La mijlocul lunii mai, Consiliul pentru Egalitate a emis un aviz în care a constatat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” are un caracter discriminatoriu și a solicitat Ministerului Educației și Cercetării (MEC) redenumirea acesteia. La rândul său, MEC a adresat o solicitare oficială Consiliului pentru Egalitate prin care cere retragerea avizului, deoarece consideră că actul a fost emis cu încălcarea normelor de drept, concluziile fiind formulate în baza unor date eronate.
Din anul 2019, denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”. Potrivit comunicatului emis de către MEC, titlul manualului reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Totodată, MEC precizează că ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului.
Mai mult, MEC atrage atenția asupra faptului că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri instituția ar trebui să emită decizii, nu avize. Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale. „Deși Consiliul pentru egalitate a examinat plângerea respectivă mai mult de cinci ani, opinia ministerului a fost solicitată doar în perioada anilor 2019-2020, nefiind actualizată ulterior”, se arată în comunicat.
În același timp, nu a fost prezentată vreo analiză a conținutului disciplinei. Potrivit reprezentanților ministerului, Consiliul s-a limitat doar la o interpretare a denumirii, fără să ia în calcul că în școlile unde învață copii din comunități minoritare, aceștia studiază și istoria propriei etnii, în completarea curriculumului comun.
Ministerul subliniază că denumirea actuală a fost stabilită cu implicarea experților din domeniu, pentru a reflecta echilibrul dintre rigoarea științifică și caracterul incluziv al educației. „Nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație. Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii. Această abordare – curriculum comun incluziv, combinat cu studierea specifică a istoriei minorităților – reflectă respectarea recomandărilor internaționale.”
Amintim că, în anul 2024, elevii claselor a XII-a din Republica Moldova au primit manuale noi pentru disciplina istoria românilor și universală. Cu referire la acesta, în spațiul public au apărut mai multe reacții, inclusiv privind modalitatea în care istoricii au reflectat conflictul mondial al secolului XX. Vedeți aici de ce noua ediție a manualului de istorie din clasa a XII-a a devenit un măr al discordiei.
Pe 11 iunie, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, s-a desfășurat o masă rotundă despre acest manual, organizată de către Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.