Viitorul se construiește acum: UTM lansează laboratoare industriale 4.0

utm_0231

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a inaugurat astăzi, oficial, o serie de laboratoare modernizate, un pas esențial în transformarea învățământului ingineresc din Republica Moldova. Această investiție, de peste 3,5 milioane de euro, este rodul subproiectelor GEAR 4.0 și GEAR 4.0 More, parte a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al RM cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

La evenimentul de lansare au participat înalți oficiali și reprezentanți ai partenerilor strategici, printre care ministrul educației și cercetării, Dan Perciun și manager de proiect „Învățământul Superior din Moldov” la Banca Mondială și președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea. Prezența lor a subliniat importanța națională și internațională a acestei inițiative.

Această transformare înseamnă, de fapt, o experiență practică îmbunătățită pentru viitorii ingineri. Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostana evidențiat importanța practică a noilor laboratoare, afirmând că „Laboratoarele pe care le inaugurăm astăzi sunt spații unde studenții noștri vor învăța să manevreze inteligența artificială, robotică și fabricație aditivă – nu doar din cărți, ci cu mâinile lor, cu mintea lor, într-un context real.” El a subliniat, de asemenea, că „investiția a modernizat nu doar echipamentele, ci și curriculumul și metodele de predare, contribuind la reducerea decalajului dintre educație și piața muncii și oferind Moldovei „ingineri pregătiți pentru prezentul și viitorul Industriei 4.0.”

„Mă bucur că lansăm aceste laboratoare în pragul deschiderii admiterii la universitățile noastre. Ceea ce vedeți astăzi aici este un progres al schimbării universităților noastre. Ne dorim să vedem cât mai mulți absolvenți de clasa a XII-a care aleg să își facă studiile aici, acasă, iar datoria noastră este să le punem la dispoziție echipamente în așa fel, încât ceea ce învață să fie util și pe piața muncii. De asemenea, vreau să menționez că aceste echipamente sunt foarte scumpe și nu ar putea fi procurate de către companii individuale din țara noastră. Laboratoarele vor servi atât studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cât și companiilor din țară”, a menționat ministrul Dan Perciun.

Prorectora UTM, dr. Daniela Pojar, coordonatoarea proiectelor GEAR 4.0 și GEAR 4.0 More, a detaliat modul în care echipele UTM au reconfigurat spațiile educaționale și conținutul curricular. Accentul s-a pus pe o pregătire inginerească aplicată, competitivă și interdisciplinară, cu o colaborare strânsă cu partenerii industriali.

Această investiție masivă marchează o nouă eră pentru inginerie la UTM, vizând direct Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi. Aceasta beneficiază acum de echipamente de ultimă generație, incluzând centre de prelucrare CNC pentru realizarea de componente complexe ci precizie maximă, sisteme integrate de conducere industrială esențiale pentru înțelegerea și operarea liniilor de producție automatizate, platforme electro-pneumatice pentru automatizări care oferă experiență practică în controlul sistemelor robotizate, laboratoare de rezistența materialelor și tratamente termice esențiale pentru dezvoltarea de materiale inovatoare, precum și ateliere de prelucrări mecanice și proiectare auto care pregătesc studenții pentru provocările industriei auto moderne. Impactul se extinde și la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, cu modernizarea laboratoarelor didactice de Electronică Aplicată și a Laboratorului „Fabrică Inteligentă”. De asemenea, Facultatea Electronică și Telecomunicații a beneficiat de un laborator avansat pentru studii în electronică și telecomunicații.

Așadar, noile investiții și dotări reprezintă mai mult decât o simplă adăugare de echipamente, este o transformare a învățământului în sine. Noile laboratoare lansate astăzi la UTM sunt mai mult decât simple spații dotate cu tehnologie de ultimă generație. Ele sunt catalizatori ai unei transformări profunde – un salt calitativ în modul în care educația tehnică este înțeleasă, predată și trăită. Viitorii ingineri de la UTM nu vor mai învăța doar din manuale. Ei vor lucra direct cu tehnologii care definesc deja lumea de mâine: de la robotică la inteligență artificială, de la automatizări industriale la prelucrare digitală. Astfel, vor dezvolta nu doar competențe digitale avansate, dar și competențe verzi – esențiale pentru a echilibra progresul tehnologic cu responsabilitatea față de mediu. Într-o lume în care sustenabilitatea este o obligație, UTM le oferă studenților exact tipul de formare care îi face relevanți.

Prin aceste investiții majore și o viziune clară, Universitatea Tehnică a Moldovei se poziționează ca un furnizor de excelență inginerească în Europa de Est, pregătind o nouă generație de specialiști capabili să creeze, să optimizeze și să transforme lumea tehnologică.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente