de studiu și tot ce trebuie să știi despre câștigarea unei burse de studii în Ungaria găsești aici. În cazul în care ai unele neclarități legate de această oportunitate, să știi că pe Facebook există mai multe grupuri cu absolvenți ai programului care ar putea să te ajute. Mihaela te încurajează să le scrii în momentul în care apare o întrebare.
În acest material, Liuba Țobenco a relatat despre studiile la Budapesta datorită acestei burse, cum este structurat un an academic și despre viața la cămin. Aici Cristina Butuc a povestit despre studiile la Facultatea de Marketing de la Universitatea Corvinus din Budapesta. Tânăra a urmat programul de masterat, la fel, datorită bursei „Stipendium Hungaricum”.
În acest articol, Valeria Batereanu a sumarizat sistemul de notare de la Universitatea Corvinus din Budapesta, iar aici tânăra povestește cum a ajuns să studieze la Budapesta, de ce a ales comunicarea și cât de complex a fost parcursul pentru obținerea bursei „Stipendium Hungaricum”. De o asemenea oportunitate a beneficiat și Valeria Ciolac. Experiența tinerei la Facultatea de Relații Internaționale o puteți lectura în acest material.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.