În perioada 30 iunie – 19 iulie, 78 de profesori limba și literatura română care predau în școlile alolingve din Moldova vor beneficia de un program de perfecționare. Acesta va avea loc la universități din România.
Profesorii predau în instituții din UTA Găgăuzia, municipiul Bălți, raioanele Taraclia, Cantemir, Leova, Cahul, Ocnița, Edineț și Briceni.
Cursurile de limba română se vor desfășura la:
# Universitatea din Oradea;
# Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați;
# Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
# Universitatea Transilvania din Brașov;
#Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Menționăm că în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve. Pentru a susține acești profesori, MEC întreprinde mai multe măsuri destinate să le ofere sprijin profesional și metodologic.
Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat că necesitatea acestor cursuri vine și din rezultatele de la examenele de clasa a IX-a din acest an.
Ne-au surprins un pic și au confirmat, pe de o parte, anumite intuiții pe care le aveam, dar nu se validau prin rezultatele de la examene. Ce-am văzut după prima sesiune e că mai aveam de lucru la capitolul «Competențe lingvistice» și avem instituții, localități, unde cei care absolvă nu dispun de competențele necesare pentru a-și continua studiile la liceu.
Credem că merită să facem mai mult. Poate pe partea de curriculum, să discutăm împreună ce opțiuni ar fi, să schimbăm aici anumite lucruri.
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării
Dan Perciun a mai menționat că ar putea fi regândită și forma de examinare. Autoritățile se vor gândi dacă ar trebui inclus și un examen oral la o anumită etapă.
Rata de promovare a elevilor alolingvi la examenul de limba și literatura română la sesiune de bază din acest an este 82,70 %. Totodată, cea mai mică notă medie a fost înregistrată la examenul la limba și literatura română pentru alolingvi – 5,90.
De asemenea, din anul 2026, elevii din școlile cu predare în limba rusă vor putea fi scutiți de examenul de bacalaureat la limba și literatura română dacă vor susține un test de evaluare a competențelor lingvistice B2. Astfel, tinerii de clasa a XII-a vor avea nota „10” din oficiu la testul de limba română.
Primul program de formare intensivă de formare a profesorilor de limba și literatura română din școlile alolingve a avut loc în anul 2024. Atunci, 107 profesori au beneficiat de cursuri de limba română la universități din Suceava, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.
În sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.