Ce poți face dacă nu ai luat o notă de trecere la examenele de bacalaureat

Foto:#diez

Pentru că rezultatele la examenele de bacalaureat au fost anunțate, e timpul să te gândești ce vei face în continuare. Dacă ai reușit să le susții pe toate pe note mai mari sau egale cu 5, probabil alegi deja universitățile la care vrei să depui actele. Apropo, aici găsești lista instituțiilor publice de învățământ superior din Republica Moldova. În cazul în care nu ai reușit, totuși, să obții o notă de trecere, să ții cont că există câteva opțiuni pentru tine.

Întâi de toate, îți recomandăm să depui o contestație. Dacă nu îți ajung câteva puncte până la nota 5, scrie o cerere în care să soliciți reverificarea anumitor itemi. Trebuie să ții cont că cererea poate fi depusă în decurs de 48 de ore din momentul afișării rezultatelor. În acest material explicăm cum depui o contestație.

Dacă nici după acest pas nu reușești să iei o notă de trecere, ar trebui să te înscrii la sesiunea suplimentară de examene. Sesiunea va avea loc în perioada 14-21 iulie, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 24 iulie.

Este important să știi că, în cazul în care va trebui să mergi la sesiunea suplimentară, nu vei reuși să depui actele în prima etapă de înscriere la universitățile din Republica Moldova. Conform orarului de admitere, depunerea online a documentelor va avea loc până pe 27 iulie, în timp ce eliberarea diplomelor de bac pentru sesiunea suplimentară se va desfășura între 29 și 31 iulie. Însă nu îți fă griji, vei putea depune actele în a doua sesiune, care va avea loc în august.

În cazul în care la examenul din sesiunea suplimentară nu vei lua o notă egală sau mai mare decât 5, te poți prezenta la examenul din anul următor. Până atunci, ai putea să te înscrii, totuși, la o universitate. Dacă vei fi admis(ă), la sesiunea următoare de examen va trebui să te asiguri că reușești să obții o notă de trecere. Astfel, vei putea rămâne să studiezi la universitate.

Totodată, dacă ai o diplomă de studii profesionale sau un act de studii echivalent al studiilor efectuate în străinătate, recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării, ai putea să te înscrii la universitate în baza acesteia.

În plus, dacă ai cetățenie românească, să știi că în România legislația în vigoare permite admiterea absolvenților de liceu fără diplomă de bacalaureat la învățământul terțiar nonuniversitar. Aceste programe sunt organizate de universități acreditate sub forma colegiilor postliceale. În acest articol prezentăm lista universităților care oferă această oportunitate pentru absolvenții de liceu.


Conform rezultatelor preliminare la examenele de bacalaureat din acest an, rata de promovare a crescut cu 2,98 %, spre deosebire de anul 2024. Vezi în acest material ce spun elevii despre rezultatele la examenele de bacalaureat din acest an.

Dacă nu ești de acord cu nota ta sau în cazul în care crezi că nu ai fost apreciat(ă) corect, poți depune o contestație până la ora 18:00. În acest material explicăm cum se face.

Amintim că sesiunea suplimentară de examene va avea loc în perioada 14-21 iulie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente