Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) marchează o nouă reușită pe plan internațional, obținând finanțare pentru patru proiecte transfrontaliere în cadrul apelului lansat de Programul INTERREG VI-A NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, finanțat de Uniunea Europeană, și anume: Cross-Border Interconnected Mobile Networks for Education and Innovation, Digital Vanguard Library – Meeting Intellectual Needs through Discovery and Study, Upgrade of the Cross-Border Regional Hub of Competences for the Automotive Industry for Green and Digital Emerging Trends, Cross-Border Digital Innovation Hub.
Rectorul UTM, prof. univ. dr. hab. Viorel Bostan, a salutat acest succes remarcabil, exprimând recunoștință administrației universității pentru implicarea activă în pregătirea și depunerea proiectelor. Totodată, rectorul Bostan a subliniat faptul că, UTM va contribui la dezvoltarea unei educații inginerești moderne și europene, ancorate în nevoile reale ale societății și industriei.
Unul dintre cele patru proiecte câștigate este CROSSCOMP 2.0 – Upgrade of the Cross-Border Regional Hub of Competences for the Automotive Industry for Green and Digital Emerging Trends, lansat oficial la Iași, pe 19 iunie 2025.
Evenimentul de deschidere a proiectului a fost organizat de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, și a reunit reprezentanți ai ambelor instituții, ai mediului economic și ai comunității universitare.

La eveniment, UTM a fost reprezentată de către decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, conf. univ., dr. Dumitru Ciorbă, și coordonatorul proiectului, Nicolai Ababii. Participarea facultății reflectă susținerea proiectelor internaționale , cu scopul formării inginerilor pentru a-i pregăti pentru provocările unei economii verzi și digitale. La nivel general, proiectul este coordonat de conf. dr. ing. Nicolae Lucanu (TUIASI), și este menit să consolideze formarea tehnică în domeniul ingineriei auto, în contextul tranziției către o industrie verde și digitală.
Printre obiectivele proiectului se enumeră elaborarea unei strategii educaționale comune pentru integrarea tendințelor verzi și digitale în formarea tehnică; crearea unui program de master comun cu diplomă dublă în domeniul Electronicii Aplicate; modernizarea a trei laboratoare specializate în ambele universități; consolidarea legăturii dintre universitate și industrie, pentru o formare relevantă a viitoarei forțe de muncă.
Proiectul beneficiază de un buget total de 849.991,49 de euro și va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni.
Evenimentul de lansare a fost susținut de reprezentanții companiilor Continental și Schaeffler, care au evidențiat importanța corelării curriculei universitare cu cerințele actuale și emergente ale industriei auto. Această colaborare vine în sprijinul unei educații aplicate, orientate spre angajabilitate și adaptabilitate.
„CROSSCOMP 2.0 continuă o inițiativă lansată cu succes în cadrul programului anterior, ducând mai departe viziunea unui hub educațional transfrontalier centrat pe inovație, relevanță și colaborare reală cu industria”, a declarat coordonatorul general al proiectului, conf. dr. ing. Nicolae Lucanu.
Evenimentul s-a încheiat cu o reuniune tehnică a echipelor de proiect, marcând începutul unei colaborări consolidate între TUIASI și UTM, în sprijinul unei educații inginerești adaptate tranziției către o economie verde și digitală.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.