În acest an de învățământ, 11 elevi din Bălți au reușit să obțină nota 10 pe linie la examenele de bacalaureat. Printre ei se numără și Reghina Perju, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Cum a reușit tânăra să obțină cei patru de 10 și ce urmează să facă mai departe ne-a povestit în acest articol.
Pregătirea de examene: „Nu am lăsat nimic pe ultima sută de metri”
Reghina Perju spune că s-a pregătit treptat pentru bacalaureat, pe tot parcursul anului, dar în ultimele săptămâni a intensificat ritmul.
Nu am lăsat nimic pe ultima sută de metri, însă în ultimele zile am lucrat mai mult, revăzând notițele și exersând calm, cu gândul că liniștea vine din convingerea că ai făcut tot ce ține de tine. A fost un efort constant, dar firesc, ghidat mai degrabă de dorința de a-mi confirma munca, nu de teama examenului.
Reghina Perju
Spre deosebire de majoritatea elevilor, tânăra a susținut doar trei examene, fiind scutită de testul la limba engleză, întrucât a reușit să obțină anterior certificatul internațional Cambridge English: Advanced.


Chiar dacă a participat la olimpiade și a avut rezultate bune, Reghina recunoaște că a avut emoții mari, mai ales la istorie și la limba română: „Limba română implică și o doză de subiectivitate în interpretare, iar acest aspect o face imprevizibilă.”
„La începutul anului mi-am propus să obțin rezultate cât mai bune”
Tânăra spune că încă de la începutul anului și-a propus să obțină rezultate cât mai bune, iar nota 10 pe linie a fost mai degrabă un scop bine definit, nu o obsesie.
M-am organizat, am învățat constant și cu seriozitate, pentru că mi-am dorit să văd cât de departe pot ajunge prin muncă sinceră. Totuși, am fost conștientă că pot interveni factori imprevizibili, de aceea am mers la examene cu multă responsabilitate, dar și cu o doză de detașare, cu gândul că voi accepta rezultatul cu demnitate, indiferent care ar fi fost el.
Reghina Perju
Pentru Reghina cele patru note de 10 au fost nu doar împlinirea unui vis, ci și o bucurie imensă, pentru că a muncit din greu să ajungă aici.

Atât părinții mei, cât și prietenii și profesorii s-au bucurat enorm când au aflat rezultatele. A fost un moment cald, sincer, în care toți cei care mi-au fost aproape au simțit că reușita asta le aparține, într-un fel, și lor.
Reghina Perju
Mulți chiar s-au așteptat la acest rezultat, unii mi-au spus că îl anticipau, că aveau încredere că munca mea va fi răsplătită pe deplin. Această încredere din partea lor m-a emoționat cel mai mult.
Întrebată ce crede despre structura examenelor din Moldova, tânăra spune că „în linii mari, ele sunt corecte și bine organizate”, iar „subiectele reflectă programa și oferă șansa elevilor bine pregătiți să se evidențieze”.
„Voi aplica atât în Republica Moldova, cât și peste hotare”
Reghina Perju vrea o carieră în medicină și simte că locul ei este anume acolo: „Vreau să învăț cum pot ajuta concret, cu știință, empatie și responsabilitate, acolo unde este cel mai mult nevoie”. Cât despre universitatea pe care o va urma, încă nu s-a hotărât dacă va rămâne în Moldova sau va pleca în altă țară.
Voi aplica atât în Republica Moldova, cât și peste hotare, pentru că vreau să-mi dau șansa de a alege mediul în care simt că pot crește cel mai mult. Până atunci, îmi doresc și puțină odihnă, timp pentru mine, pentru familie și pentru lucrurile care m-au așteptat pe parcursul anului.
Reghina Perju
Mesaj pentru elevii care încă urmează să susțină bacul
„Aveți încredere în voi înșivă și nu vă lăsați copleșiți de emoții. Bacalaureatul este o etapă importantă, dar nu definește întreaga voastră viață. Învățați constant, cu răbdare și organizare și construiți-vă o rutină echilibrată, în care să găsiți timp și pentru odihnă. Cel mai important este să credeți în forțele voastre și să mergeți la examene cu convingerea că ați făcut tot ce ați putut pentru a reuși” – Reghina Perju.