Majoritatea moldovenilor susțin introducerea disciplinei „Educația sexuală” în școli. Acest lucru este evidențiat de un sondaj realizat de iData, în cadrul căruia 50 % dintre cei 1.015 respondenți au susținut o posibilă introducere a disciplinei în instituțiile de învățământ, iar 42,6 % s-au pronunțat împotrivă.
Cei mai mulți dintre participanții la sondaj, adică 50,9 %, consideră că disciplina „Educația sexuală” ar trebui să fie opțională, iar 14,2 % – obligatorie.
Întrebați de ce cred că unii părinți se opun introducerii educației sexuale în școli, 42,5 % dintre respondenți afirmă că astfel de discuții ar trebui să aibă loc doar în familie. Alte persoane consideră că unii părinți se tem că educația sexuală ar putea încuraja comportamentele sexuale timpurii, fie nu au încredere în capacitățile profesorilor.

Cei mai mulți respondenți cred că disciplina ar trebui studiată separat – băieții aparte și fetele aparte –, iar temele abordate în cadrul acesteia ar trebui să includă: anatomia și dezvoltarea corpului, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, relațiile sănătoase și consimțământul.

În anul 2024, ministrul educație și cercetării, Dan Perciun, menționa că „este puțin probabil că vom face din educația sexuală o disciplină separată”.
Filosofia noastră este să reducem numărul disciplinelor, nu să îl creștem. Noi credem mai mult în integrarea anumitor subiecte în cadrul disciplinelor existente.
Dan Perciun
Potrivit unui sondaj iData realizat în parteneriat cu #diez în martie 2023, în Republica Moldova, 42,4 % din populația adultă susținea atunci introducerea în școli a disciplinei „Educația sexuală”.
În anul 2024, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, 331 de adolescente minore au devenit mame.