În ultimii 25 de ani, Elveția a investit în dezvoltarea Moldovei peste 5 miliarde de lei

IMG_5647

Elveția și Republica Moldova celebrează 25 de ani de cooperare bilaterală pentru dezvoltare. În această perioadă, Elveția a sprijinit Moldova cu peste 250 de milioane de franci (peste 5 miliarde de lei la cursul actual de schimb) sub formă de granturi nerambursabile pentru dezvoltarea câtorva domenii strategice precum sănătatea, dezvoltarea economică, guvernarea și îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor publice locale.

Aniversarea de 25 de ani, dar și Ziua Națională a Elveției (sărbătorită pe 1 august) au fost marcate printr-un eveniment care a avut loc la Chișinău pe 10 iulie curent și care a întrunit partenerii din instituțiile de stat centrale și locale, organizații ale societății civile, mass-media, reprezentanți ai comunității diplomatice și ai organizațiilor internaționale.

În aceste vremuri dificile, Republica Moldova continuă să promoveze astfel de valori amenințate precum democrația și libertatea, și reprezintă un exemplu remarcabil de ospitalitate și solidaritate pentru toți ucrainenii care și-au găsit refugiu aici. Moldova își demonstrează reziliența urmându-și propria cale a reformelor pe parcursul său spre un viitor european”, a spus Ambasadorul Elveției în Republica Moldova și Ucraina, Félix Baumann.

Inițiativele susținute de Elveția aduc beneficii oamenilor din fiecare regiune, oraș și sat din Moldova. Prin eforturi comune, vom continua să ne consolidăm cooperarea, să lansăm noi inițiative și să promovăm valorile comune, precum respectul profund pentru tradiție, munca asiduă și mândria pentru ceea ce facem cel mai bine – fie că este vorba de fabricarea de ceasuri de renume mondial sau de producerea vinurilor premiate”, a menționat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Elveția rămâne un partener de încredere pentru Moldova, dovadă fiind lansarea recentă a noului Program de cooperare pentru 2025-2028, cu un buget total de 104 milioane franci elvețieni (peste 2 miliarde lei). Noul program se concentrează pe trei axe prioritare – guvernare și coeziune socială, dezvoltare și reziliență economică, sănătate și servicii publice locale.

Nu este vorba doar despre finanțare. Principalele motive pentru a fi mândri de cooperarea noastră sunt rezultatele pe care le-am obținut împreună în ultimii 25 de ani. Vom continua să lucrăm în domenii în care avem o experiență dovedită. În același timp, vom sprijini reformele necesare pentru ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene; dar și vom ajuta Moldova să abordeze vulnerabilitățile persistente cauzate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei”, a subliniat Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Moldova.

Elveția și Republica Moldova au stabilit relațiile diplomatice în 1992. Parteneriatul bilateral pentru dezvoltare a început în 2000, odată cu deschiderea la Chișinău a Biroului de cooperare al Elveției. Între timp, Elveția a devenit unul dintre cei mai mari parteneri bilaterali de dezvoltare ai Moldovei.

Sprijinului oferit de Elveția pentru domeniul sănătății a dus la o scădere considerabilă a mortalității premature cauzate de bolile netransmisibile, la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate mintală și servicii de sănătate prietenoase tinerilor. În prezent, Elveția contribuie la crearea unor centre moderne de tratare a accidentelor vasculare cerebrale, precum și la îmbunătățirea accesul la asistență medicală pentru refugiații din Ucraina.

Datorită intervențiilor elvețiene, peste 560.000 de persoane din zonele rurale au acces la apă potabilă sigură și la instalații sanitare ecologice. Elveției a subvenționat facturile de energie pentru aproximativ 160.000 de persoane, ajutându-i să nu cadă sub pragul sărăciei. Pentru a valorifica potențialul migrației, programele Elvețiene au mobilizat peste 200.000 de moldoveni stabiliți în străinătate să contribuie la dezvoltarea comunităților lor de baștină.

Proiectele elvețiene au sprijinit aproape o mie de actori economici din Moldova să își dubleze cifra de afaceri; susțin introducerea tehnologiilor moderne în agricultură, pentru a-i creștere productivitatea și reziliența la schimbările climatice; și îmbunătățesc accesul la educație și formare, la oportunități de angajare și de generare de venit pentru femei din zonele rurale, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități.

Nu în ultimul rând, Elveția sprijină jurnalismul independent și o gamă largă de inițiative culturale, sociale și sportive, implementate de organizații ai societății civile și din domeniul culturii din Moldova, printre care evenimente populare precum Festivalul EthnoJazz, Festivalul de Film MOLDOX, și „Maratonul pentru toți”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente